OntdekTips & tricks

Wat te doen op Valentijnsdag 2019: 15 leuke alternatieve tips

Cupido, hartjes, rode rozen en liefdevolle kaartjes… Of je nou iets hebt met Valentijnsdag of niet, het is altijd een goed excuus om iets leuks te doen met je geliefde. Laat typische Valentijns cadeaus als chocolade, bloemen en kaartjes dit jaar achterwegen, en ga er samen op uit naar een van de vele romantische plekjes in Nederland. Quality time, romantiek en een onvergetelijke ervaring staan op je te wachten! Bekijk hier de 8 alternatieve tips voor wat te doen op Valentijnsdag 2019.

Bekijk Valentijnsdag vliegdeals vanuit Amsterdam >>
Bekijk Valentijnsdag vliegdeals vanuit Eindhoven >>

1. Valentijnsdag in Amsterdam

De opkomende winterzon vanaf een van de grachten in Amsterdam.

De opkomende winterzon vanaf een van de grachten in Amsterdam.

Verras jouw Valentijn dit jaar met een origineel Valentijns cadeau: een romantisch concert in het legendarische Concertgebouw in Amsterdam. Op deze speciale avond speelt het Nederlands Symfonie Orkest de mooiste filmmuziek, met meeslepende melodieën en kippenvel veroorzakende passages. Een uniek Valentijns cadeau voor hem of haar, die niet snel meer vergeten zal worden. Geniet van muziek uit o.a. Romeo & Julia, Carmen en West Side Story, gespeeld door de meest talentvolle muzikanten. Een kaartje kost tussen de 38,50 en 53 euro, inclusief drankjes. De avond duurt van 20:15 tot 22:35 uur. Voor meer info klik hier.

Hotel: Op een prachtige locatie aan de Amsterdamse grachten ligt het Canal House boetiekhotel, met stipt een van de meest romantische hotels in de hoofdstad. Het historische pand biedt schitterende, luxe kamers – met een bubbelbad in de Best Room – een zeer vriendelijke en persoonlijke service en een spectaculair uitzicht over de grachten.

Vind hotels in Amsterdam

Bekijk hier meer ideeën voor een romantisch weekend weg voor Valantijnsdag

2. Valentijnsdag ideeën in Den Haag

Binnenhof, Den Haag

Binnenhof, Den Haag

Weet je nog niet wat je doet op Valentijnsdag 2019? Beleef dan eens een bijzondere avond boordevol met klassieke muziek in Den Haag tijdens het Februari Festival in de Nieuwe Kerk. Ruil de elektronische beats een avond in voor de inspirerende composities van Johannes Brahms en ontdek hoe inspirerend en levenslustig klassieke muziek kan zijn. Het festival vindt plaats van woensdag 13 tot zondag 17 februari 2019. De kaartjes kosten tussen de 10 euro (studenten) en 33 euro (hoogste rang). Voor meer info klik hier.

Hotel: Voor een goede nachtrust na het festival is Hotel Indigo tegenover het Paleis Noordeinde een echte aanrader. Stijlvolle kamers met luxe faciliteiten, een gezellige bar en een fantastisch restaurant in hartje Den Haag.

Vind hotels in Den Haag

3. Valentijnsdag in Leeuwarden

Leeuwarden werd vorig jaar uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Leeuwarden werd vorig jaar uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Wat te doen op Valentijnsdag dit jaar: ga op 14 februari samen met je lief op ontdekkingsreis in Leeuwarden – een romantisch plekje in Nederland dat vorig jaar is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Er zijn talloze tentoonstellingen en exposities te bewonderen en vele gastronomische hoogstandjes te proeven. Dwaal rond in het gezellige centrum, pauzeer in een van de knusse kroegjes en maak kennis met de enorme gastvrijheid. Sluit de dag af bij het biermuseum met een vers gebrouwen speciaalbiertje. Een beter Valentijnsdag cadeau bestaat er niet!

Hotel: Na een dag sightseeing en lekker eten en drinken, is een nacht in het WTC Hotel Leeuwarden de perfecte afsluiting. Dit centraal gelegen viersterrenhotel biedt moderne kamers, een wellnesscentrum, een fitness ruimte en is gelegen naast het Holland Casino als je een gokje wilt wagen.

Vind hotels in Leeuwarden

4. Valentijnsdag in Eindhoven

Een workshop chocolade maken in Eindhoven is het perfecte Valentijnsdag cadeau voor hem en haar.

Een workshop chocolade maken in Eindhoven is het perfecte Valentijnsdag cadeau voor hem en haar.

