Romantische Route: complete gids van een sprookjesreis door Duitsland

De Duitse Romantische Route staat hoog op de lijst van sfeervolle reisjes en dan niet in de laatste plaats vanwege de fantastische en uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse architectuur, de dramatisch ogende Alpen die aan de horizon opdoemen en enkele van de meest pittoreske dorpjes die je in Europa kunt vinden.

Hoewel de route al eeuwenlang bestaat, werd het pas in de jaren 1950 gepromoot onder de noemer “Romantische Strasse”, toen het naoorlogse Duitsland met de moed der wanhoop probeerde om meer toeristen naar de regio te lokken. Zich uitstrekkend over een lengte van 350 kilometer, begint de route in de historische stad Würzburg en het loopt helemaal naar de Oostenrijkse grens, met het stadje Füssen als eindpunt.

Het beste is om de route af te leggen met de auto en dan onderweg te stoppen en een beetje te blijven hangen in de oude dorpen en steden. Andere reismogelijkheden zijn bijvoorbeeld een toer per bus, een fietstocht of zelfs wandelen.

Laat je vergezellen door de grote Duitse componisten op deze onvergetelijke roadtrip. Gewoon op ‘play’ drukken en daar ga je.

Dag 1 Aankomst in Frankfurt

 Römerberg, Frankfurt's oude centrale plein

Römerberg, Frankfurt’s oude centrale plein

Vertrek vanuit Frankfurt am Main – in deze vijfde grootste stad van Duitsland, tevens financieel centrum op het Europese vasteland, staat ook de wieg van de originele hotdog.

Laat je niet misleiden door de wolkenkrabbers, in wezen is Frankfurt een hele traditiegetrouwe stad. Als je door het historische centrum – de Altstadt – wandelt, kom je langs bezienswaardigheden als het oude centrale plein Römerberg.

De meeste gebouwen hier zijn in WOII weliswaar door bombardementen verwoest, maar je kunt hier en daar toch ontdekken hoe de stad eruit gezien moet hebben, dankzij uitgebreide reconstructies. Als je de kans hebt moet je zeker langs de museums van de stad gaan. Zo vind je bijvoorbeeld Europese meesters in het Städel Museum en kun je meer te weten komen over Duitsland’s meest beroemde schrijver in het Goethe-Haus.

Ga hier niet weg alvorens je de Frankfurter Würstchen (gerookte varkensworst) hebt geproefd en hebt weggespoeld met een lekkere Apfelwein – appelwijn.

Aanbevolen hotel: 25hours Hotel By Levi’s (prijzen vanaf €72 per kamer, per nacht)

Dag 2-3 Würzburg

 Würzburger Residenz in volle glorie

Würzburger Residenz in volle glorie

De Romantische Route start in Würzburg, op een uurtje rijden van Frankfurt. Gebouwd rond de rivier Main en omringd door rollende heuvels, kan Würzburg rusten op indrukwekkende architectuur en enkele van de beste wijnen.

In het jaar 686 kwamen drie Ierse missionarissen hier aan en ze probeerden de heerser van de stad tot het Christendom te bekeren. Hun poging mislukte, maar decennia later werden zij als martelaren beschouwd en werden ze geheiligd. Zo werd Würzburg een pelgrimstad. Rond diezelfde tijd werd de stad ook een bisdom, toen St. Bonifatius tot bisschop werd benoemd.

Enkele eeuwen later werd Würzburg ook een hertogdom en werd het geregeerd door prins-bisschoppen, die hier veel welvaart brachten. Onder hun leiding maakte de stad een periode van groei en overvloed door, wat zich uitte in plaatsen als het Barokke paleis, de Würzburger Residenz, ooit de zetel van de regerend prins-bisschop, maar ook de Käppele-kerk in rococostijl en de Festung Marienberg, een middeleeuwse vesting op een heuvel, hoog boven de stad, omringd door wijngaarden.

Wat een uitzicht: Festung Marienberg omringd door wijngaarden

Wat een uitzicht: Festung Marienberg omringd door wijngaarden

Er zijn veel wijngaarden die zich rond de stad uitstrekken, dus voldoende gelegenheid om wat van de lokale productie te proeven. Een van de meest beroemde en ook oudste wijngaarden is de Würzburger Stein, gelegen net buiten de stad, met 12 eeuwen ervaring in de productie van wijn. Een glaasje hier zal zeker geen teleurstelling zijn.

