Opgaan in de natuur: gids voor een 10-daagse IJsland roadtrip

Ga op weg om de natuurlijke wonderen van IJsland te ontdekken op onze 10-daagse reis door het hele land in het winterseizoen. Wie weet zie je het bijzondere Noorderlicht – de Aurora Borealis – een buitenaards lijkend betoverend schouwspel van licht. Boek je vlucht meteen en laat ons je begeleiden naar indrukwekkende bezienswaardigheden en de beste hotels op onze IJsland roadtrip.

We hebben ook een afspeellijst samengesteld om je in de IJslandse stemming te brengen.

Neem de Ringweg en ontdek het hele land tijdens je IJsland roadtrip

Neem de Ringweg en ontdek het hele land

Onze IJsland roadtrip gaat over de Ringweg, de voornaamste snelweg die het hele land doorloopt in – je raadt het al – een ring. De route, toepasselijk Route 1 genoemd, is 1.339 km lang en brengt je langs de meest verbluffende landschappen van IJsland. Plan je jouw trip in de wintermaanden, dan is dit de enige open route, want de bergwegen in het binnenland zijn dan hoogstwaarschijnlijk onbegaanbaar.

Praktische informatie

Voordat je begint aan deze ontdekkingsreis moet je wel wat belangrijke praktische informatie vergaren.

De IJslandse winter brengt gladde en besneeuwde wegen met zich mee, dus zorg ervoor dat de 4×4 auto die je huurt is uitgerust met geschikte banden voor dit terrein. In geval van plotselinge veranderingen in de weersomstandigheden kun je kijken op vegagerdin.is, een website die de omstandigheden op de weg en van het weer over het gehele land in real time bijwerkt.

Voor nog meer nuttige informatie over rijden in IJsland kun je kijken op de Visit Iceland website.

Pak je het liever wat veiliger aan en wil je een meer onstpannen tour van IJsland, dan kan dat ook. Er zijn genoeg begeleide tours waarmee je het hele land doortrekt. Een andere manier is om je trip te boeken langs alle bestaande routes van openbaar vervoer door het hele land.

Het Noorderlicht is van september tot maart te zien, tussen 18:00 uur en 06:00 uur – en het kan vijf minuutjes duren, maar ook vijf uur, het is maar net hoe je het treft. Om het te zien moet de lucht helder en donker zijn en je moet ook het nodige geluk hebben. Een beetje flexibiliteit is zeker nodig als je dit avontuur aangaat en je moet slaap niet als hoogste prioriteit stellen. Kijk op Aurora Forecast, een website die het weer van vijf dagen voorspelt en ook een indicatie geeft wanneer je het Noorderlicht mag verwachten.

Ook al zou je dit uiterst indrukwekkende verschijnsel niet zien, dan nog mag je nog van geluk spreken, want de schitterende IJslandse natuur zal je niet licht vergeten. Als je het allemaal ziet denk je dat je net op tijd bent om de geboorte van onze planeet bij te wonen. De natuur van IJsland ademt een oerkracht, de vormen zijn nauwkeurig, de kleuren heel intens en de lucht is zoutig.

Dag 1 – Reykjavik

Hallgrímskirkja torent uit boven Reykjavik

Hallgrímskirkja torent uit boven Reykjavik

Uiteraard arriveer je hoogstwaarschijnlijk per vliegtuig in Reykjavik, de kleine hoofdstad (120.000 inwoners) van IJsland.

Je kunt heel goed wandelen in de stad, dus doe je comfortabele wandelschoenen aan en ga op verkenning. Stop bij de haven en kijk hoe de vissersboten hun verse vangst binnenbrengen. Klim de heuvel op naar Skólavörðustígur, een straat die barst van de kleine galerieën en designwinkeltjes.

Aan de top van de heuvel staat de monumentale Hallgrímskirkja, de grootste kerk van IJsland. Je kunt ook een ritje van 40 minuten naar het zuidwesten doen vanaf Reykjavik en een dag doorbrengen bij een geothermische natuurlijke spa, de Blue Lagoon. Kijk voor meer informatie ook op onze website naar de blog post over de beste natuurlijke zwembaden.

Besluit de dag met een hartig New Nordic diner bij Dill, een van de beste restaurants in de stad om van seafood te genieten. Heb je zin om op jacht te gaan naar de Aurora, ga dan naar het stadsdeel van Seltjarnarnes, aan zee. Daar ben je weg van de straatverlichting en als je dan geluk hebt zie je jouw eerste lichtshow.

Bezoek je Reykjavik in november? Het muziekfestival Iceland Airwaves (2-6 november) heerst dan over de stad, met optredens van IJslandse en internationale artiesten.