Onder het mom ‘de liefde van de man gaat door de maag’ is een workshop chocolade maken het perfecte Valentijnsdag cadeau voor hem – en ook voor haar. Je kunt de workshops in verschillende romantische steden in Nederland volgen. Een leuke organisator is de Kookparty in Eindoven, waar je de lekkerste bonbons en andere chocoladegerechten maakt. Het perfecte Valentijnsdag idee voor chocoholics!

Hotel: Een onvergetelijk Valentijnsdag vraagt voor een onvergetelijke overnachting. Dit zul je gegarandeerd beleven bij het wellness hotel Pullman Cocagne midden in het centrum van Eindhoven. Verwacht ruime kamers met moderne voorzieningen, een heerlijk zwembad en een uitgebreid ontbijt.

Vind hotels in Eindhoven

Doe hier meer inspiratie op voor de meest romantische hotels in Europa

5. Valentijnsdag tips in Nijmegen

Test samen met je lief je zintuigen in het muZieum in Nijmegen

Test samen met je lief je zintuigen in het muZieum in Nijmegen.

Valentijnsdag tip nummer vijf: test je zintuigen in het muZieum in Nijmegen. Niet het typische museum waar je geluidloos doorheen wandelt met je armen op je rug. Dit interactieve museum laat je ervaren hoe het is om blind te zijn. Je wordt rondgeleid in het dagelijkse leven van iemand die blind is, je krijgt een rondleiding in het centrum van Nijmegen door een virtual reality bril als slechtziend persoon en kunt in het pikkedonker eten en drinken in het restaurant. Een interessante en leuke ervaring dus, die je de wereld op een andere manier laat zien! De prijs is 17,50 euro (16 euro als je online reserveert). Voor meer info klik hier.

Hotel: Guesthouse Vertoef biedt fijne accommodatie vlakbij de binnenstad van Nijmegen, met mooie grote kamers, een goed restaurant en een fitnessruimte – en dit alles voor een zeer vriendelijke prijs!

Vind hotels in Nijmegen

6. Ontspannen Valentijnsdag in de spa, Valkenburg

Thermae 2000 in Valkenburg, Limburg

Thermae 2000 in Valkenburg, Limburg. Foto: Thermae 2000

Niets is romantischer dan met zijn tweeën een hele middag ontspannen in een spa. Eindeloos genieten in de sauna’s, het buitenzwembad, de stoombaden en jacuzzi’s, relaxen in de ontspanningsruimte met een boekje of een gezonde maaltijd eten in het restaurant – een dagje wellness is goed voor elke relatie. Neem je nieuwe, grote of toekomstige liefde de 14e mee op deze intieme date!

Een echte aanrader is het recent gerenoveerde Thermae 2000 in Valkenburg. Met meer dan 60.000 m2 aan oppervlakte, kun je hier alles vinden wat je maar wensen kan. Nu nóg mooier, beter en fijner. Met de unieke ligging bovenop de Cauberg en de fantastische faciliteiten kun je hier helemaal tot rust komen. Een culinair arrangement, met een 2-gangendiner en avondtoegang kost 37,50 euro p.p. Er zijn ook andere arrangementen verkrijgbaar.

Hotel: In het Thermae 2000 Hotel kun je ook heerlijk overnachten, wat betekent dat je de hele avond nog in een ontspannen modus kunt nagenieten. Er is een goed restaurant en in de omgeving kun je mooie wandelingen maken.

Vind hotels in Valkenburg

7.  Valentijnsdag in Maastricht

Maak in Maastricht een speciale Valentijnscruise en geniet van een diner bij kaarslicht terwijl de historische gebouwen aan je voorbij gaan.

Maak in Maastricht een speciale Valentijnscruise en geniet van een diner bij kaarslicht terwijl de historische gebouwen aan je voorbij gaan.

Of het nou je eerste date is of dat je al twintig jaar getrouwd bent, een rondvaart door een historische binnenstad is het perfecte uitje als je nog niet weet wat je met Valentijnsdag doet in 2019. In Maastricht bieden ze op 14 februari een speciale Valentijnscruise aan, waarbij je kunt genieten van een romantisch diner bij kaarslicht, terwijl de historische gebouwen, de St. Pietersberg en de schitterende stadslichtjes langzaam aan je voorbij gaan. Romantischer kan bijna niet!

Hotel: Overnacht in het sfeervolle Mabi City Centre hotel, op steenworp afstand van de Grote Markt. Gevestigd in een oude bioscoop, heeft het hotel een trendy inrichting met moderne kamers en vriendelijk personeel.

Vind hotels in Maastricht

Kun je geen genoeg krijgen van alle romantiek? Ontdek dan deze romantische route in Duitsland eens!

8. Valentijnsdag in Rotterdam

Breng een bezoekje aan Rotterdam tijdens Valentijnsdag en neem je lief mee naar de top van de Euromast.

