OntdekStedentrips

Alternatieve zomervakantie bestemmingen voor 2019

Sla de grote hordes toeristen deze zomer over en probeer een minder drukbezochte bestemming – die nog veel interessanter is ook. Van ‘s werelds hoogst gelegen hoofdstad tot een obscuur Balinees eiland geliefd onder de surfers, wij kozen onze beste alternatieve zomervakantiebestemmingen voor lol in de zon.

1. Andorra La Vella, Andorra

Andorra La Vella in de Pyreneeën ligt er fraai bij

Op grote hoogte in de Pyreneeën is de hoofdstad van Andorra een belastingvrij handelscentrum met een typisch ouderwets knap uiterlijk. Het is in twee sectoren verdeeld: het commerciële noorden en het historische zuiden en westen. Bezoek de wonderlijke structuren uit de 12 eeuw, zoals de kerken Sant Esteve en Sant Andreu. Er zijn diverse leuke activiteiten die je kunt ondernemen hier: touren door de Casa de la Vall, de middeleeuwse brug Pont de la Margineda betreden, picknicken op het stadsplein, kleding- en electronicakoopjes jagen en heerlijk ontspannen de sauna in bij Caldea. Rond de stad loopt de “Groene Ring”, een natuurreservaat vol met allerlei paden die je door de bossen, langs boerderijen, boomgaarden en Romeinse sites leiden.

Vind een vlucht naar Andorra
Hotel in Andorra La Vella vinden

2. Taiwan

Een groep vrienden bespreekt het beste straatvoedsel van Taiwan

Met een eclectische mengeling van Chinese, Westerse en Japanse invloeden is Taiwan een land vol verrassingen. Door de locatie aan de westelijke rand van de Ring van Vuur heeft Taiwan dramatische landschappen, van majestueuze pieken en rollende heuvels tot eindeloze valleien en allerlei eilandjes verspreid buiten de kust. Je zou kunnen zeggen dat Taipei de coolste en meest onderschatte hoofdstad van Azië is. Het gonst er gewoon van de energie. Je hebt drukke karaoke bars en themarestaurants, maar ook avondmarkten vol met allerlei kraampjes en voedselkarretjes. Om elke hoek valt er wel iets anders te bekijken of te beleven. Het allerbeste van het eten in Taipei draait om de traditionele Taiwanese snack-cultuur. Delicatessen zoals gloeiendhete broodjes gevuld met sappig varkensvlees, knisperende gefrituurde kip, stomende schaaltjes verse soep met rundvlees, pittige hotpots en romige bubbelthee kan en móet je in één maaltijd proberen. Maar dat betekent niet dat je niet voor een tweede portie mag gaan.

Meer info over Taiwan

3. Shetland-eilanden, Schotland, VK

Wonderlijk natuurschoon op de Shetland-eilanden

Een ruige plek aan de buitenste grens van het Verenigd Koninkrijk is de Shetland Eilandenarchipel, een afgelegen verzameling eilandjes dat dichter bij Noorwegen ligt dan bij Schotland. De havenstad Lerwick is het maritieme hart van de Shetlands, terwijl je in het historische Calloway een mysterieus kasteel en een jachthaven hebt. De voornaamste aantrekkingskracht van de eilanden is echter hun ongerepte overvloed aan wilde natuur: papegaaiduikers, otters, pony’s, hazen en hermelijnen banjeren hier rond de moerassen en klippen en in de oceaan kun je walvissen en zeehonden spotten. Je kunt te voet op pad gaan, maar ook een kajak of een gecharterde boot behoren tot de mogelijkheden. Een middernachtelijk potje golf op de Dale Golf Course is niet verkeerd, tijdens het Up Helly Ha festival dans je de gehele nacht door, of je kunt tikken met je voeten op de ritmes van traditionele muziek op het Shetland Folk Festival.

Vind een vlucht naar Aberdeen
Hotels op de Shetland-eilanden

4. Medellín, Colombia

De dagen van de beruchte Pablo Escobar zijn lang vervlogen en Medellín is nu een bruisende, kosmopolitische juweel van een stad

Omringd door bergen en diep in een vallei van smaragd genesteld, heeft Medellín het tijdperk Pablo Escobar lang geleden van zich afgeschud en is het uitgegroeid tot een levendige, kosmopolitische juweel van een stad. Een splinternieuwe infrastructuur, inclusief metrosysteem, gondels langs de heuvels, maar ook parken en museums dragen bij aan het rijke culturele hart van deze Colombiaanse schone.

