OntdekTips & tricks

Festivals 2019: de 26 leukste Nederlandse muziekfestivals

Het is weer bijna de tijd van het jaar waar we allemaal smachtend naar uitkijken. De tijd dat we onze zonnebrillen mogen afstoffen, onze slippers uit de kast kunnen halen en… onze festivals in Nederland voor 2019 kunnen gaan boeken!

Het festivalseizoen staat weer voor de deur – wat betekent dat je dansend op je happy socks van festival naar festival kunt hoppen. De meeste festivals vinden plaats in de lente- en zomermaanden, maar ook in de herfst zijn er nog volop mogelijkheden om een dansje te wagen in het daglicht. Het aanbod van festivals in Nederland 2019 is diverser dan ooit: van elektro en trance tot rock, pop en hiphop. Om je te helpen een weg te banen door het dichtbegroeide bos van festivals, hebben we de 26 beste, grootste, gezelligste en niet te missen festivals van Nederland in 2019 voor je op een rij gezet.

Festivals Nederland april 2019

MOMO Festival (Motel Mozaique Festival) – Rotterdam

Motel Mozaïque Festival, RotterdamMotel Mozaïque Festival, Rotterdam

Wil je Rotterdam leren kennen op een vernieuwende manier? Ben je niet bang voor het onbekende en sta je open voor verrassingen? Ga dan mee op avontuur tijdens het Motel Mozaique festival. Een driedaags festival in Rotterdam met de tofste muziek, kunst, theater, city tours en slaapfeestjes verspreid over de hele stad. Check de website voor alles wat je  kunt verwachten!

Locatie: Verschillende locaties in het centrum van Rotterdam
Wanneer: 18-20 april 2019
Website: Motel Mozaïque Festival

Vind hotels in Rotterdam  

DGTL Festival – Amsterdam

DGTL Festival, Amsterdam

DGTL Festival, Amsterdam

Een eitje tikken met opa of de voetjes van de vloer doen op een van de vetste locaties in Amsterdam? Wij weten wel wat we in het paasweekend 2019 doen! Een kwartiertje op de pond en niets staat nog tussen jou en een heel vet tweedaags feestje op het NDSM-Werf in. De grote namen uit de elektronische scene, het lekkere (vegetarische) eten en de altijd verrassende kunstinstallaties zullen deze Pasen er eentje maken om niet snel te vergeten.

Locatie: NDSM Werf
Wanneer: 19-21 april 2019
Website: DGTL Festival

Vind hotels in Amsterdam

Paaspop – Schijndel

Paaspop Festival

Paaspop Festival

Een goed alternatief is om Pasen met de hele familie te vieren op Paaspop festival. Dit muzikale festijn in Den Bosch is een genot voor jong en oud en trekt jaarlijks maar liefst 75.000 bezoekers. Drie dagen en nachten worden gevuld met 175 artiesten op 13 verschillende podia, met de nadruk op pop en rockmuziek. Grote namen als Passenger en Clean Bandid en veelbelovende nieuwkomers staan naast elkaar op schitterend verlichte podia en er is genoeg entertainment en gekkigheid om de concerten heen. De perfecte opening van het festivalseizoen van 2019 dus!

Locatie: Festivalterrein De Molenheide (10 km onder Den Bosch)
Wanneer: 19-21 april 2019
Website: Paaspop Festival

Vind hotels in Den Bosch

Festivals Nederland mei 2019

Central Park Festival – Utrecht

Strijk op 25 mei neer op het prachtige festivalterrein Strijkviertelplas aan de rand van Utrecht, waar je maar liefst 11 uur lang naar de beste rock en pop artiesten luistert van nationale en internationale bodem – met als het even meezit een heerlijk lentezonnetje in je gezicht.  Onder de bevestigde namen bevinden zich Kaiser Chiefs, BLØF, de Jeugd van Tegenwoordig, Ronnie Flex & Deuxperience en vele anderen.