Breng een bezoekje aan Rotterdam tijdens Valentijnsdag en neem je lief mee naar de top van de Euromast.

Heb jij een nieuwe vlam ontmoet en zit je met je hoofd in de wolken? Dan is Valentijnstip acht je op het lijf geschreven. Neem je lief mee naar de top van de Euromast in Rotterdam. Geniet van het spectaculaire uitzicht, van het lekkere eten en bovenal van elkaar. Je kunt kiezen voor een High Valentine menu voor 75 euro voor 2 personen, inclusief entree, koffie/thee en aperitief (van 14:00 tot 16:00 uur), of voor een 4-gangen diner voor 199 euro, inclusief entree, amuse, aperitief, wijnarrangement en andere drankjes (van 17:30 tot 23:00 uur).

Hotel: Altijd al een keer in het karakteristieke Hotel New York in Rotterdam willen slapen? Go all-in deze Valentijnsdag! Dit centraal gelegen hotel biedt luxe designkamers, een hoogstaand restaurant, een cocktailbar en een waanzinnig uitzicht over de Skyline en de haven van Rotterdam.

Vind hotels in Rotterdam

Valentijnsdag oorsprong en Valentijnsdag betekenis

Heel leuk die romantiek, maar wat is Valentijnsdag eigenlijk en waarom vieren we het? Valentijnsdag valt op de dag van Sint Valentijn, een Romeinse heilige. Volgens de legende voltrok hij in het geheim verboden huwelijken, maar voor dit romantische verhaal is geen historisch bewijs. Wel was hij een bestaand persoon die om zijn Christelijke geloof vervolgd werd. Sinds de jaren negentig is Valentijnsdag een groot commercieel succes in Nederland, in navolging van de Verenigde Staten.

Op welke dag valt Valentijnsdag 2019?

Valentijnsdag valt in 2019 op een donderdag. In combinatie met vrijdag kun je dus perfect een lang weekend weg naar een romantische Europese bestemming.

7 Europese stedentrips voor  Valentijnsdag 2019:

1. Brugge, België

Brugge wordt ook wel het 'Venetië van het noorden' genoemd.

Brugge wordt ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd.

Soms hoef je voor romantiek niet ver weg te gaan. In plaats van helemaal naar Venetië te vliegen, kun je namelijk ook naar het Venetië van het noorden rijden: Brugge. Deze prachtige Belgische stad is een op en top romantische bestemming en je bent er zo! Wandel ’s avonds langs de grachten om de lichtjes op het water te zien fonkelen. Slapen in stijl doe je in Brugge bij het prachtige Grand Hotel Casselbergh Bruges.

Vind hotels in Brugge

2. Valencia, Spanje

Valencia is niet alleen een romantische stad om te bezoeken, maar kan ook nog een aangename temperatuur hebben in februari.

Valencia is niet alleen een romantische stad om te bezoeken, maar kan ook nog een aangename temperatuur hebben in februari.

Hoewel ze in Valencia op 9 oktober hun eigen versie van Valentijnsdag vieren, zijn er ook op 14 februari genoeg Valentijnsdag activiteiten. Helemaal romantisch wordt het met een boottocht bij zonsondergang waarbij je ook nog leert paella te koken!

Aan romantische activiteiten geen gebrek in Valencia, zeker met een verblijf in het SH Ingles Boutique Hotel.

Vind vluchten naar Valencia

3. Boedapest, Hongarije

Breng samen met je lief een dag door in een van de badhuizen in Boedapest.

Breng samen met je lief een dag door in een van de badhuizen in Boedapest.

Boedapest is een heerlijk romantische stad om Valentijnsdag door te brengen. Een perfecte manier om lekker samen te ontspannen is door een dagje in een van de badhuizen door te brengen. Boek een heerlijk spa-pakket in het Szechenyi bad en geniet de hele dag van het natuurlijke warme bronwater, sauna’s en massages. Vervolgens rol je helemaal ontspannen je bed in bij het luxe St. George Residence hotel.

 Vind vluchten naar Boedapest

4. Athene, Griekenland

Bezoek op Valentijnsdag een voorstelling in het Megaron theater van Athene, met liefdesmuziek uit de Renaissance.

Bezoek op Valentijnsdag een voorstelling in het Megaron theater van Athene, met liefdesmuziek uit de Renaissance.

Misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een romantisch weekendje weg, maar Athene is wel degelijk een goede Valentijnsdag bestemming. Voor een unieke Valentijnsdag activiteit kun je naar de speciale Valentijnsdag voorstelling in het Megaron theater met liefdesmuziek uit de Renaissance. Natuurlijk wil je op Valentijnsdag ook uit eten gaan. Wat is er romantischer dan een heerlijk diner met uitzicht op de Akropolis? Het Herodion Hotel is de perfecte plek om sfeervol te dineren en te slapen.

