15 toeristenattracties die je gezien moet hebben

De wereld zit vol met hele indrukwekkende en uitzonderlijke plekken, zodanig dat ze de status van publiekstrekker krijgen opgespeld. Vlieg de wereld rond om deze schitterende toeristenattracties te ontdekken. Laat je niet afschrikken door de grote menigtes … deze plekken zijn echt een bezoekje waard.

De Blauwe Stad Chefchaouen, Marokko

Wandelen door een zee van blauw in Chefchaouen

Marokko’s Blauwe Stad, Chefchaouen doet ondanks dat het geheel door land is ingesloten denken aan een eindeloos blauwe zee, stilletjes verscholen aan de voet van het Rifgebergte. De stichting van de stad voert ons terug naar het jaar 1471, toen Chefchaouen een Moors fort was voor bannelingen uit Spanje. Door de jaren heen heeft de stad veel Joden en Christenen opgenomen die zich er als naasten van de inheemse Berbers vestigden. Als je midden in de blauwe oase staat zie je dat de mensen die hier wonen een scherp en uniek oog hadden voor design. Toch was de reden om alle gebouwen in tinten blauw te hullen er een van religieuze aard. Volgens de Joodse leer herinnert de kleur blauw aan de kracht van God en tot nu toe houdt men hier vast aan deze overtuiging. Daarnaast doet ook het gerucht de ronde dat blauw de muggen weghoudt. De felle blauwe kleur van de panden wordt onderbroken door vele winkeltjes die handgeweven terracottakleurige dekens, tapijten en lampenkappen tentoonstellen. In het labyrint van de kasseistraatjes is het gemakkelijk verdwalen.

Vind een vlucht naar Tangier

De zoutvlaktes van Salar de Uyuni, Bolivia

 Hemel en Aarde zijn één bij Salar de Uyuni

Een ogenschijnlijk oneindige zoutwoestijn wordt plots één van ’s werelds grootste spiegels als het met water bedekt is. Ja, dat bestaat echt! Het gebied is ongeveer zo groot als de Bahama’s. Salar de Uyuni ontstond toen het prehistorische meer Lago Minchín opdroogde en er allerlei poelen met zoutpannen achterbleven. Vanaf de omringende bergen stroomde er meer zout naar beneden, omdat er geen uitweg naar de zee was. Sprint even vooruit in de tijd naar het heden en geniet van de onvergetelijke ervaring van Salar de Uyuni: beeld je een vlak landschap in van droog, glinsterend zout dat doet denken aan gescheurde opgedroogde modder, met hier en daar een eilandje om de surrealistische schoonheid aan te vullen . In de regentijd (december tot april) verandert een dun laagje water de zoutvlaktes in een wijds meer waarin de lucht perfect wordt weerspiegeld, zodanig dat je niet kunt uitmaken waar de hemel en Aarde door de horizon worden gescheiden.

Vind een vlucht naar Cochabamba

De Vrijstad Christiania, Denemarken

 Kopenhagen's hippiecommune, Christiania, is een oase middenin de stad

Kopenhagen, 1971: De hippierevolutie is op zijn top en een groep krakers bezet het verlaten militaire kamp in de havenwijk Christianshavn. De politie slaagt er niet in de plek te ontruimen een zie daar: de geboorte van een alternatieve leefgemeenschap op basis van zelfbestuur, tolerantie en saamhorigheid.

Aanvankelijk werd het getolereerd als een sociaal experiment, maar door de jaren heen heeft Christiania zich wel aangepast en heeft het de nodige veranderingen ondergaan om te kunnen blijven voortbestaan. Tegenwoordig leven er zo’n 1.000 mensen en het grote gebied zit vol met allerlei vindingrijke doe-het-zelfconstructies, verborgen tuintjes en gezellige eethuisjes en muziekpodia.

Christiania heeft altijd een zweem van controverse gekend, zeker ook vanwege de handel in hasj. Over het algemeen is het er wel veilig, maar hou je wel aan de regels die op de muur bij de ingang staan geschreven: niet filmen of fotograferen, vooral niet in de buurt van ‘Pusher Street’, één van de belangrijkste straten van Christiania.