De bijnaam is de “Stad van de Eeuwige Lente”, omdat het weer hier het gehele jaar door perfect is en je zal het beste uit elke dag willen halen.

El Poblado’s Parque Lleras is een park dat omringd is door bars en restaurants en het is de plek waar je moet wezen in de avond – zelfs al zou jij je net niet netjes genoeg gekleed voelen. Kom je in augustus, dan kun je het beroemde bloemenfestival Feria de las Flores meemaken.

Lees meer: 5 dagen in het groene Medellín

Vind een vlucht naar Medellín
Vind een hotel in Medellin

5. Faeröer Eilanden, Denemarken

De rotsige kloven en weelderige valleien van de Faeröer Eilanden zijn ongeëvenaard © Stig Nygaard

Ingeklemd tussen Noorwegen en IJsland staat het geïsoleerde wonder, de Faeröer eilandengroep, bekend als een archipel die heel regenachtig is en vol rotsige kloven en groene valleien, maar het is vooral ook een zomerbestemming voor muziekliefhebbers, die elk jaar hierheen reizen om het drie dagen durende G! Festival bij te wonen.

Door het evenement groeit de populatie van het met grasdaken getooide stadje Fuglafjørður, hoofdstad van het bergachtige Eysturoy, van enkele honderden tot in de duizenden.

Zet koers naar het strand voor de live-optredens en maak flink gebruik van de hot tubs en saunas die er op het zand zijn geplaatst. Geniet nog wat door van de muziek op het Summarfestivalurin in Klaksvík, en rij de kronkelige éénbaanswegen af op zoek naar eindeloze concerten met klassieke muziek en folkmuziek op de eilanden tijdens de gehele zomer.

Lees meer: Waarom de Faeröer Eilanden op je ultieme bucket list hoort

Vind een vlucht naar de Faeröer
Vind een hotel op de Faeröer

6. Macedonië

Locals vieren een feestje met muziek en dans nabij het St. Naum-klooster in Ohrid

Een van de grootste koninkrijken onder Alexander de Grote was de Republiek Macedonië, ooit het sterkste land ter wereld. In 2014 begon in de Macedonische hoofdstad Skopje een algehele renovatie onder de toepasselijke naam “Skopje 2014”, waarbij men de unieke historie en cultuur van het land wilde belichten. Nieuwe gebouwen in neoklassieke stijl en honderden beeldhouwwerken schoten als paddestoelen uit de grond door de gehele stad, maar de wijk van de Oude Bazaar is nog altijd een van de meest geliefde plekken in de stad voor een bezoekje. In de zomer gaan de locals naar Ohrid, een rustig, tussen de bergen gelegen resortstadje met kasseistraatjes en cafeetjes gelegen aan het gelijknamige meer. Het meer van Ohrid is een van de oudste en diepste van Europa en hier staan ook een aantal indrukwekkende kloosters en kerken uit het Byzantijnse tijdperk. Een ander lokaal bewaard geheim is de regio Demir Kapija, de poort naar het wijnland en het hart van enkele van de 80 geregistreerde wijnproducenten van Macedonië.

Meer info over Macedonië

7. Maputo, Mozambique

Een bloementuin in fuchsia-tinten met uitzicht over de kust in Maputo.

Neem een snufje Rio de Janeiro, voeg daar een mespuntje Havana en Lissabon bij en plaats deze in Mozambique aan de Indische Oceaan en wat krijg je? Juist ja! Maputo! – een van de meest aantrekkelijke, heerlijke gematigde Afrikaanse hoofdsteden om in de zomer te bezoeken.

Het is een klein stedelijk gebied waar alles op een kluitje zit, met brede straten waarlangs veelal gebouwen uit de tijd van de Portugese koloniale overheersing en weelderige tuinen staan, verspreid rond Marxistische huizenblokken en moderne flatgebouwen. Het is een allegaartje, dat wel, maar het klopt toch ook allemaal, vooral op het hoogtepunt van de zomerse activiteit, wanneer ook het levendige karakter van de bewoners van Maputo tot uitdrukking komt en je een scala aan culinaire geneugten tegemoet mag zien. Robuuste piri piri recepten van Afrika worden omgetoverd met behulp van typisch Latijns-Amerikaanse kruiden.