Aanbevolen hotel: Novotel Würzburg (prijzen vanaf €96 per kamer, per nacht)

Dag 3-4 Tauber Valley

 Karlsquelle, een van drie drinkwaterbronnen in kuuroord Bad Mergentheim

Karlsquelle, een van drie drinkwaterbronnen in kuuroord Bad Mergentheim

Een kort ritje van een half uur vanaf Würzburg brengt je naar Tauberbischofsheim, aan de westkant van de Tauber-vallei. De letterlijke betekenis van de naam is “het huis van de bisschop in Tauber” en de geschiedenis van de stad is nauw verbonden met religieuze praktijken.

Archeologische ontdekkingen legden een lange historie van nederzettingen bloot, die teruggaan naar 3000 v. Chr., maar de eerste geschriften dateren van de 9e eeuw. Daarin wordt een verband gelegd met de Engelse non Lioba die hier als missionaris kwam. Vandaag de dag is zij de beschermheilige van Tauberbischofsheim en een bezoek aan de Liobakirche (St Lioba’s kerk) zal je wat meer vertellen over haar leven, dat ze vooral gewijd heeft aan de ontwikkeling en educatie van vrouwen.

Ga vervolgens weer op pad, maar let op, want de volgende stop kondigt zich al aan: Bad Mergentheim, een befaamd kuuroord in Zuid-Duitsland. De bronnen zijn rijk aan mineralen en het water bevat natriumsulfaat, dat vooral helpt bij spijsverteringsstoornissen. Of je nu een massage wenst, of een Ayurvedische behandeling, of gewoon een rustig uurtje in de sauna, het is hier allemaal mogelijk.

Het is heerlijk wandelen tussen de vele wijngaarden van Lauda-Königshofen

Het is heerlijk wandelen tussen de vele wijngaarden van Lauda-Königshofen © Holger Uwe Schmitt

Als alternatief kun je ook een wijntoer doen en wijnproeverijen combineren met eten, geschiedenis, muziek, de productie van wijn en wandeltochten.

Aanbevolen hotel: Kur Hotel Alexa (prijzen vanaf €119 [£105] per kamer, per nacht)

Dag 5-6 Rothenburg ob der Tauber

Markusturm dateert uit de 12e eeuw en was een van de eerste stadsvestingen

Markusturm dateert uit de 12e eeuw en was een van de eerste stadsvestingen

Ben je uitgerust en heb je weer energie opgeladen, dan is het tijd voor de vele middeleeuwse bezienswaardigheden van Rothenburg ob der Tauber. De letterlijke vertaling van de naam is “rode vesting boven de Tauber”, en het verwijst naar de locatie van de stad die uitkijkt over de rivier Tauber en de rode daken van de huizen.

De goed bewaarde stadsmuren van Rothenburg hebben 42 poorthuisjes en torens. Stop bij Klingentor dat als watertoren dient, of bij Markusturm, een van de eerste vestingen en ook bij Rathausturm (Stadhuistoren) voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Als je door de kasseistraatjes loopt zal je opmerken dat elk gebouw hier iets speciaals heeft. Enkele die eruit springen zijn bijvoorbeeld het Fleisch- und Tanzhaus (Vlees- en Danshuis) met haar ongebruikelijke vormen, het Hegereiterhaus met de opmerkelijke toren in de vorm van een lantaarn en het Rathaus (Stadhuis) dat allerlei verschillende stijlen van architectuur bevat.

 Doe mee met het historische festival Meistertrunk, een befaamd evenement van Rothenburg

Doe mee met het historische festival Meistertrunk, een befaamd evenement van Rothenburg

Rothenburg organiseert elk jaar ook een aantal aansprekende evenementen. De Schaapherdersdans, is een traditie uit de 15e eeuw en wordt enkele keren per jaar gehouden. Tijdens het Rothenburg Wijnfestival dat jaarlijks in augustus plaatsvindt zijn er diverse wijnproeverijen in combinatie met eten en muziek. Het historische festival Play Meistertrunk (de “Meesterdronk”), dat in de Pinkstervakantie wordt gehouden, vertelt het heldhaftige verhaal van Burgemeester Nusch die de stad van de ondergang redde.

Aanbevolen hotel: Romantik Hotel Markusturm (prijzen vanaf €133 per kamer, per nacht)

Dag 6-8 Augsburg

Hoog bovenop de groene heuvels – Kasteel Harburg

Hoog bovenop de groene heuvels – Kasteel Harburg

Ga in zuidelijke richting naar Augsburg, de op twee na oudste stad van Duitsland. Onderweg kom je langs Dinkelsbühl, een stadje dat veel bezoekers aantrekt tijdens de Kinderzeche, een jaarlijks kinderfestival dat in juli wordt gehouden. Hier wordt nagespeeld hoe de stad werd gered door haar kinderen, onder leiding van de dochter van de poortwachter.

