OntdekUncategorized

Wat mag mee in handbagage? Afmetingen, gewicht, vloeistoffen etc.

De regels omtrent handbagage kunnen je flinke hoofdpijn bezorgen omdat iedere maatschappij eigen richtlijnen heeft voor het gewicht en formaat van handbagage. Om onverwachte extra kosten te voorkomen is het nuttig om uit te zoeken wat de regels van een vliegtuigmaatschappij zijn voor je op reis gaat. Bij de ene maatschappij is een trolley handbagage of een reiskoffer als handbagage toegestaan, bij de ander alleen een handtas.

Om snel en zonder gedoe door de veiligheidscontrole heen te gaan raden we aan om van tevoren te kijken welke dingen je wel en niet in je handbagage koffer het vliegtuig in mag nemen. We hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van de regels en restricties voor handbagage van de populairste vliegtuigmaatschappijen, zodat je goed voorbereid op weg kunt gaan.

Handbagageregels van individuele vliegtuigmaatschappijen

Handbagage regels Ryanair
Handbagage regels Wizzair
Handbagage regels Norwegian
Handbagage regels SAS
Handbagage regels EasyJet
Handbagage regels KLM
Handbagage regels Air France
Handbagage regels Emirates
Handbagage regels Lufthansa
Handbagage regels British Airways
Handbagage regels Transavia
Handbagage regels Qatar Airways


Ryanair

Ryanair begon in 1985 en is tegenwoordig de grootste vliegtuigmaatschappij van Europa. Ryanair is vernoemd naar de oprichter Christy Ryan en is de goedkoopste vliegtuigmaatschappij in Europa. Tegenwoordig vliegt Ryanair naar 950 bestemmingen in 26 landen.

Ryanair handbagage regels

Je mag gratis een kleine tas mee aan boord nemen als handbagage. Als je voor Priority boarding betaald mag je ook een groot stuk handbagage, zoals een trolley meenemen. Je vindt de meest recente informatie over het handbagagebeleid van Ryanair hier.

Maximaal handbagage gewicht: 10 kg

Afmetingen handbagage (gratis):

Hoogte: 35 cm
Breedte: 20 cm
Diepte: 20 cm

Het formaat van handbagage bij Priority boarding:

Hoogte: 55 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 20 cm

Wizzair

Wizzair is op het moment de grootste budgetmaatschappij in Oekraïne en voegt steeds meer bestemmingen toe, niet alleen van Kiev (Zhulyany vliegveld) maar ook Lviv en Kharkiv, naar veel Europese steden. Dankzij de handige verbinding van Kiev vliegveld ben je al in een paar uur in Berlijn, Boedapest, Kopenhagen, Lissabon en vele andere Europese steden.

Wizzair handbagage regels

Bij Wizzair mag je gratis een kleine tas mee aan boord nemen, die je onder de stoel voor je moet plaatsen. Sinds 1 november 2018 mag je, wanneer je voor Priority betaalt, een kleine en een grote tas mee aan boord nemen. De meest recente informatie over het Wizzair handbagagebeleid lees je hier.

Maximaal handbagage gewicht: 10 kg

Afmetingen handbagage (gratis):

Hoogte: 40 cm
Breedte: 30 cm
Diepte: 20 cm

Het formaat van handbagage als je met Priority vliegt:

Hoogte: 55 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 23 cm

Norwegian

Norwegian is een budgetmaatschappij uit Noorwegen, gestart in 1993. Vandaag de dag is Norwegian de op één na grootste vliegtuigmaatschappij in Scandinavië en de op twee na grootste budgetmaatschappij in Europa. Deze vliegtuigmaatschappij vliegt naar meer dan 100 vliegvelden in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Norwegian handbagage regels

Norwegian laat je naast een stuk handbagage nog een kleine tas meenemen, zoals een handtas of een laptop die onder de stoel voor je past. Je kunt recente informatie over Norwegian handbagagebeleid hier vinden.