Locatie: Grasweide Strijkviertel
Wanneer: 25 mei 2019
Website: Central Park Festival

Vind hotels in Utrecht

Lente Kabinet Festival – Oostzaan

Als je de lentekriebels nog niet in je buik hebt in mei, gaat het epische Lente Kabinet Festival daar absoluut verandering in brengen. Als het oudere, maar kleinere zusje van Dekmantel Festival weet deze onevenaarbare rave op het Twiske terrein elk jaar weer te verrassen en te overtuigen. Maak je los van het dagelijkse leven, dompel je onder in de intens vrolijke sferen en geniet van de meest uiteenlopende muzikale acts. Tropische funk, warme house en cosmic disco, live sets en donkere technobeats zullen deze dag tot een muzikaal hoogtepunt brengen.

Locatie: Recreatiegebied Het Twiske
Wanneer: 25-26 mei 2019
Website: Lente Kabinet Festival

Vind hotels in Amsterdam

Dauwpop – Hellendoorn

Dauwpop keert op Hemelvaartsdag 2019 terug naar Hellendoorn voor de 25e editie van een van de gezelligste festivals van Nederland. Het festival richt zich voornamelijk op Rock, Indie en Pop en weet elk jaar weer zo’n 13.0000 fans te trekken. Op vijf podia laten fantastische bands als Kaiser Chiefs, Ronnie Flex, de Staat en Nothing But Thieves zichzelf van hun beste kant zien. Kortom, een schitterende dag voor jong en oud, op een sfeervolle locatie in het bos met te gekke muziek – niet te missen dus!

Locatie: Dauwpop terrein
Wanneer: 30 mei 2019
Website: Dauwpop

Vind hotels in Overijssel

Best Kept Secret Festival – Hilvarenbeek

Waan je voor een weekend in een sprookje tijdens het Best Kept Secret festival in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Grote headliners als Bon Iver en Kraftwerk worden afgewisseld met rijzende sterren – relatief onbekende artiesten die op een groter podium spelen dan ze gewend zijn. Vind je favoriete podium aan het strand, in de bossen of op de camping. Van indierock tot elektronica en van hiphop tot garagerock – geen genre is te gek voor dit festival. Het is al lang geen geheim meer dat Best Kept Secret een festival is dat je niet mag missen!

Locatie: Terrein van de Beekse Bergen
Wanneer: 31 mei – 2 juni 2019
Website: Best Kept Secret

Vind hotels in Tilburg

Festivals Nederland juni 2019

Amsterdam Open Air – Amsterdam

Amsterdam Open Air Festival, Amsterdan

Amsterdam Open Air Festival, Amsterdam

Amsterdam Open Air is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse festival scene. De unieke locatie in Gaasperpark, de veelzijdige line-up en de fantastische sfeer maken dit een van de populairste festivals in de Amsterdamse openlucht. Grote namen en verrassende talenten spelen twee dagen lang opzwepende beats op verschillende podia zoals Cartel, Appelsap, STRAF_WERK en GirlsLoveDJ’s.

Locatie: Gaasperpark Amsterdam
Wanneer: 1 en 2 juni 2019
Website: Amsterdam Open Air

Vind hotels in Amsterdam

Pinkpop – Landgraaf

Pinkpop Festival, Landgraaf

Pinkpop Festival, Landgraaf

Een van de beste festivals in Nederland komt ook in 2019 weer met een waanzinnig programma. Dit jaar zullen sterren als George Ezra, Mumford & Sons en Tenacious D het hoofdpodium van Pinkpop betreden. Het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld viert dit jaar zijn 50e verjaardag en zal groter en gekker uitpakken dan ooit tevoren. Reken er maar op dat de Landgraaf in Zuid-Limburg weer helemaal op zijn kop gezet wordt.

Locatie: Festivalterrein Megaland
Wanneer: 8-10 juni 2019
Website: Pinkpop

Oerol – Terschelling

Elk jaar in juni kun je op Terschelling maar liefst tien dagen lang genieten van theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Het hele eiland wordt omgebouwd tot een sprookjesachtig decor, met concerten in schuurtjes, het bos, op straat, op het strand of in de duinen. Lokale en internationale kunstenaars zullen je de hele dag door verrassen met mooie, grappige en vernieuwende tentoonstellingen, optredens en kunstinstallaties. En dit allemaal op een schitterend eiland, dichtbij huis!

