OntdekTips & tricks

Interview: Stéphanie van Expeditie Aardbol geeft tips aan beginnende backpackers

  • Naam: Stéphanie Versteeg
  • Bekend van: reisblog Expeditie Aardbol
  • Aantal landen bezocht: 49
  • 3 meest onmisbare items op reis: Camera, lakenzak, oordopjes

Wie ben je en waarom reis je graag?

Stéphanie aan het touren in een oude Volkswagen camper

Stéphanie aan het touren in een oude Volkswagen camper

“Mijn naam is Stéphanie Versteeg en ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben aan reizen. Ik vind het heerlijk om me onder te dompelen in een nieuwe cultuur en te snuffelen aan het dagelijks leven op een compleet andere plek. Daarom vind ik het zo leuk om gedurende mijn reizen de locals op te zoeken, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in een huis van iemand anders, in een homestay of door met een local op pad te gaan tijdens een excursie of tour.”

Waarom ben je de blog Expeditie Aardbol, gestart?

“Ik werk als freelance journalist, maar moest me voor reisverhalen te vaak en te veel schikken naar de wensen van opdrachtgevers. Dan kon ik uiteindelijk niet het verhaal vertellen dat ik zelf belangrijk vond omdat het niet binnen het format van de krant of het tijdschrift paste. Toen dacht ik: dan begin ik toch lekker zelf een platform? Vanaf het begin is Expeditie Aardbol de plek waar ik mijn creatieve ei kwijt kan en waar mijn grootste passies samenkomen: reizen, schrijven en fotograferen. Ik heb een naam gekozen die blijft hangen. Je hebt al zoveel reisblogs en sites die iets met reizen of travel in de naam hebben, ik wilde me daarin onderscheiden en volgens mij is dat wel gelukt.”

Voor wie schrijf je je blogs?

“Ik schrijf voor avontuurlijke reizigers die te eigenwijs zijn om met een reisorganisatie op pad te gaan. Dat sluit heel erg aan op mijn eigen manier van reizen en dat is denk ik ook de kracht van mijn blog: ik schrijf uitsluitend over plekken die ik zelf heb bezocht.”

Wat vind je het leukste aan reisblogger zijn?

“Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat ik mijn blog ben gestart en ik doe het nog steeds met ontzettend veel plezier. Na een reis kan ik er echt naar uitzien om erover te gaan bloggen. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren leuke mensen ontmoet die hetzelfde werk doen én krijg ik regelmatig uitnodigingen om ergens naartoe te komen. Voor iemand die van reizen houdt is dat natuurlijk fantastisch. Tijdens die persreizen krijg je in een paar dagen de leukste plekken in een bepaalde stad of regio te zien, en ik voel me echt bevoorrecht dat ik zoveel bestemmingen mag bezoeken.”

Wat is je favoriete reisbestemming?

“Inmiddels heb ik bijna 50 landen gezien, maar het gebied rond de Middellandse Zee blijft favoriet. Vooral Italië en Spanje vind ik heerlijke landen. Vanwege het eten, het lekkere weer en het goede leven dat je op elke straathoek kan ervaren. En het speelt natuurlijk ook wel mee dat je niet de halve aardbol hoeft over te vliegen om er te komen.”

Welke reis die je hebt gemaakt heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Stéphanie tijdens haar rondreis in Madagascar, Afrika

Stéphanie tijdens haar rondreis in Madagascar, Afrika

“Afgelopen zomer heb ik met mijn vriend een roadtrip gemaakt door Madagascar en dat is de indrukwekkendste reis die ik ooit heb gemaakt. Aardig avontuurlijk ook. Ik was nog helemaal niet zo bekend in Afrika, spreek nauwelijks Frans en heb – lekker eigenwijs – op eigen gelegenheid rondgereisd in een oude Renault 4. We zijn regelmatig voor gek verklaard dat we zonder gids (en autokennis) op pad gingen, maar juist daarom kregen we veel leuke reacties van de mensen op straat. Madagascar is daarnaast heel erg mooi, maar kent ook veel armoede. Die combinatie hakt er wel in. Het land is qua natuur en grondstoffen zó ontzettend rijk, je kunt het je bijna niet voorstellen dat het tegelijkertijd een van de armste landen is.”

Welke reizen staan er in 2019 al op de planning?