Als je genoeg door de straten hebt gedoold kun je heerlijk uitrusten aan één van de schitterende stranden van het Xefina Grande Island, het grote eiland dat slechts op 30 minuten varen van de haven ligt. Een lekkere caipirinha is misschien niet echt noodzakelijk, maar het doet toch wel veel goeds.

8. Yunnan, China

De krommingen van de Yangtze slingeren zich door het platteland van Yunnan.

Grenzend aan Myanmar, Laos en Vietnam, is Yunnan beroemd vanwege de gevarieerde populatie. Er wonen zo’n 25 minderheidsgroepen en ze hebben allemaal hun eigen voedsel, gewoontes, godsdiensten, taal en kledingstijlen. Gooi het allemaal op een hoop hier op het platteland met de bloeiende landbouw en je zult kunnen genieten van een absoluut verkwikkende zomervakantie, die tegelijkertijd rustgevend is en je een totaal andere kijk biedt op het hedendaagse China.

De meeste mensen vangen hun reis aan in de provinciale hoofdstad Kunming, dat weet vast te houden aan het gevoel van serene rust en traditionele karakteristieken, ondanks de instroom van internationale toeristen en allerlei spa’s.

Desondanks valt de echte lol van Yunnan te beleven in de afgelegen dorpjes naar het noorden en westen. Ze worden opgeslokt door de bergen, de Yangtze rivier, de rijstvelden en de Tijgersprongkloof even buiten Lijiang, allemaal schitterend om te voet te ontdekken.

Als sluitstuk voor je reis kun je naar het zuiden trekken, naar Xishuangbanna, het enige regenwoud, annex natuurreservaat van China. Dit is werkelijk een magische plek, het zit er vol met spacentra en prachtige pagodes voor boeddhisten en een tropische grot die het hele jaar door een temperatuur meet van 21 graden. Het staat bekend als het sprookjesland van Mengyuan.

9. Tadzjikistan

De prachtige vergezichten van Tadzjikistan zie je het best tijdens een wandeling in de bergen

Fans van wandelen en klimmen hoeven niet verder te kijken dan Tadzjikistan – een droom voor elke natuurliefhebber met dramatische bergen, turquoise meren en tijdloze plattelandsdorpjes. De Fedchenko gletsjer is de grootste ter wereld en als je die hebt overwonnen is het tijd om de lokale bewoners wat beter te leren kennen, tijdens een verblijf in een traditionele Kirgizische yurt. In deze grote tent die voor de inheemsen als woning dient, wordt je warm welkom geheten door gastvrije en vriendelijke mensen, die je deelgenoot zullen maken van hun authentieke keuken, als het even meezit. In het gehele land zie je de sporen van Chinese, Arabische en Russische invloed. Het huidige Tadzjikistan is slechts 23 jaar oud, maar de rijke historie en cultuur is duidelijk af te zien aan de middeleeuwse moskeeën en kastelen en de gebouwen in Sovjetstijl. Tadzjikistan heeft ook één van de oudste Neolithische grotschilderingen, daterend uit 6500 v. Chr., maar let wel op, het is bijna onmogelijk te vinden zonder een behulpzame gids of chauffeur die je de weg wijst!

Meer info over Tadzjikistan

10. Udaipur, India

11-udaipur-toerisme-vakanties-in-2016

Fraaie paleizen uit het Rajput-tijdperk, weelderige, rijkelijk versierde tempels en smalle kromme straatjes maken Udaipur tot een sierlijke koningin van de mystiek van de oude wereld.

Gedrapeerd over het fraaie land, dankt dit Venetië van het Oosten haar predikaat aan het ingewikkelde netwerk van meertjes, om en rond de stad. Het magnifieke stadspaleis is als een schitterende kroonjuweel, gelegen aan de oever van het kunstmatig aangelegde Pichola-meer, waar statige boten over het spiegelgladde wateroppervlak voorbijglijden.

Ga rondneuzen op de oude bazaars waar de geur van komijn je tegemoet komt, kijk naar de betoverende lichtjes op de muren van Fort Kumbhalgarh. De collectie oude auto’s van de Maharana geeft je een idee van het koninklijk leven.

Gelukkig is het minder toeristisch dan Jaipur, dat zal ook flink schelen in de portemonnee.

Klinkt goed! Zoek goedkope vliegtickets naar Udaipur met momondo.

Meer inspiratie nodig voor 2019?