Interview: Roëll van WeAreTravellers over backpacken en haar eerste boek

  • Naam: Roëll de Ram
  • Bekend van: Reisblog WeAreTravellers
  • Aantal landen bezocht: 50
  • 3 meest onmisbare items op reis: Camera, laptop en paspoort

Wie ben je en waarom reis je graag?

Roëll – oprichtster van het online travel magazine WeAreTravellers.nl

Roëll – oprichtster van het online travel magazine WeAreTravellers.nl

“Mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van het online travel magazine WeAreTravellers.nl en schrijfster van het boek Backpack Bestemmingen waarin de 23 mooiste reizen voor backpackers staan beschreven. Zelf reis ik graag omdat ik het onwijs tof vind om te zien hoe onze wereld er op verschillende plekken uit ziet. Ik kan intens genieten van waanzinnige landschappen, mooie stranden en prachtige gebouwen. Ook vind ik het gaaf om te zien hoe mensen in andere leven en hoe onze cultuur verschilt van die van anderen. En het gevoel van vrijheid dat je hebt als je reist!”

Waarom heet je blog WeAreTravellers?

“Online wilde ik een plek creëren waar Nederlandse (en Belgische) reizigers hun verhalen kunnen delen en tips kunnen vinden. Een paar jaar terug had je voor mijn gevoel zoiets niet en alleen reviewplatformen zoals Tripadvisor of verhalen van buitenlandse auteurs, zoals bij Lonely Planet. Met WeAreTravellers wilde ik een platform maken waar vooral Nederlandse reizigers hun complete reisverhalen op kwijt kunnen en kunnen lezen. Ook vond ik het zelf minder leuk om een persoonlijk reisblog te starten. Ik kan zelf niet overal naartoe en misschien hebben andere mensen hele andere ervaringen.”

Voor wie schrijf je blogs?

“Op WeAreTravellers.nl vind je tips voor reizigers tussen de 18 en 35 jaar, millennials die van backpacken, stedentrips en zonvakanties houden. Het zijn reizigers die meer dan eens per jaar op reis gaan en op verschillende manieren veel van de wereld willen zien. De meeste reizigers zijn avontuurlijk, regelen graag hun reis zelf en zijn op zoek naar unieke ervaringen.”

Naast je blog heb je recent je eigen boek uitgegeven. Hoe kwam je op het idee om je eigen boek te schrijven?

“Klopt! Het idee ontstond door alle backpack-reizen die ik zelf heb gemaakt. Ik backpack al sinds mijn negentiende en heb met mijn vriend een wereldreis gemaakt van zes maanden. Hierdoor weet ik onwijs veel over backpacken en het speelde ook mee dat ik erachter kwam dat er nog niet een boek was waarin de mooiste reizen voor backpackers beschreven werden. Tel die twee dingen bij elkaar op en het idee voor Backpack Bestemmingen was geboren!”

Waar gaat je boek over?

Backpack Bestemmingen - Het eerste boek geschreven door Roëll.

Backpack Bestemmingen – Het eerste boek geschreven door Roëll.

“In het boek staan de 23 mooiste reizen voor backpackers, elk hoofdstuk gaat over één backpackland en in zo’n hoofdstuk kun je een ultieme route terugvinden, heel veel toffe foto’s en concrete tips. Als het ware liggen er 23 kant-en-klare reizen voor je en hoef je alleen nog zelf te kiezen welk avontuur je als eerst wilt beleven. De meeste foto’s in het boek heb ik zelf gemaakt en als ik zelf geen mooie beelden had, heb ik die bij vrienden en familie opgevraagd of een foto gekocht. Het boek is trouwens niet alleen handig als je voor het eerst gaat backpacken, maar ook als je al vaker hebt gereisd. Er staan tips in voor typische first-time backpackers die lekker goedkoop zijn, maar ook meer onbekende backpack-landen.”

Wat was je eerste backpackreis?

“Oeh dat kan ik me nog goed herinneren! In het begin van het boek staat hier ook een stukje over beschreven. Mijn eerste keer backpacken ging naar Brazilië, dat was toen ik 19 was. Ik ging een vriendin opzoeken en we hebben samen een maand lang gaan gebackpacked en van Salvador de Bahia naar Buenos Aires in Argentinië gereisd. Het was onwijs tof en na die reis wist ik dat ik dat nog veel vaker wilde doen!”

Wat vind je het leukste aan backpacken?

“Het gevoel van vrijheid en de kriebel in je buik die je krijgt wanneer je weer iets heel bijzonders gaat doen of moois ziet. Dat gevoel is echt heerlijk!”

Wat is tot nu toe de mooiste rondreis die je gemaakt hebt?

Roëll in Sri Lanka - één van haar favoriete bestemmingen.

Roëll in Sri Lanka – één van haar favoriete bestemmingen.

“Mag een top 3 ook? Zuid-Afrika vond ik bijvoorbeeld onwijs tof. Kaapstad is zo’n gave stad en de dieren in de grote natuurparken zijn waanzinnig om te zien. Inmiddels ben ik al drie keer in Zuid-Afrika geweest, maar ik zou zo nog eens terug willen, er is gewoon zoveel te zien! In Azië vond ik het fantastisch om naar Sri Lanka te gaan, maar ook Taiwan heeft mijn hart gestolen, mede omdat er nog niet zoveel backpackers naartoe gaan en het daardoor zo puur aanvoelt. In Europa vind ik IJsland en Portugal hele leuke bestemmingen om rond te reizen. Oke, dit is alweer langer dan een top 3 geworden, er is gewoon te veel moois!”

Wat is het meest backpackvriendelijke land waar je tot nu toe geweest bent?