Lees meer over Christiania en Kopenhagen in onze stadsgidsen-app, momondo places (beschikbaar in het Engels, voor iPhones).

Vind een vlucht naar Kopenhagen

Terrasvormige rijstvelden in Sapa, Vietnam

 Groen zoals je nog nooit gezien hebt

Rollende hellingen van rijstveldterrassen, dichte bamboebossen en bergen omgeven door wolken komen allemaal bijeen en maken Sapa tot één van de meest sprookjesachtige toeristenattracties van Vietnam. Lang geleden bestond dit gebied uit talloze steile hellingen met hele vruchtbare grond. De locals begonnen geleidelijk aan trapsgewijs terrassen in de hellingen te graven om er rijst te planten. Dit is een veelgebruikte techniek in bergachtig gebied omdat het de erosie reduceert en heel efficiënt is voor beplanting waarbij irrigatie nodig is. Een ander positief resultaat was het esthetische: de terrassen vormen een lust voor het oog en je hebt er nauwelijks erg in dat je gewoon naar een rijstaanplant staat te kijken. De kleuren veranderen elk seizoen. In juni en juli staat de rijst in bloei en zie je een keur aan groene tinten. In september en oktober glanzen de velden als goud tegen de achtergrond van de groene berghellingen.

Vind een vlucht naar Hanoi

St. Basilius Kathedraal, Moskou, Rusland

De St. Basilius Kathedraal is Moskou’s eigen kleurenexplosie

Onderdeel van een muziektempel of misschien een peperkoekhuis op ware grote? Eén van Rusland’s meest iconische gebouwen is de St. Basilius Kathedraal, een opzichtig, sprookjesachtig paleis dat het Moskouse Rode Plein overheerst. Officieel heet het De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel (inderdaad, je leest het goed!), maar in de volksmond noemt men het gewoon de St. Basilius Kathedraal, naar de ‘heilige dwaas’ van Christus, Basilius de Zalige.

De bouw werd in opdracht van de Russische Tsaar Ivan de Verschrikkelijke uitgevoerd in 1554, ter ere van een militaire verovering. Van oorsprong was het geheel wit, zodat het overeenkwam met het wit van het Kremlin, de koepels waren goudkleurig. De kleuren werden in de 17e eeuw aangebracht, geïnspireerd door de Bijbelse beschrijvingen van het Koninkrijk van de Hemel.

St. Basilius bestaat uit acht kapellen rond een negende in het midden, waarbij de vier aan de binnenkant boven de rest uittorenen. Er zijn meerdere onbewezen theorieën achter de architectonische indeling – één daarvan is dat het een Middeleeuws symbool van de achtpuntige ster voorstelt. Tegenwoordig is het geen kerk meer, maar een museum.

Voor meer tips over wat je in de Russische hoofdstad allemaal kunt beleven, download onze app met stadsgidsen, momondo places, voor Moskou (beschikbaar in het Engels, voor iPhones).

Vind een vlucht naar Moskou

De Twaalf Apostelen, Australië

De Twaalf Apostelen: ruige schoonheid in adembenemend landschap

Neem de toeristische Great Ocean Road westwaarts vanuit Melbourne, en na een rit van vier uur arriveer je bij een van de meest herkenbare plekken van Australië: De Twaalf Apostelen, de ruige rotsformaties die omhoog rijzen uit de Zuidelijke Oceaan. De apostelen ontstonden door een lange, onafgebroken erosie van de leistenen klippen. De wilde Zuidelijke Oceaan en de krachtige wind schaafden aan het zachte leisteen, waardoor er eerst grotten ontstonden in de klippen. Uiteindelijk werden de klippen een soort triomfbogen die, nadat ze instortten, op zichzelf staande rotspilaren achterlieten, sommige tot wel 45 meter hoog. De naam is wellicht ietsje misleidend, want er zijn nooit 12 pilaren geweest, maar slechts 9. Er is geen echte uitleg te geven voor de naam, anders dan dat het misschien een lokale bijnaam was die later officieel werd. Sinds 2005 staan er nog maar acht overeind, want de erosie duurt nog altijd niet aflatend voort. Bezoek ze bij zonsopgang of zonsondergang, want de apostelen veranderen van kleur en gaan van donker en schaduwachtig naar een heldere zandkleur.