Een van de prachtige foto's uit Taipei (Taiwan) die Expeditie Aardbol op haar blog plaatste

Een van de prachtige foto’s uit Taipei (Taiwan) die Expeditie Aardbol op haar blog plaatste

“Ik ben de afgelopen 10 jaar regelmatig in Azië geweest, maar ik wil dit jaar de focus leggen op andere werelddelen. Concrete plannen voor een verre reis zijn er nog niet, maar ik heb al wel een aantal tripjes in Europa op de planning staan. Zo ga ik binnenkort voor de eerste keer wintersporten en een paar weken later citytrippen in Lille.”

Wat is een goede bestemming beginnende backpackers?

“Mijn eerste backpackreis ging naar Thailand en ik denk nog steeds dat het de ideale bestemming is voor beginners. In Thailand is het makkelijk rondreizen en is alles piekfijn geregeld, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Daarnaast vind je er de ideale combinatie van strand, natuur en cultuur. Ik reisde zelf vanuit Bangkok via Ayutthaya naar Chiang Mai, en vloog daarna naar het zuiden om te gaan eilandhoppen. Een route die de verschillende gezichten van het land laat zien en ideaal voor een rondreis van een maand.”

Op je blog staan veel handige tips voor het voorbereiden van een reis. Wat is je ultieme inpaktip voor backpackers?

“Neem niet te veel mee. Dat is echt mijn gouden regel, want je moet het allemaal zelf sjouwen. Zeker wat betreft kleding kun je een hoop ruimte besparen, want uiteindelijk draag je toch vooral dat ene setje dat het lekkerste zit. Ik ben na mijn eerste verre reis thuisgekomen met een backpack die nog voor de helft was gevuld met schone en ongedragen kleding. Zo zonde!”

Lees ook: Handige checklist voor je volgende vakantie

Wat zou iemand die voor het eerst gaat backpacken echt moeten weten?

“Leg altijd de eerste nacht vast en gun jezelf dan ook een iets duurder hotel of hostel om bij te komen van de vliegreis. Ik heb het zelf al een paar keer meegemaakt: als je met een jetlag gaat rondlopen en zoeken naar een slaapplek, dan ben je een prooi voor mensen die je willen afzetten. Het is daarnaast juist erg fijn om direct koers te kunnen zetten naar je hotel, zodat je daar in alle rust kan bijkomen van de reis en nieuwe indrukken.”

Gingen er dingen fout toen je zelf voor het eerst ging backpacken?

Stéphanie aan het surfen in Lombok, tijdens haar rondreis door Indonesië

Stéphanie aan het surfen in Lombok, tijdens haar rondreis door Indonesië

“Ik geloof heilig in reizigers-karma: het komt allemaal wel goed. Zelfs als het in de eerste instantie niet goed gaat, dan lost het probleem zich later wel op een andere manier op. Tegenover elke vervelende gebeurtenis staat een hele goede. Echte fouten kan ik me daarom ook niet herinneren, want alles kwam uiteindelijk weer goed.”

Wat is de mooiste rondreis die je tot nu toe hebt gemaakt?

View this post on Instagram

Goudzoekers aan het werk in de omgeving van Miandrivazo.

A post shared by Stéphanie 🌍 (@expeditieaardbol) on

“Ook hier moet ik Madagascar noemen, al kan ik het ook iedereen aanraden om een keer naar Japan te gaan. Ik vond het een geweldig land en reizen met de trein in Japan is iets wat je moet hebben meegemaakt. Iets dichter bij huis, maar óók zeker de moeite waard is Marokko. Slechts drie uurtjes vliegen en je bent echt in een andere wereld.”

Wat is de grappigste reiservaring die je aan vrienden hebt verteld?

“Een van de grappigste dingen die ik op mijn reizen heb gedaan was Mariokarten door de straten van Tokyo. Je zit dan op een kartwagentje en mag een bijpassend kostuum aan: ik was Mario, mijn vriend Luigi. Een geweldige manier om de stad te zien, want normaal doe je alles met de metro. Maar vooral de reacties van mensen op straat zijn onbetaalbaar. Iedereen wil je op de foto zetten en zwaait naar je, een must do voor iedereen die ooit Mariokart op de Nintendo heeft gespeeld.”

Lees ook:

Gerelateerd
10 beste spa & wellness resorts van Nederland
Leestijd: 6 min.

10 beste spa & wellness resorts van Nederland