Wijken in Berlijn: trek al etend door de Duitse hoofdstad

De Duitse hoofdstad wordt onderhand een diverse culinaire bestemming. Ontdek zes Berlijnse buurten en proef het lekkerste eten van de stad

Berlijnse buurten: Kreuzberg is de perfecte plek om te relaxen en te genieten van de opgewekte sfeer

Berlijnse buurten: Kreuzberg is de perfecte plek om te relaxen en te genieten van de opgewekte sfeer

Categorie Stedentrips

Datum 21/02/2017

Een weekend rondtrekken door Berlijn met haar bewogen verleden kun je gerust beschouwen als een uitputtingsslag. Dit is een stad die zoveel verhalen te vertellen heeft: elke wijk heeft weer een andere persoonlijkheid, achtergrond, kleur en sfeer. En aangezien dit de hoofdstad is die vreemdelingen met open armen verwelkomt, hebben de verschillende met elkaar levende nationaliteiten ook allerlei verschillende smaken gecreëerd in de wijken.

Ontdek zes wijken in Berlijn, kijk hoe hun grootste groepen immigranten de lokale voedselcultuur beïnvloeden en pik wat tips op voor een heerlijke dineetje. Guten Appetit!

De wereld rond – Friedrichshain

Bruisend leven in Friedrichshain
Bruisend leven in Friedrichshain

De vroegere Oost-Duitse wijk Friedrichshain is aanzienlijk veranderd door de jaren heen. Eén van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog, is Friedrichshain nu een soort Boheems centrum van de stad, een prachtige, ongepolijste plek die verandering en vooruitgang omarmen. Punkers, techneuten en kunstenaars uit de geheel wereld leven hier temidden van enorme mediabedrijven en Sovjetarchitectuur, waarbij een smeltkroes ontstaat van culturen die je duidelijk kunt zien in alle facetten van het dagelijks leven.

Het Zwarte Zee-ontbijt bij Datscha Café Bar is een droom voor visliefhebbers
Het Zwarte Zee-ontbijt bij Datscha Café Bar is een droom voor visliefhebbers© GRI SHA

Voor de locals is een van de belangrijkste voordelen van de opwaardering van de wijk dat er nu een uitgebreide keuze aan culinaire opties beschikbaar is. Als een soort weerspiegeling van de grootste immigrantengroepen van de stad, vind je hier in Friedrichshain voor elk wat wils. Wil je eens wat proberen van de nationale gerechten van Berlijn’s 300.000 Russisch sprekende populatie? Probeer dan Datscha Café Bar waar je je buik vol kunt eten met hartige soepjes, kievs, zondagse brunches. Je kunt je ook even snel in Soedan wanen, als je gaat voor een “Tamiya mit halloumi” bij Nil: laat je erheen lokken door de lekkernijen overgoten met pindasaus.

Dumplings en deegballetjes – Prenzlauer Berg

Ondanks een fikse wederopbouw is het rauwe verleden van Prenzlauer Berg toch nog zichtbaar op de gevels van de gebouwen
Ondanks een fikse wederopbouw is het rauwe verleden van Prenzlauer Berg toch nog zichtbaar op de gevels van de gebouwen

De naam Prenzlauer Berg is er eentje die doet denken aan allerlei pittoreske beelden en gelukkig wordt dat in deze wijk gestaafd door de puike esthetiek. Dit is zonder twijfel een van de mooiste wijken van Berlijn. Met de wijdse boulevards, veel groen en kasseien, 300 beschermde gebouwen en een ware rijkdom aan stijlvolle winkels en leuke hangplekken, zal je gauw vergeten dat het fraaie uiterlijk een veel minder fraai verleden verhult.

Ooit was dit een paradijs voor krakers, want Prenzlauer Berg was bekend vanwege de grote leegstand, anarchistische groeperingen en gaarkeukens. De geest van deze wijk maakte het tot een van de voornaamste centra voor de vredige revolutie die tot de val van de Berlijnse Muur leidde in 1989. Bijna 3 decennia later is dit niet langer een plek van opstand. Rebellen hebben plaatsgemaakt voor moeders met kinderwagens en de braakliggende terreinen zijn nu bebouwd met prachtige appartementen, terwijl trendy eetcafé’s en restaurants staan waar ooit in gaarkeukens de soep werd uitgedeeld.