Maximaal handbagage gewicht: 10-15 kg (het toegestane gewicht verschilt per vlucht)

Afmetingen handbagage:

Hoogte: 55 cm
Breedte 40 cm
Diepte: 23 cm

SAS

Scandinavian Airlines, ook bekend als SAS, werd al in 1946 opgericht. SAS is de voornaamste vliegtuigmaatschappij van Denemarken, Zweden en Noorwegen en de grootste in Scandinavië die tussen verschillende continenten vliegt. SAS is ook één van de oprichters van de Star Alliance, de grootste alliantie ter wereld.

SAS handbagage regels

Voor SAS vluchten is het naast handbagage toegestaan om een kleine extra tas of laptop mee te nemen. Je kunt de recente informatie en regels van SAS hier vinden.

Maximaal handbagage gewicht: 8 kg

Afmetingen handbagage:

Hoogte: 55 cm
Breedte 40 cm
Diepte: 23 cm

Afmetingen van de extra tas:

Hoogte: 40 cm
Breedte 30 cm
Diepte: 15 cm

EasyJet

Easyjet werd opgericht in 1995 door de zakenman Stelios Hadji-John in het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig is het de op één na grootste budgetmaatschappij in Europa, achter Ryanair. Easyjet vliegt tussen honderden vliegvelden in meer dan 30 landen en biedt de meeste routes naar Frankrijk, Spanje en Italië.

EasyJet handbagage regels:

Je mag slechts één stuk handbagage mee aan boord nemen, tenzij je een easyJet Plus kaart of Flexi ticket hebt. Ook mag je meer meenemen als je betaald hebt voor Priority boarding of extra beenruimte en als je met een kind jonger dan 2 jaar reist die op schoot zit. Je kunt de meest recente informatie over het handbagagebeleid van easyJet hier teruglezen.

Handbagage gewicht: Er is geen gewichtslimiet (de richtlijn is dat je de bagage zelf kunt tillen en in het bagagecompartiment kunt plaatsen).

Afmetingen handbagage:

Hoogte: 56 cm
Breedte: 45 cm
Diepte: 25 cm

KLM

KLM, of KLM Royal Dutch Airlines, begon in 1919 als de Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij. Sinds 2004 werken ze samen met Air France en vliegen ze op meer dan 240 routes naar verschillende delen van de wereld.

KLM heeft de volgende regels voor handbagage:

In KLM-vliegtuigen mag je één stuk handbagage en een accessoire zoals een handtas, koffertje of laptop meenemen. In dat geval mag het totale gewicht van je handbagage en extra tas niet meer dan 12 kg zijn (gewichtsrestricties zijn afhankelijk van je ticket). Je vindt recente informatie over KLM-handbagagebeleid hier.

Maximaal handbagage gewicht: 12-18 kg, inclusief een kleine extra tas. De gewichtslimieten zijn afhankelijk van je ticket.

Afmetingen handbagage:

Hoogte: 55 cm
Breedte 35 cm
Diepte 25 cm

Afmetingen extra tas:

Hoogte: 40 cm
Breedte 30 cm
Diepte: 15 cm

Air France

Air France was ooit de Franse nationale luchtvaartmaatschappij, opgericht in 1933. Tegenwoordig is het onderdeel van KLM-Air France na de fusie met KLM in 2004. Ze opereren nu op 240 routes naar 106 landen. De meeste vluchten gaan naar Parijs en Amsterdam.

Air France handbagage regels

Bij Air France mag je één stuk handbagage en een extra een handtas meenemen. In dat geval mag het totale gewicht van je handbagage en extra tas niet meer dan 12 kg zijn. Je vindt recente informatie over Air France handbagagebeleid hier.

Maximaal handbagage gewicht: 12-18 kg, inclusief een kleine extra tas. De gewichtslimieten zijn afhankelijk van je ticket.

Handbagage afmetingen:

Hoogte: 55 cm
Breedte 35 cm
Diepte 25 cm

Afmetingen van de extra tas:

Hoogte: 40 cm
Breedte 30 cm
Diepte: 15 cm

Emirates

Emirates is de vier grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, gesticht in 1985 in Dubai met steun van een koninklijke familie. Emirates vliegt op 140 routes naar verschillende delen van de wereld en doet mee in het Skywards loyalty programma.

