OntdekTips & tricks

Interview: Sofie van Wonderful Wanderings geeft tips voor verre reizen

  • Naam: Sofie Couwenbergh
  • Bekend van: WonderfulWanderings.com, de grootste tweetalige reisblog in België
  • Aantal landen bezocht: +/- 26
  • 3 meest onmisbare items op reis: papieren zakdoekjes, lippenbalsem en snacks (op de typische dingen als een creditcard en smartphone na)

Wie ben je en waarom reis je zo graag?

“‘Wie ben je’, dat gaat meteen diep! Maar kort gehouden: Ik ben Sofie, 31 jaar oud en woonachtig in Leuven, in België. Ik bel voltijds reisblogger en reis zo graag omdat het me de kans geeft mezelf te ontplooien, grenzen te verleggen en steeds nieuwe dingen te ontdekken.”

Je hebt van reizen je werk gemaakt. Waarom besloot je dit te gaan doen?

“Ik richtte mijn blog op in de zomer van 2012 en sinds 2015 is het mijn voltijdse bezigheid. Reizen en schrijven zijn altijd passies van me geweest dus toen ik een eigen creatief project wilde beginnen, was het starten van een reisblog een logische beslissing. De job die ik toen had als copywriter verliep via erg strikte regels en de onderwerpen waar ik me mee bezig hield waren nogal droog, vandaar die nood om iets van mezelf te creëren.”

Wat is je mooiste reiservaring tot nu toe?

“Ik heb er over de jaren heen wel heel wat verzameld. Zo ben ik in 2014 voor het eerst op wintersportvakantie gegaan waarbij ik eindelijk de passie van mijn vriend voor bergen en sneeuw heb kunnen delen, mijn hoogtevrees het hoofd bieden door een bergtop te beklimmen in Oostenrijk en getrakteerd worden op een riante hotelkamer door een vreemde, zonder enige bijbedoelingen. Dat waren zeker enkele hoogtepunten.”

Welke reizen staan er in 2019 op de planning?

“Een aantal uitstappen in eigen land, een citytrip naar Lissabon, een road trip langs de zuidkust van IJsland, een conferentie in Hamburg, een conferentie in Amsterdam, een theefestival in Londen, een road trip in Letland, een kleine week in Vorarlberg in Oostenrijk, een weekje Rotterdam en een maand erop uit met mijn vriend, maar we kunnen maar niet beslissen waar we heen willen. Daarnaast zou ik graag alle landen van Europa bezoeken, en het liefst meer dan eens.”

Wat zijn je favoriete activiteiten als je op reis gaat?

“Ronddwalen in oude stadskernen, de lokale keuken proeven en mensjes kijken vanop een terrasje.”

Welke bestemming zou je aanraden aan mensen die voor het eerst een verre reis willen maken?

“Canada. De mensen zijn er zo ongelooflijk vriendelijk. Iedereen is steeds bereid je met wat dan ook te helpen en op je vragen te antwoorden. Ook road trippen is er erg gemakkelijk. Als je buiten de grote steden blijft, waar je geen wagen nodig hebt, kom je soms amper een andere wagen tegen en de mensen zijn er ook hoffelijk in het verkeer. Je kan er ook overal lekker Engels spreken. Hou er wel rekening mee dat het op sommige plekken, zoals Québec en Montréal, wel op prijs gesteld wordt als je ook Frans spreekt. Maar dat is zeker geen vereiste.”

Hoe bepaal je zelf wat je volgende bestemming wordt?

“Voor de blog word ik vaak uitgenodigd voor marketingcampagnes dus dan wordt de beslissing zo’n beetje voor mij gemaakt. Wanneer ik privé reis, hangt de bestemming meestal af van wat mijn reisgenoten leuk vinden, of ik ergens iemand wil gaan bezoeken, en de tijd van het jaar. Zo vind ik Berlijn bijvoorbeeld geweldig, maar trek ik er toch liefst niet in de winter heen. Daarnaast moet ik toegeven dat zelfs mijn privéreizen vaak een beetje werkreizen zijn en ik mijn bestemmingen ook wel laat afhangen van de plekken waar ik nog (meer) over wil schrijven.”

Wat is je ultieme tip voor iemand die voor het eerst een verre reis maakt?

“Zoek alles goed op voorhand op. Je hebt al die info misschien niet nodig en je moet je planning ook niet helemaal volgen, maar op die manier ben je wel gerust en weet je meteen wat je moet doen wanneer er wat onverwachts gebeurt.”

Waar let jij voornamelijk op bij het uitzoeken van een geschikte accommodatie?

“Of er wifi aanwezig is, of de andere reviews 90% positief zijn (er zijn altijd een aantal mensen die steeds wel iets vinden om over te klagen), en of de locatie goed is.”

Hoe bereid je zelf meestal een vakantie voor? En hoeveel tijd besteed je hier aan?

“Héél veel tijd. Ik ben nogal een planner. Eens ik de bestemming weet, probeer ik zo snel mogelijk mijn vervoer (trein of vliegtuig) vast te leggen want anders blijft dat door mijn hoofd spoken. Daarna boek ik een accomodatie en dan ga ik aan de slag met een dag-tot-dag planning. Die volg ik niet steeds, maar ik vind het wel fijn geen tijd te hoeven besteden aan dingen uitzoeken tijdens mijn reis.”

Welke opkomende bestemmingen kun je aanraden die (nog) niet zo voor de hand liggend zijn?

Bulgarije – en dan bedoel ik niet het overtoeristische Sunny Beach in Nessebar – was voor mij een echte ontdekking en ik wil er zeker nog eens heen. Plovdiv is een cultuurrijke stad en het centrum van het land is prachtig en ideaal voor wie van hiken houdt. Ik overnachtte er in een dorpje waar maar 21 mensen wonen! En dan komt daar nog eens bij dat Bulgarije voor ons echt wel goedkoop is. Een hoofdmaaltijd vind je er gemakkelijk voor minder dan €10.”

Wat is de grappigste reiservaring die je aan vrienden hebt verteld?

“Er zijn er waarschijnlijk meerdere, maar degene die me altijd te binnen schiet wanneer deze vraag gesteld wordt, is toen ik op een van mijn eerste reizen zonder ouders met een vriendin een privékamer had geboekt in een hostel, om toch wat meer “op ons gemak” te zijn. Toen we er aankwamen bleek dat het hostel maar één privékamer had en dat die duidelijk bedoeld was voor koppeltjes, met een hartje op de sleutel, een kamasutra muurschildering en spiegels boven het best. Hilarisch!”