Vind een vlucht naar Melbourne

Vaticaanstad

Heldere ochtendzon over Vaticaanstad

Het verkreeg een onafhankelijke status van stadstaat in 1929 en het indrukwekkende Vaticaanstad – technisch gezien het kleinste land ter wereld – is altijd verplichte kost voor toeristen van alle geloven.

Ja natuurlijk zal je allerlei toeristische snuisterijen vinden aan de rand van deze ommuurde enclave, maar als je eenmaal voorbij de straatventers bent die proberen je een sleutelhanger van de Pausmobiel op te dringen, kom je bij zo’n beetje de beste Renaissance en Barokke architectuur ter wereld.

Wandelend langs de kleurrijk geklede Zwitserse Garde en bekende bezienswaardigheden als de musea van het Vaticaan, de St. Pieters Basiliek en de adembenemende Sixtijnse Kapel, zal het aanvoelen alsof je zo’n 500 jaar terug bent gestapt in de tijd. Het mooiste van alles? Je kunt het in één dag doen.

Extra tip: Blote armen en benen zijn niet toegestaan in deze kerkelijke staat, dus bedek jezelf.

Voor 120 aanbevelingen van locals moet je onze stadsgids-app, momondo places, downloaden voor Rome (beschikbaar in het Engels, voor iPhones).

Vind een vlucht naar Rome

Cappadocia, Turkije

Heteluchtballonnen boven Cappadocia, Turkije.

We zijn ervan overtuigd dat je vast de foto’s hebt gezien, maar geen enkel plaatje doet eigenlijk echt recht aan Cappadocia. Het ligt op slechts een uur rijden vanaf de grote Anatolische stad Kayseri, en dit oude koninkrijk bestaat, in enige vorm, al meer dan 3500 jaar. Tegenwoordig verbazen zich jaarlijks wel een miljoen bezoekers zich over de unieke onderkomens van vroegere holbewoners en de fallische vulkanische rotsformaties (ook wel bekend als feeënschoorstenen).

De beste manier om dit allemaal te ontdekken is door het vanuit de lucht te bekijken. De €200 per persoon voor deze rondvlucht in een heteluchtballon klinkt misschien wel als een prijzig toeristenlokkertje. De vlucht duurt echter behoorlijk lang, zo’n 95 minuten, en je vliegt wel boven een UNESCO Werelderfgoed plek, dus eigenlijk maar een zacht prijsje om één van de onbetwiste 8 wereldwonderen te ervaren.

Extra tip: Zorg dat je de meute voor blijft en kom Cappadocia op zijn fraaist bezichtigen door net voor zonsopkomst hier te arriveren.

Vind een vlucht naar Kayseri

Paleis van Versailles, Frankrijk

In het zonnetje, in de rij voor het Kasteel van Versailles

Frankrijk zit vol met weelderige, koninklijke châteaus, maar ze verdwijnen allemaal in het niets vergeleken met Versailles. Dit meest statige van alle statige Barokke paleizen was de thuishaven van het koninklijk hof van 1682 tot aan de geboorte van de Franse Revolutie in 1789. Tegenwoordig staat het open voor prinsen en en het gewone volk tegelijk, die met een rustig treinreisje van een uur vanuit het centrum van Parijs hierheen boemelen, om alle pracht en praal te zien.

Begin met een wandeling door de majesteitelijk onderhouden Tuinen van Versailles voordat je de schaduw een beetje opzoekt in de verblijven van het rose-marmeren optrekje van het Grand Trianon.