Emirates handbagage regels

Aan boord van Emirates mag je één stuk handbagage meenemen. Je vindt recente informatie over het handbagagebeleid van Emirates hier.

Maximaal handbagage gewicht: 7 kg

Handbagage afmetingen:

Hoogte: 38 cm
Breedte: 55 cm
Diepte 20 cm

Lufthansa

Lufthansa, de grootste vliegtuigmaatschappij van Duitsland, begon in 1955. Lufthansa is één van de stichters van de Star Alliance, de grootste vliegtuig alliantie ter wereld.

Lufthansa handbagage regels:

Op Lufthansa vluchten mag je een extra handtas of laptoptas meenemen naast je handbagage. Je vindt de meest recente informatie over het handbagagebeleid van Lufthansa hier.

Maximaal handbagage gewicht: 8 kg

Handbagage afmetingen:

Hoogte: 40 cm
Breedte: 55 cm
Diepte: 23 cm

Afmetingen van de extra tas:

Hoogte: 30 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 10 cm

British Airways

British Airways werd in 1974 opgericht en is nu de op één na grootste vliegtuigmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk na easyJet, afgaand op aantal passagiers. British Airways vliegt naar 183 bestemmingen rond de wereld en is de oprichter van de Oneworld alliantie.

British Airways handbagage regels

Bij British Airways mag je een handtas of laptop meenemen naast je gewone handbagage koffer. Je vindt recente informatie over het handbagagebeleid van British Airways hier.

Maximaal handbagage gewicht: 7 kg

Handbagage afmetingen:

Hoogte: 45 cm
Breedte: 56 cm
Diepte: 25 cm

Afmetingen van de extra tas:

Hoogte: 45 cm
Breedte: 36 cm
Diepte: 20 cm

Transavia

Transavia werd in 1965 opgericht in Nederland. Tegenwoordig maakt het deel uit van KLM-Air France. Transavia vliegt naar 88 bestemmingen, voornamelijk in Europa, Noord-Afrika en Azië.

Transavia handbagage regels

Je mag één stuk handbagage mee aan boord nemen. Bij drukte wordt bagage die niet onder de stoel voor je past soms gratis in het ruim geplaatst. Kijk hier voor recente informatie over het handbagagebeleid van Transavia.

Maximaal handbagage gewicht: 10 kg

Afmetingen van bagage die gegarandeerd mee aan boord mag.

Hoogte: 45 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 25 cm

Afmetingen van handbagage dat niet gegarandeerd mee aan boord mag:

Hoogte: 55 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 20 cm

Qatar Airways

Qatar Airways bestaat sinds 1993 en is de nationale vliegtuigmaatschappij van Qatar. Qatar Airlines vliegt naar meer dan 100 bestemmingen met Doha als thuisbasis. In 2013 werden ze lid van de oneworld alliantie.

Bij Qatar Airlines is de toegestane handbagage afhankelijk van de klas van de ticket en de route. Eerste klas en Businessclass passagiers mogen twee stuks handbagage meenemen, die samen niet meer dan 15 kg mogen wegen. Economy class passagiers mogen één stuk handbagage van maximaal 7 kg meenemen. Voor vluchten van en naar Brazilië die in Brazilië zijn geboekt is het gewichtslimiet 10 kg. Een handtas of laptop is voor alle passagiers toegestaan als extra handbagage. Recente informatie over het handbagagebeleid van Qatar Airways lees je hier.

Maximale handbagage gewicht: 7-15 kg (afhankelijk van de klas en route van je ticket)

Handbagage afmetingen:

Hoogte: 50 cm
Breedte: 37 cm
Diepte: 25 cm

Extra kosten voor handbagage

Met alle  verschillende regels voor handbagage is het soms lastig om in te schatten wat een vlucht uiteindelijk kost. De Tariefcalculator van momondo helpt je om precies te checken wat je vlucht kost, inclusief bagage. Start je zoektocht bij momondo, en geef aan hoeveel stuks bagage je mee wilt nemen. De Tariefcalculator doet de rest. De tool update automatisch de prijzen van de vluchten met eventuele bagagekosten erbij op geteld. Zo zie je precies  hoeveel de vlucht uiteindelijk kost.