Aanbevolen hotel: Hotel Reykjavik Centrum (Prijzen vanaf 15,705 ISK [€125])

Dag 2 – De Golden Circle

Wonderlijk en surrealistisch – Gullfoss Waterval een echte must see tijdens je IJsland roadtrip

Wonderlijk en surrealistisch – Gullfoss Waterval

Niet ver van Reykjavik (een uurtje met de auto) heb je drie van IJslands meest populaire bestemmingen: Gullfoss Waterval, Þingvellir Natuurpark en de geisers van Haukadalur vormen de Golden Circle.

Eerste stop: Þingvellir Natuurpark. Mooie valleien, besneeuwde bergtoppen, meren met helder water – dit is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier komen de tektonische platen van Amerika en Eurazië bijeen en hebben geologische processen een natuurlijk amfitheater gecreëerd. Hier werd ook het eerste IJslandse parlement opgericht in het jaar 930. Ze hebben op deze plek tot 1798 vergaderd.

Tweede stop: de enorme Gullfoss Waterval. Vanuit de verte lijkt het of de rivier Hvítá simpelweg verdwijnt in de aarde, maar als je dichterbij komt zie je hoe de indrukwekkende hoeveelheden smeltwater van de gletsjer plotseling een 32 meter diepe kloof instorten, daarbij een dichte mist veroorzakend. Je kunt om de rand lopen en naar beneden kijken, de wilde val in, en het uitzicht is net zo dramatisch als mysterieus.

Het spektakel bij de Strokkur Geiser kan je niet missen tijdens je IJsland roadtrip

Het spektakel bij de Strokkur Geiser

Ten slotte kom je in het geothermisch gebied Haukadalur. Het schouwspel van kokend water dat omhoog spuit is misschien wel zoals de meeste mensen zich IJsland voorstellen. Er zijn twee geisers, Geysir en Strokkur, maar de laatste geeft meestal de shows weg. Je kunt het van heel dichtbij benaderen, maar wees erop bedacht dat de stank van zwavel niet te harden is.

Aanbevolen hotel: Ion Luxury Adventure Hotel (Prijzen vanaf 35,785 ISK [€286]). Lees meer over dit hotel in onze blog post over de beste hotels om het Noorderlicht te zien

Dag 3 & 4 – Zuidelijk IJsland

 Gletsjerlopen bij Sólheimajökull tijdens je IJsland roadtrip

Gletsjerlopen bij Sólheimajökull

Heb jij je ooit afgevraagd hoe de Vikingen in de koude winters op het ijs konden lopen? Probeer het zelf met een begeleide trektocht over de gletsjer van Sólheimajökull – een ruig, bevroren water, waar je zinkgaten in het ijs tegenkomt en scherpe bergrichels en zelfs een muur van ijs die je kunt beklimmen.

Rij naar het kleine dorp Vik waar je een van de meest indrukwekkende stranden vindt, het Reynisfjara-strand met het zwarte zand. Het strand is geheel bedekt met zwarte kiezels en er zijn kolommen van basalt die doen denken aan een rotsige piramide. Ook uit de ruige zee steken basaltkolommen omhoog, alsof de oeroude goden elk moment hier bij elkaar kunnen komen.

Het vliegtuigwrak van Sólheimasandur is iets wat je moet zien

Het vliegtuigwrak van Sólheimasandur is iets wat je moet zien

Met een korte rit van 20 minuten vanaf Vik kom je bij de spookachtige plek van het Sólheimasandur vliegtuigwrak. In 1973 moest een vliegtuig van de Amerikaanse marine een noodlanding maken op het zwarte-zandstrand van Sólheimasandur; alle bemanningsleden overleefden het, maar de romp van het vliegtuig werd hier achtergelaten en is een van IJsland’s meest iconische foto-locaties.

Besluit de dag op jacht naar het Noorderlicht bij Vik.

Aanbevolen hotel: Hotel Katla Hofdabrekka (Prijzen vanaf 13,340 ISK [€107])

Dag 5 & 6 – Oostelijk IJsland

De gletsjergrotten bij Vatnajökull zijn spectaculair

De gletsjergrotten bij Vatnajökull zijn spectaculair

Oostelijk IJsland strekt zich uit over valleien, steile fjorden, bergpieken, vulkanen en interessante mineralen – kortom, een geologische smeltkroes.

Het Vatnajökull National Park, is Europa’s grootste natuurpark. Het bedekt 13% van het landoppervlak van IJsland en hier vind je ook de bergketen van Kverkfjöll, waar er actieve vulkanen en gletsjergrotten te vinden zijn. Andere bezienswaardigheden zijn het wandelparadijs Hvannalindir, de oeroude slapende vulkaan Snæfell en wilde rendieren.