Locatie: Festivalterrein De Westerkeyn en festivalterrein de Betonning
Wanneer: 14 juni – 23 juni 2019
Website: Oerol Festival

Vind hotels in Terschelling  

Concert at SEA – Scharendijke

Concert At Sea

Concert At Sea, Zeeland

Je blote voeten kroelen in het zand, je favoriete band speelt terwijl de zon ondergaat en de geur van Zeeuwse lekkernijen lonkt op de achtergrond. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Bezoek in de zomer van 2019 dan de intieme concerten van Concerts at Sea in Zeeland. Nederlandse helden als BLØF, Guus Meeuwis, Douwe Bob en de Golden Earring zullen schitteren op het podium.

Locatie: Festivalterrein Brouwersdam 1
Wanneer: 27-29 juni 2019
Website: Concert at Sea

Vind hotels in Middelburg

Parkpop – Den Haag

Het laatste weekend van juni vindt het grootste gratis popfestival van Nederland 2019 plaats. Een heel weekend wordt er in Den Haag op verschillende locaties gedanst, gesprongen en meegezongen op hits van zowel nationale als internationale artiesten. Op vrijdag juni wordt Parkpop Downtown op verschillende plekken in het centrum georganiseerd (gratis toegang) en op zaterdag wordt het Zuiderpark op zijn kop gezet tijdens Parkpop Saturday Night (betaald), met optredens van o.a. Skunk Anansie, Tears for Fears en Cypress Hill. Op zondag gaat de gekte verder bij het gratis Parkpop festival in het Zuiderpark. De line-up moet nog bekend worden gemaakt.

Locatie: Verschillende locaties in het centrum van Den Haag en in het Zuiderpark
Wanneer: 28-30 juni 2019
Website: Parkpop

Vind hotels in Den Haag

Awakenings Festival – Spaarnwoude

Markeer het weekend van 29 juni 2019 alvast met dikke stift in je agenda. Dan sta je namelijk met je gezicht in het zonnetje je schoenzolen te slijten op de vetste technobeats. Het is weer tijd voor Awakenings Festival, het grootste outdoor techno festival van Nederland – en ter wereld! Ook dit jaar belooft het weer legendarisch te worden, met een line-up om van te smullen.

Locatie: Recreatiegebied Spaarnwoude
Wanneer: 29 en 30 juni 2019
Website: Awakenings Festival

Vind hotels in Amsterdam

Festivals Nederland juli 2019

North Sea Jazz Festival – Rotterdam

North Sea Jazz Festival © Jens Thekkeveettil

North Sea Jazz Festival, Rotterdam © Jens Thekkeveettil

Voor de jazzliefhebbers is het wereldberoemde Noth Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam een echte must. Dit jaar wordt alweer de 44e editie gehouden, met maar liefst vijftien podia en meer dan 1200 artiesten. Van traditionele jazz tot swing, blues, gospel-muziek, funk, soul en drum ‘n bass – alle verschillende stromingen en subgenres komen deze dagen voorbij. Dit swingende festival bewijst keer op keer dat jazz muziek niet dood is, maar alive and kicking!

Locatie: Ahoy
Wanneer: 12-14 juli 2019
Website: North Sea Jazz

Vind hotels in Rotterdam

Woo Hah! – Hilvarenbeek

In het weekend van 12 juli 2019 trekken meer dan 30.000 bezoekers uit Nederland, Europa en Zuid-Amerika naar het grootste hiphopfestival van Nederland: het inmiddels legendarische WOO HAH! Festival. Hiphop talenten vanuit alle hoeken van de wereld laten het publiek helemaal wild gaan voor drie dagen: verwacht vele mosh pits, cocktails uit kokosnoten, en een groot skatepark in het midden van het terrein. Travis Scott, Skepta en Brockhampton bevinden zich onder de bevestigde artiesten. Ook in 2019 kun je weer overnachten op de natuurrijke camping vlakbij het festivalterrein.

Locatie: Terrein van de Beekse Bergen
Wanneer: 12-14 juli 2019
Website: Woo Hah!

Vind hotels in Tilburg

Welcome To The Future – Oostzaan

Welcome to the Future Festival, Amsterdam

Welcome to the Future Festival

Een echte klassieker onder de elektronische festivals in Amsterdam: Welcome to the Future. Een van de beste house en technofestivals van Nederland. Op acht kleurrijke podia staan nationale en internationale dj’s klaar achter de draaitafels, overal zijn intieme hoekjes met hangmatten of schommels te vinden en voor verkoeling kun je in het bos of bij het water zitten. Wegens groot succes en ver van te voren uitverkochte edities, zou het festival in 2019 eigenlijk een weekender worden. Helaas moest dit plan een jaartje vooruitgeschoven worden naar 2020. Zorg er dus voor dat je op tijd bent met tickets kopen!