Dat gedaan hebbende, kun je aansluiten in de onvermijdelijke rij die het allemaal echt wel waard is, om een kijkje te kunnen nemen in het paradepaardje van het Paleis: De Spiegelzaal. De 73-meter lange kamer heeft 17 enorme spiegels aan de ene kant die precies passen bij de 17 ramen aan de andere kant, van waaruit je een schitterend uitzicht krijgt op de tuinen. Een weelderige fresco strekt zich boven je hoofd uit en vertelt het verhaal van de wapenfeiten van de monarchie.

Zoek je mooie plekken, gezellige café’s en de beste hotels? Download onze stadsgids-app, momondo places, voor Parijs (beschikbaar in het Engels, voor iPhones).

Vind een vlucht naar Parijs

De Kloosters van Meteora, Griekenland

Het Rousanou-klooster is één van de zes kloosters van Meteora

Het punt waar de natuur en architectuur samenkomen, daar staan de oude Orthodoxe kloosters van Meteora. De magnifieke rotsformaties rijzen hoog de lucht in als waren het 120-verdiepingen tellende wolkenkrabbers en ze huisvesten zes kloosters die dateren uit de 14e eeuw. Er wordt beweerd dat de eerste mensen in dit gebied hier in de 9e eeuw kwamen en als kluizenaars de kleine grotten in de omgeving bewoonden. De enige manier om spullen naar boven en beneden te krijgen was met manden en netten en heel veel touw. Naarmate de tijd verstreek ontstond onder de kleine gemeenschap die zich hier had gevormd de behoefte om zichzelf te beschermen tegen invallen. Zo startte de bouw van de kloosters. Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om de kloosters te bereiken (er zijn traptreden in de rotsen gehakt) maar toch zal het wat doorzettingsvermogen vergen om naar de top te klimmen. Eenmaal boven, zal je helemaal begrijpen waarom monniken en nonnen hier nog altijd willen wonen.

Vind een vlucht naar Thessaloniki

Blue Lagoon + Noorderlicht, IJsland

Ontspannen in The Blue Lagoon, IJsland.

Als je IJsland zegt, dan zeg je Blue Lagoon. Ja, deze schitterende geothermische spa is synoniem met dit Scandinavische land en die naam en faam is door de jaren heen gepaard gegaan met een groeiende commercie en een groeiend aantal bezoekers. Het basistarief voor toegang van €45 doet je wel even achter de oren krabben. Toch denken wij dat deze ongelooflijke attractie – op slechts 50 minuten rijden van het centrum van Reykjavik – absoluut niet gemist mag worden!

Vanwege de nabijheid van een lavaveld en de geologische omstandigheden in de omgeving is het water van de Blue Lagoon met haar temperatuur van 39 °C rijk aan mineralen zoals zwavel en kiezelaarde, waardoor het zwemmen hier een ontspannen en herboren gevoel teweegbrengt.

Als je een hier een duik neemt tijdens de IJslandse herfst of winter, vergeet dan niet omhoog te kijken om een van de andere wonderen van de wereld te zien, de geweldige Aurora Borealis dansend aan de nachtelijke hemel.

Extra tip: Boek vooruit! Bezoek de website van de Blue Lagoon om je kaartjes te kopen en zorg dat je dit niet mist.

Lees meer: De complete gids voor je roadtrip door IJsland

Vind een vlucht naar Reykjavik

Petra, Jordanië

Reizigers verzamelen zich ‘s avonds met kaarsen rond de Al Khaznet tempel.

Petra staat in het hele Midden-Oosten bekend als de rosekleurige parel van Jordanië, maar onder het grootste deel van het Westerse publiek is het vooral bekend uit de popcultuur, vanwege de sterrenrollen die het onder andere vervulde in Indiana Jones and the Last Crusade en Transformers 2. Mogelijk zijn het de films die de meeste mensen naar deze UNESCO Werelderfgoed plek lokken, maar de overweldigende schoonheid en de conservering van de oude stad vormen voor Petra de echte X-factor. Het werd in 300 voor Christus gebouwd door de Nabateeërs, tot in de meest minutieuze ingewikkelde details. De archeologische site bevat tombes, stallen en een amfitheater die allen zijn gehouwen uit de zandstenen klippen. Je kunt hier overdag rondslenteren en de weg kwijtraken om vervolgens je pad terug te vinden naar de centraal gelegen Al Khazneh tempel, ook bekend als ‘De Schatkamer’, als de schemer valt, geleid door de rijke gloed van rood met goud bij kaarslicht.