Nördlingen is best een bezoekje waard – niet alleen om de mooie, goed bewaard gebleven stadsmuren, maar zeker ook vanwege het Rieskrater Museum, waar je van alles te weten kunt komen over de meteoor die hier zo’n 15 miljoen jaar geleden insloeg.

Voor de kasteelliefhebbers is een stop in Harburg echt verplichte kost. Hoog boven het vredige stadje staat Kasteel Harburg, een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur op zijn best. Het bouwwerk is voorzien van een weergang voor schildwachten, een toren voor gevangenen, een kerker en een balzaal.

De Herculesfontein, met de basiliek van St. Ulrich en Afra op de achtergrond

De Herculesfontein, met de basiliek van St. Ulrich en Afra op de achtergrond

Ben je een beetje moe? Dan heb je geluk. Je bent op de laatste bestemming van de dag aangekomen, Augsburg. De stad werd gesticht door de stiefkinderen van Keizer Augustus in het jaar 15 v. Chr. en tot het beging van de 19e eeuw genoot het de status van vrije rijksstad van het keizerrijk. De stad werd onafhankelijk van het Heilige Romeinse Rijk werd bestuurd en was vrij in haar belastingheffing.

Dankzij een bloeiende textielhandel was de schatkist van de stad flink vol dus er waren voldoende middelen om luxe, paleisachtige woningen, Barokke fonteinen en Gotische kerken te bouwen.

Aanbevolen hotel: Steigenberger Drei Mohren (prijzen vanaf €125 per kamer, per nacht)

Dag 8-9 Schwangau, ook bekend als ‘kastelenland’

 Hoewel overschaduwd door haar oudere zus, staat Kasteel Hohenschwangau prima haar mannetje

Hoewel overschaduwd door haar oudere zus, staat Kasteel Hohenschwangau prima haar mannetje

Schwangau is de locatie van een van de meest iconische bezienswaardigheden van Duitsland, Slot Neuschwanstein, het sprookjeskasteel dat als inspiratie diende voor het kasteel van Disney’s Doornroosje. Koning Lodewijk II van Beieren was degene die opdracht gaf voor de bouw van het kasteel, dat moest dienen als zijn privé-optrekje.

Het bestaat onder andere uit verscheidene aparte structuren met hoge torens, koepeltorentjes, balkons, spitse daken en beeldhouwwerken. Dit alles resulteert in een uitermate stijlvolle constructie die een uitzonderlijke streling voor het oog is.

Voel je er niks voor om in de rij te staan? Maak dan de wandeltocht naar Marienbrücke, de hangbrug achter het kasteel van waaruit je het prachtige droomkasteel in haar volle glorie kunt aanschouwen. Een ander idee is een toer naar het minder drukbezochte Hohenschwangau, het naburige kasteel waar Koning Lodewijk II opgroeide en waar hij droomde van dit magische Slot Neuschwanstein.

Zelfs de meest doorgewinterde reizigers zullen van dit soort sightseeing uitgeput raken. Een welverdiende ontspanning is dan een welkome afleiding en Füssen is de perfecte plek daarvoor. Het is de laatste stad op de Romantische Route en ligt aan de voet van de Alpen. Als je liever lekker in de buitenlucht vertoeft, dan zijn er genoeg mogelijkheden voor wandel- en fietstochten. Is dat echter niet jouw idee van de druk van de ketel halen, probeer dan een van de kuuroorden in de stad.

Aanbevolen hotel: Hotel Schlosskrone (prijzen vanaf €77 per kamer, per nacht)

Dag 10 Vertrek uit München

Rij in twee uur naar München en als je tijd over hebt kun je een snelle hap doen op de Viktualienmarkt, de meest populaire voedselmarkt van de stad. Wil je weten wat je er zoal kunt krijgen? Probeer in elk geval de Weisswurst (Beierse worst) geserveerd met zoete mosterd en een zachte krakeling. Spoelt lekker weg met een lokaal Weissbier.

Trek in nog wat meer? Bereid je reis voor door het een en ander te leren over Duitsland en over hoe je een succesvolle roadtrip kunt plannen. Voor meer reisinspiratie en tips en trucs kun je kijken op momondo Inspiratie