Locatie: Recreatiegebied Het Twiske
Wanneer: 20 juli 2019
Website: Welcome to the Future

Vind hotels in Amsterdam

Milkshake Festival – Amsterdam

Het uniekste, gekste en kleurrijkste festival is zonder twijfel het Milkshake festival in Amsterdam. De gedachtegang is: ‘niets moet, alles mag’. Of je nou hetero, biseksueel, aseksueel, travo, dik, dun, gekleurd of blank bent – iedereen is welkom! De nadruk ligt bovenal op het waarborgen van tolerantie, respect, vrijheid en liefde. De spectaculaire decors, spetterende optredens, concerten, grote diversiteit aan bezoekers én de unieke sfeer zullen deze dag op zijn minst gezegd memorabel maken.

Locatie: Westerpark
Wanneer: 27 en 28 juli 2019
Website: Milkshake Festival

Vind hotels in Amsterdam

Dekmantel Festival – Amsterdam

Maar liefst vijf dagen lang wordt er dit jaar gefeest op het populaire Dekmantel Festival. De eerste avonden worden er diverse concerten gehouden op verschillende locaties langs het IJ. Daarna barst het feest los en wordt het Amsterdamse Bos drie dagen volledig binnenstebuiten gekeerd en ondersteboven gezet. De artiesten worden aangemoedigd risico te nemen met hun muziek, in plaats van alleen de grote hits te spelen, wat een waar spektakel oplevert. Dekmantel festival is ondertussen een van de belangrijkste festivals op het gebied van house en techno en heeft ook in 2019 weer een line-up die in je stoutste dromen nog niet voorkomt…

Locatie: Amsterdamse Bos
Wanneer: 31 juli – 4 augustus 2019
Website: Dekmantel Festival

Vind hotels in Amsterdam

Festivals Nederland augustus 2019

Solar Weekend -Roermond

Solar Festival © Tom Doms

Solar Weekend Festival, Roermond © Tom Doms

Een heel weekend goede tunes, creativiteit en gezelligheid; dat is wat je kunt verwachten tijdens het Solar weekend in Roermond. Vooral de camping is te gek – een feestdorp met een burgemeester, oneindig veel spelletjes en een eigen krant. Verwacht naast vrolijke deuntjes, meezingers en donkere technobeats ook opblaasbeesten, waterpistolengevechten en modderworstelen. Wordt het allemaal even te veel? Neem dan een verkoelende duik in de Maasplassen!

Locatie: Maasplassen in Roermond
Wanneer: 1-4 augustus 2019
Website: Solar Weekend

Appelsap Festival – Amsterdam

Appelsap Festival, Amsterdam

Appelsap Festival, Amsterdam

De top van de Nederlandse en internationale hiphop hoor, zie én voel je op het fantastische Appelsap Fresh Music Festival in het Flevopark. Wat ooit begon als een gratis blockjam festival in het Oosterpark, is inmiddels uitgegroeid tot het bekendste hiphopfestival van Nederland. De line-up varieert van lokale helden tot de crème de la crème van hiphop, soul, R&B en progressieve elektronische muziek.

Locatie: Flevopark
Wanneer: 10 augustus 2019
Website: Appelsap

Vind hotels in Amsterdam

Lowlands Festival – Biddinghuizen

A Campingflight to Lowlands Paradise is wellicht een van de beste en zeker een van de populairste popfestivals van Nederland. In 2019 vindt alweer de 27e editie plaats, waarbij er naast grote namen als The Prodigy, New Order en Tame Impala ruimte is voor een progressieve line-up. De muziekgenres variëren van house en techno tot rock, psychedelic en klassiek. Daarnaast is er een breed programma aan literatuur, film, cabaret, ballet en theater. Waar wacht je nog op? Een muzikaal paradijs staat voor de deur!