Rij je door het oostelijke deel van het land dan kom je langs vele dorpjes, allemaal met duidelijke kenmerken van IJsland’s Noord-Europese buren en zelfs Franse invloeden zie je hier, dankzij diverse handelsposten die in het gebied voorkomen. Fáskrúðsfjörður ligt in het midden van de Oostelijke Fjorden.

Het was gedurende de hele 19e eeuw een handelspost voor Franse vissers die voor de kust van Oost-IJsland werkten. De sterke Franse invloed blijkt al wanneer je hier rondloopt. De wegwijzers zijn in zowel de Franse als de IJslandse taal.

Kijk rustig rond, boek een tour en verken deze geïsoleerde uithoek van dit afgelegen land.

Aanbevolen hotel: Fosshotel Eastfjords (Prijzen vanaf 10,625 ISK [€85])

Dag 7 & 8 – Noordelijk IJsland

De Dettifoss Waterval in een krachtige, koninklijke pose

De Dettifoss Waterval in een krachtige, koninklijke pose

In deze regio zijn zes skiresorts gevestigd, waarbij Hlíðarfjall en Tröllaskagi tot de beste behoren. De laatste biedt opwindende sporten als skiën in het achterland, heli-skiën en een combinatie van skiën en bergbeklimmen.

Een ander hoogtepunt is de Dettifoss Waterval, een van de grootste van Europa, die met 500 kubieke meter water per seconde over de rand stort. Om dit even in perspectief te zien: dat zijn elke seconde zo’n 500 badkuipen vol water. Op een uurtje rijden daar vandaan ligt het hoefijzervormige ravijn Ásbyrgi. Volgens de Noorse mythologie ontstond het ravijn toen Odin’s 8-benige paard Sleipnir de grond raakte met een van zijn voeten.

Ook de moeite waard is Dimmuborgir, een groot gebied van vreemd gevormde lavavelden. Volgens IJslandse mythes is dit de plek waar de Aarde in contact staat met de hel. Joeljongens, de nep-kerstmannen van IJsland, hebben deze plaats tot hun thuisbasis gemaakt en als je hier bent zal je hen zeker tegenkomen.

Akureyri bij nacht

Akureyri bij nacht

Trek een paar uurtjes uit om door de straten van IJsland’s tweede grote stad te slenteren. Akureyri zou in een ander land meer als een uit de kluiten gewassen dorp worden beschouwd, maar het heeft wel de ambitie van een bruisende stad. Er zijn flink wat café’s, toprestaurants en een druk nachtleven.

Na allerlei kleine gehuchten en dorpjes te hebben aangedaan zal je geneigd zijn te denken dat je in een metropool bent beland, terwijl er toch echt maar 18.000 mensen wonen.

Aanbevolen hotel: Icelandair Hotel Akureyri (Prijzen vanaf 14,046 ISK [€112])

Dag 9 – Westelijk IJsland

Snæfellsjökull Gletsjer, een van IJsland’s meest pittoreske pieken

Snæfellsjökull Gletsjer, een van IJsland’s meest pittoreske pieken

Je bent bijna klaar met je rondreis door dit schitterende land en je denkt misschien dat je alles nu gezien hebt. Niet helemaal! Even buiten de Ringweg ligt nog de Snæfellsjökull Gletsjer. Op 1.446m boven de zeespiegel is deze gletsjer een actieve vulkaan die figureerde in Jules Verne’s avonturenroman Reis naar het Middelpunt der Aarde uit 1864. Op heldere dagen kun je het zelfs vanaf Reykjavik zien, op 120km afstand.

Het zwarte-zandstrand Djúpalónssandur ziet er wat griezelig uit met die vreemde rotsformaties

Het zwarte-zandstrand Djúpalónssandur ziet er wat griezelig uit met die vreemde rotsformaties

Combineer het toeren over de gletsjer met een bezoek aan de Vatnshellir Lavagrot, waar je de meest unieke lavaformaties kunt bewonderen over een lengte van 200m. Eindig je dag met een wandeling op het Djúpalónssandur-strand dat bedekt is met kleine zwarte steentjes en omringd is door grillige rotsen.

Aanbevolen hotel: Icelandair Hotel Hamar (Prijzen vanaf 14,107 ISK [€113])

Dag 10 – De rit terug naar Reykjavik

Voordat je terug naar huis vliegt moet je toch de beroemde IJslandse specialiteiten van gefermenteerde haai of geconserveerde walvis proeven in het restaurant 3Frakkar, dat een goede reputatie geniet voor wat betreft de beste visgerechten van Reykjavik. Zelfs de Britse TV-chef Jamie Oliver is een fan.

Vind een vlucht naar Reykjavik

Zoek je nog meer info? Bekijk de beste hotels om het Noorderlicht te zien in IJsland en bereid je voor op de tocht met onze gids voor het plannen van roadtrips