 Vind vluchten naar Athene

5. Bath, Verenigd Koninkrijk

Bath, misschien wel de meest verrassendere en sfeervollere bestemming in het Verenigd Koninkrijk.

Bath, misschien wel de meest verrassendere en sfeervollere bestemming in het Verenigd Koninkrijk.

Londen heb je misschien al een keer gezien, maar wat dacht je van Bath? Misschien wel de meest verrassendere en sfeervollere bestemming in het Verenigd Koninkrijk en zonder twijfel perfect voor een romantisch weekend. Wat dacht je van een tochtje in een luchtballon waarbij je hoog in de lucht en met een glas champagne van het glooiende Engelse landschap geniet? En wat is er nou romantischer dan slapen in een kasteel? Het Bath Lodge Castle hotel laat al je prinsessendromen uitkomen.

 Vind vluchten naar Bristol

6. Wenen, Oostenrijk

Valentijnsdag in Wenen vieren? Bezoek een mooie operavoorstelling in het Operagebouw of een klassiek concert in het Schönbrunn paleis.

Valentijnsdag in Wenen vieren? Bezoek een mooie operavoorstelling in het Operagebouw of een klassiek concert in het Schönbrunn paleis.

Wenen ademt romantiek met zijn prachtige barokke paleizen en er zijn veel unieke Valentijnsdag activiteiten. Februari is het balseizoen in Wenen en op 16 februari vindt voor de 13e keer het jaarlijkse Johann Straussbal plaats. Dit chique evenement is compleet met orkest, diner en galajurken. Ter voorbereiding organiseren Weense dansscholen lessen om de Weense wals te leren. Natuurlijk is er ook wat te doen op Valentijnsdag zelf. Bezoek bijvoorbeeld een mooie operavoorstelling in het Operagebouw of een klassiek concert in het Schönbrunn paleis. Je maakt je Weense sprookje compleet met een verblijf in Hotel Kaiserin Elisabeth.

 Vind vluchten naar Wenen

7. Reykjavik, IJsland

IJsland is koud en donker in februari en daardoor het perfecte moment om het Noorderlicht te spotten.

IJsland is koud en donker in februari en daardoor het perfecte moment om het Noorderlicht te spotten.

Onze laatste Europese stad in deze lijst van romantische Valentijnsdag ideeën is het hippe Reykjavik. IJsland is koud en donker in februari en daardoor het perfecte moment om een uniek natuurfenomeen te spotten: het Noorderlicht. Je kunt hiervoor het beste een stukje de stad uit rijden naar de Grótta vuurtoren. Om op te warmen duik je lekker samen één van de natuurlijke warmwaterbronnen in. Dat hip, minimalistisch design ook heel romantisch kan zijn bewijst het Hotel Island.

 Vind vluchten naar Reykjavik

Retourvluchten vanaf Amsterdam:

Bestemming Prijs p.p. Reisdata
Boek vluchten
Boek hotel
Vluchten Londen € 59 14 feb – 19 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Palma de Mallorca € 175 14 feb – 19 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Sofia € 200 11 feb – 15 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Barcelona € 131 11 feb – 15 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Parijs € 103 12 feb – 15 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Venetië € 143 11 feb – 16 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Stockholm € 131 14 feb – 17 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Athene € 173 11 feb – 16 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Arrecife € 113 12 feb – 16 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Dubai € 349 11 feb – 14 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Hong Kong € 490 13 feb – 21 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Manilla € 677 11 feb – 20 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten New York € 285 12 feb – 22 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Los Angeles € 333 11 feb – 17 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Rio de Janeiro € 565 11 feb – 24 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Johannesburg € 373 11 feb – 19 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Colombo € 699 11 feb – 21 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel

Retourvluchten vanaf Eindhoven:

Bestemming Prijs p.p. Reisdata
Boek vluchten
Boek hotel
Vluchten Palma de Mallorca € 90 13 feb – 16 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Venetië € 58 11 feb – 15 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Manchester € 108 11 feb – 15 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Faro € 135 12 feb – 16 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten New York € 541 11 feb – 17 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten Toronto € 467 12 feb – 20 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel
Vluchten New Delhi € 844 13 feb – 21 feb
Bekijk vlucht
Bekijk hotel

Op zoek naar meer inspiratie voor Valentijnsdag? Ontdek deze Romantische route door Duitsland en bekijk deze 10 romantische vakanties voor koppels.

Woon je in een ander land? Bekijk onze tips en suggesties voor Valentijnsdagtrips vanuit Turkije, Oekraïne en Roemenië.

Gerelateerd
De beste landen om vanuit te werken
Leestijd: 1 min.

Reis- en werkindex