Locatie: Evenemententerrein Walibi Holland
Wanneer: 16-18 augustus 2019
Website: Lowlands

Mysteryland – Haarlemmermeer

Mysteryland Festival, Haarlemmermeer

Mysteryland Festival, Haarlemmermeer

Mysteryland is het langstlopende elektronische festival ter wereld en is gegarandeerd een onvergetelijk ervaring. Vier dagen (of één, twee of drie dagen) lang feest je met gelijkgezinde party animals tussen de rivieren en bosrijke heuvels van het Floriade terrein. Meer dan 300 artiesten op 16 podia, die alle genres binnen de elektronische muziek beslaan: van deep house en techno tot trance, hardcore en hiphop. Ontdek de helende wonderen van de Healing Garden, maak een boottrip op het meer en maak vrienden voor het leven (of in ieder geval voor even).

Locatie: Floriade terrein
Wanneer: 23-26 augustus 2019
Website: Mysteryland

Vind hotels in Haarlem

Into The Great Wide Open – Vlieland

Een van de meest intieme festivals van Nederland vindt ook in 2019 weer plaats op het Waddeneiland Vlieland. Vier dagen lang geniet je van de beste alternatieve popmuziek, beeldende kunst, films en een uitgebreid kinderprogramma in een waanzinnige setting. Opstaan met het geluid van de golven, lunchen met vers gevangen zeebaars, slapen onder de sterrenhemel en wijn drinken naast het kampvuur op het strand. Tel daar de vetste optredens van bestaande en opkomende artiesten bij op en je bent in het paradijs!

Locatie: Verschillende festivallocaties op het eiland
Wanneer: 29 augustus – 1 september 2019
Website: Into The Great Wide Open

Festivals Nederland september 2019

Into the Woods Festival – Amersfoort

Heb je er altijd al van gedroomd om te raven in een sprookjesbos? Dan is het Into the Wood festival het festival in Nederland dat je niet mag missen in 2019. Een intiem feestje op een schitterende locatie in de bossen van Amersfoort, waar zes podia verstopt tussen de bomen verschillende muziekstijlen spelen. Wat dacht je van techno in het beukenbos, relaxen in de jacuzzi’s rondom de Champagneria-stage of vrolijke deuntjes bij de Into the Grove stage? Zodra het zonnetje onder gaat, transformeren de vette lichten en kunstinstallaties het bos tot een waar sprookje. Ontdek zelf de magie van dit te gekke festival in september!

Locatie: Barchman Wuytierslaan 234, Amersfoort
Wanneer: 13 en 14 september 2019
Website: Into the Woods Festival

Vind hotels in Amersfoort

Festivals Nederland oktober 2019

Amsterdam Dance Event (ADE) – Amsterdam

Amsterdam Dance Event (ADE)

Amsterdam Dance Event (ADE), Amsterdam

Het Amsterdam Dance Festival heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Met 160 locaties, meer dan 2500 artiesten en 550 sprekers is dit het grootste clubfestival ter wereld voor elektronische muziek. Het centrum van Amsterdam wordt voor vijf dagen en nachten omgetoverd tot het mekka van de elektronische muziek. Zowel de grootste artiesten als opkomende talenten worden op het altaar gezet, met meer dan 350.000 fanatieke aanbidders.

Locatie: Verschillende locaties in het centrum van Amsterdam
Wanneer: 16-20 oktober 2019
Website: Amsterdam Dance Event

Vind hotels in Amsterdam

Festivals Nederland november 2019

Le Guess Who – Utrecht

In 2019 vindt alweer de 13e editie plaats van het toffe muziekfestival Le Guess Who. Een festival dat uitnodigt om op avontuur te gaan, om je grenzen op te zoeken en nieuwe muziek te ontdekken. Meer dan 150 artiesten treden op in diverse locaties in Utrecht: van popzalen en theaters tot kerken, oude fabriekspanden en werfkelders. Het festival is zowel op nationaal als op internationaal met veel lof ontvangen en trekt dan ook vele internationale bezoekers. Experimenteel, divers en inspirerend – oftewel, hier moet je 100% bij zijn dit jaar.

Locatie: Verschillende locaties in het centrum van Utrecht
Wanneer: 7-10 november 2019
Website: Le Guess Who

Vind hotels in Utrecht

Ben je er al uit welk festival in Nederland jij gaat bezoeken in 2019? Dan is het tijd voor de goede voorbereiding! Lees hier welke essentials je bij je moet hebben (en welke niet!).