Wat mag mee in handbagage:

Weet je niet zeker wat je wel en niet mag meenemen in je handbagage? Hieronder staat een overzicht van de algemene richtlijnen om de veiligheidscontrole door te komen.

Reizigers op een vliegveld met verschillende formaten koffers en trolleys.

Reizigers op een vliegveld met verschillende formaten koffers en trolleys.

Hoeveel vloeistof in handbagage:

Met vloeistoffen moet je voorzichtig zijn wanneer je een vliegreis maakt. Niet alleen water en drankjes, maar ook andere dingen in vloeibare vorm zoals deodorant, parfum, crèmes en shampoo worden als vloeistoffen gezien bij de veiligheidscontrole.

De strenge regels rondom handbagage gelden alleen voor je handbagage. Je mag vloeistoffen mee aan boord nemen, mits de verpakking niet groter is dan 100 milliliter. Dit betekent dat je een roldeodorant of een crème van 50 ml gewoon mee kunt nemen. Alle vloeistoffen moeten samen in een transparant zakje met sluiting van maximaal een liter passen. Als je geen dergelijk zakje hebt, kun je er op het vliegveld een kopen of krijgen, waar je vervolgens je vloeistoffen in doet. Haal bij de controle het zakje met vloeistoffen uit je bagage, het moet namelijk apart door de scanner.

Persoonlijke verzorgingsproducten

Alle vloeibare producten moeten in een transparant tasje worden gestopt, zoals hierboven beschreven. Vaste producten zoals poeder make-up kun je in je toilettas laten. Let op: zelfs mascara wordt als vloeistof gezien.

Eten

Je mag eten meenemen in je handbagage, maar vergeet niet dat alle drankjes als vloeistoffen gezien worden en aan de regels omtrent vloeistoffen moeten voldoen: 100 ml per verpakking, in een transparant tasje met sluiting.

Normaal gesproken mogen broodjes en snacks mee aan boord worden genomen, maar dit moet je bij de vliegtuigmaatschappij navragen omdat de regels kunnen verschillen.

Uitzonderingen voor vloeistoffen handbagage (babyvoeding, speciaal dieet, etc.)

Er zijn uitzonderingen voor de toegestane hoeveelheid vloeistof, zoals babyvoeding, special dieetvoedsel, etc. waarvan het volume vaak meer dan 100 ml is. Ook deze voedingsmiddelen moeten bij de veiligheidscontrole worden gecontroleerd en zijn alleen toegestaan als het voor de vlucht noodzakelijk is.

Medicatie

Medicatie mag mee in de handbagage en valt niet onder dezelfde restricties als vloeistoffen, zelfs als het in vloeibare vorm is. Wanneer je medicatie mee aan boord wilt nemen, vooral als het in vloeibare vorm is en meer dan 100 ml, raden we aan om het doktersrecept mee te nemen in het geval dat ze het bij de veiligheidscontrole willen controleren. Het is ook raadzaam om na te gaan of je aanvullende documentatie voor de medicatie nodig hebt, zoals een doktersbrief of een medisch paspoort.

Sigaretten

Je kunt sigaretten meenemen in je handbagage, maar controleer vooraf hoeveel sigaretten je mee mag nemen naar het land van aankomst. Neem in dit geval alleen de hoeveelheid mee die je nodig hebt voor je reis, zodat je geen problemen krijgt. Let op dat je slechts één aansteker per persoon mee mag nemen.

Elektronische sigaretten

Elektronische sigaretten zijn toegestaan in de handbagage, maar het is verboden om nicotine patronen mee te nemen met een gevaarteken erop. Vloeistoffen voor elektronische sigaretten mogen mee als ze niet meer dan 100 milliliter bevatten en moeten samen met andere vloeistoffen in een plastic zakje met een sluiting.

 

Klaar om te reizen en wil je weten hoe je geld kunt besparen? Lees meer over wanneer je goedkope vluchten kunt boeken, wat je moet doen als je vlucht is geannuleerd en welke mobiele apps je voordat je op reis gaat kunt downloaden. Ook handig: 21 tips voor het inpakken van een koffer