Vind een vlucht naar Amman

Machu Picchu, Peru

Wolken doemen op boven Machu Picchu.

Het is wellicht de beste attractie van heel Zuid-Amerika, Machu Picchu lijkt niet van deze wereld, niet in de laatste plaats omdat je ruim 2400 meter boven zeeniveau omhoog moet om het te vinden! Het werd ergens in het midden van de 15e eeuw gebouwd en dit is hét overblijfsel van het Incarijk in al haar glorie. De terreinen verouderen snel, maar je kunt er nog heen om een kans te krijgen om de typische bouw van de Inca’s te zien, met trappen, tempels, aquaducten en uitkijkposten die verspreid liggen over een labyrinthachtig berglandschap van bijna 5 ha. Voor een nederzetting die boven de wolken ligt is Machu Picchu verrassend eenvoudig te bereiken. Als je in het fraaie dorpje Cuzco bent beland (een snelle vlucht van 90 minuten vanaf de luchthaven van Lima), kun je met de trein, de bus of met een groepje hikers de heuvels intrekken!

Vind een vlucht naar Cuzco

Las Vegas Strip, VS

Een helder verlichte Las Vegas Strip

Vergeet wat iedereen zegt, soms is meer gewoon meer. Dat is tenminste zeker zo voor de Las Vegas Strip.

Om uit te leggen hoe extravagant Las Vegas is aan een niet-ingewijde, is vaak een vruchteloze taak. Dit basin in technicolour op de bodem van een woestijn die op alle uren van de dag en nacht haar deuren open heeft, is een plek waar de enige maat super-super XXL is en er kan (en zal waarschijnlijk ook!) van alles gebeuren.

Las Vegas Boulevard South is bekend van de dicht opeengepakte casino’s die rond de klok open zijn, de louche kroegen en de extravagante resorts. Je kunt hier zelfs Vegas’ eigen versies van beroemde toeristische attracties van buiten de VS zien in aangepaste vorm, zoals het Eiffeltoren Restaurant en het met vijf diamanten bekroonde luxe resort en casino The Venetian. Een ongekend aantal van 30.500.000 bezoekers komt hier genieten van de “alle-remmen-los” glitter en glorie van de centrale strip van Sin City, de Stad der Zonden. Volg de menigte en zet je schrap voor de meest decadente, meest flitsende en zonder dollen, de meest knotsgekke vakantie die je ooit zal ervaren. What happens in Vegas stays in Vegas!

Vind een vlucht naar Las Vegas

De Peak Tram, Hong Kong

De geweldige groene heuvels van Hong Kong en de Peak Tram

Hoog boven de Hong Kong skyline van ultramoderne wolkenkrabbers en dichtbegroeide bostuinen uittorend is de Peak Tram, een hele leuke en bijzondere kabelspoorbaan.

Het opende voor het eerst in 1888 en was toen bestemd voor exclusief gebruik door de Britse Gouverneur, Sir George William Des Vœux, diens dignitarissen en de bewoners van de berg Victoria Peak. Tegenwoordig klimmen elk jaar meer dan 4 miljoen toeristen aan boord voor de klim. De verrassend snelle rit duurt slechts 7 minuten, maar het uitzicht vanaf de bergtop is ongeëvenaard, waar dan ook op deze Parel van de Oriënt. Je mag dit niet missen!

Ontdek Hong Kong als een local met onze stadsgids-app, momondo places (beschikbaar in het Engels voor iPhones).

Vind een vlucht naar Hong Kong

Op zoek naar meer? Bekijk eens de beste natuur-sites van UNESCO of haal inspiratie uit Mattia Passarini’s reisfotografie. Voor meer reisinspiratie en tips van experts, ga naar momondo Inspiratie