“Dan zou ik wel voor Thailand of Australië gaan, daar is het toerisme bijna gemaakt voor backpackers. Er zijn super veel hostels, het vervoer voor backpackers is goed geregeld, Thailand is lekker betaalbaar en in Australië kun je als backpacker juist makkelijk werk vinden, al is het leven er wel weer wat duurder. Als je voor het eerst gaat backpacken en nog niet zoveel hebt gereisd, dan zou ik echt naar een van deze twee gaan.”

Welke bestemming is je tegengevallen?

“In Maleisië hebben we een nacht in Ipoh geslapen, in de Lonely Planet die we toen bij ons hadden stond dat het wel leuk was maar ik vond het echt een verschrikkelijk zielloos plaatsje. Toen we een hostel gingen zoeken, ben ik per ongeluk ook bij een bordeel binnen gelopen omdat ik dacht dat het een hotel was. Bleek niet zo te zijn, want uit alle kamers hingen vrouwen die me verwachtingsvol aankeken toen ik net binnenkwam omdat ze dachten dat ik een klant was. Ik wist echt niet hoe snel ik weg moest komen!”

Bij backpacken denken veel mensen al gauw aan urenlang lopen met een loodzware rugzak en slapen in vieze hostels met feestende jongeren. Is dat terecht?

Roëll tijdens een van haar backpackreizen (Sri Lanka).

Roëll tijdens een van haar backpackreizen (Sri Lanka).

“Nee joh! Haha dat hoeft echt niet! Tuurlijk kan dat allemaal, maar grote kans dat je tijdens het backpacken met het openbaar vervoer, tuk tuk’s of taxi’s reist als je van de ene naar andere plek reist of naar je overnachtingsplek moet komen. Ook zijn er steeds mooiere hostels en in backpacklanden zoals Indonesië kun je voor minder dan twee tientjes in super mooie huisjes slapen. Boetiekhotels worden ook steeds betaalbaarder. Je kunt het backpacken dus zelf inrichten zodat het bij je past. Sommige bestemmingen staan ook meer bekend als feestbestemmingen dan andere, als je daar niet van houdt kun je die natuurlijk mijden. De Full Moon Party in Thailand of Koh San Road kun je bijvoorbeeld overslaan als je daar geen zin in hebt. Je kunt je backpackreis echt indelen zoals je zelf wilt. In het eerste hoofdstuk van het boek leg ik dat ook uit, er zijn backpackers in alle soorten en maten.”

Vind je dat backpacken geschikt is voor jong en oud?

“Jazeker! Mijn ouders backpacken bijvoorbeeld ook nog en die zijn al ver over de vijftig heen. Ook ontmoet ik tijdens het reizen meer dan eens backpackers van allerlei verschillende leeftijden. Je bent wat mij betreft nooit te oud om te backpacken! Natuurlijk snap ik het wel als je wat luxer gaat reizen zodra je wat ouder wordt en misschien wat meer te besteden hebt.”

Hoe bereid je zo’n reis voor?

Roëll's tip voor een backpackroute uitstippelen: Koop een Lonely Planet en kijk op blogs en naar de routes die bloggers hebben afgelegd.

Roëll’s tip voor een backpackroute uitstippelen: Koop een Lonely Planet en kijk op blogs naar de routes die bloggers hebben afgelegd.

“De eerste keren dat ik ging backpacken liet ik me vaak leiden door de prijzen van vliegtickets, stel dat Japan erg duur is en Cuba goedkoop, dan vloog ik liever naar Cuba. Bij mij spelen vliegticketprijzen dus wel een rol. Vervolgens kijk ik welke highlights ik graag wil zien, ik koop eigenlijk nog steeds een Lonely Planet als ik ga backpacken maar ik kijk ook op blogs en naar de routes die zij hebben afgelegd. Op Instagram kun je trouwens soms ook toffe plekjes ontdekken zoals hotspots of fotogenieke spots. Toen wij een wereldreis gingen maken van zes maanden hebben we de route trouwens ook van de vliegtickets af laten hangen. We konden een goedkoop wereldticket vinden en dat heeft grotendeels onze route bepaald. Al die dingen die ik beleefd heb, heb ik vervolgens beschreven op WeAreTravellers.nl!”

Als afsluiter: Wat is de grappigste reiservaring die je ooit aan vrienden hebt verteld?

“Mag een eng verhaal ook? Toen ik naar Brazilië op vakantie ging, sliep ik met mijn vriend bij mijn ouders thuis. Zij waren al een week op vakantie dus het huis stond al een paar dagen leeg. ‘s Avonds had ik mijn backpack in de woonkamer klaargezet en zijn we vroeg naar bed gegaan. Middenin de nacht gebeurde er alleen iets heel raars. De deur van mijn slaapkamer ging open en er scheen een zaklamp naar binnen. Ik werd wakker en snapte niet wat er gebeurde, het kon namelijk niet m’n vader zijn die daar stond. Niemand wat thuis, toch? Na een paar seconden drong het tot me door dat het inbrekers moesten zijn, en ben ik heel stil in bed gaan liggen, in de hoop dat ze niet hadden gezien dat ik wakker was en dat ze weg zouden gaan. Gelukkig hoorde ik ze de trap af lopen en heb ik mijn vriend wakker gemaakt en de politie gebeld. Uiteindelijk bleek dat de complete achterdeur eruit lag, maar dat ze door de paniek niets hebben meegenomen. Het was het raarste begin van een backpackreis ooit! En ook een bewijs dat enge dingen niet alleen in het buitenland gebeuren, maar net zo goed in Nederland.”Meer reisinspiratie opdoen?

Meer reisinspiratie opdoen?