Hemelse Napelse pizza in de Standard
Hemelse Napelse pizza in de Standard © Standard

Wat dat echter betekent is dat er meer dan genoeg plekken zijn om je voeten rust te geven en je ziel te voeden terwijl je doolt door het verleden van de buurt. Voor uitzonderlijke en traditionele dumplings kun je net als de locals naar <a href=”https://www.facebook.com/pages/Wok-Show/106861286045075″ target=”_blank”>Wok Show — een eenvoudig Chinees restaurant met een hele waslijst van gestoomde hapjes, en papillotte geserveerd, voor een belachelijk lage prijs. Of ben je in de stemming voor een van de beste pizza’s van de stad – en waarom zou je dat niet zijn? – zet dan koers naar de Standard, waar zelfs de korst van de pizza overheerlijk is.

Klein Istanboel – Kreuzberg en Neukölln

Je kunt onmogelijk door Kreuzberg trekken zonder het overwicht van de Turkse gemeenschap op te merken. De Turken kwamen hier als gastarbeiders en hielpen na de Tweede Wereldoorlog met de wederopbouw. De meesten vestigden zich om diverse redenen in Kreuzberg: er bestond een plafond op de huurprijzen, het leven was er goedkoop en omdat het besloten lag in een hoek van de Berlijnse Muur konden ze hun cultuur gemakkelijk overbrengen naar dit deel van de stad.

Trakteer jezelf op heerlijke Turkse lekkernijen op Kreuzberg’s eigen Turkse markt
Trakteer jezelf op heerlijke Turkse lekkernijen op Kreuzberg’s eigen Turkse markt

Er wonen nu een kwart miljoen Turken in Berlijn en een wandeling door Kreuzberg en de naburige wijk Neukölln, zal de verbinding tussen de twee landen belichten. De Turkse markt (dinsdag en vrijdag van 11.00 tot 18.30 uur) brengt het Landwehr-kanaal tot leven met een regenboog aan stalletjes die van alles verkopen van stoffen en handtassen tot gloeiendhete koftas en baklava gedrenkt in honing.

Natuurlijk, als je hier eenmaal bent dan moet je toch echt langsgaan bij een van de vele gril- en kebabhuizen om te proeven wat ze allemaal te bieden hebben. Voor uitgebreide keus ga je naar Doyum bij de Kottbusser Tor, want daar hebben ze een uitstekende ‘Adana Kebab’, maar probeer ook de lamskoteletten van Adana Grill bij de Görlitzer Bahnhof. Welke je ook kiest, je gaat vast met een vrolijke maag weer weg.

Kantonees koninkrijk – Charlottenburg

Weinigen kunnen de wontons in chili-olie van XCC 369 weerstaan
Weinigen kunnen de wontons in chili-olie van XCC 369 weerstaan© miss_yasmina

Charlottenburg was ooit een eigen stad, maar is thans Berlijn’s commerciële centrum van het westen met een hoop grote attracties. Je hebt het Charlottenburg Paleis, de Keizer Wilhelm-kerk en de Deutsche Oper, naast enorme winkelboulevards en de Berlijnse Zoölogische Tuin, dus er valt genoeg te doen.

Zoek je een andere, meer lokale ervaring, dan is Kantstrasse – Berlijn’s eigen China Town – de plek voor de beste Aziatische eettenten van de stad. De relatie met China dateert uit de 19e eeuw toen de eerste golf Chinese immigranten hierheen kwam. Ze werden gevolgd door een groot aantal uitwisselingsstudenten in de jaren 1920. Kantstrasse wordt heel gevat ook wel “Kantonstrasse” genoemd, naar de Chinese provincie Guangdong en je ziet daar de duidelijke sporen van.

Net zoals de meeste China Towns kan het aanbod hier net een beetje te overweldigend zijn en het is niet altijd handig om op goed geluk een plek te kiezen om te gaan eten. Heb je geen moeite met flink gekruid eten, probeer dan Selig voor de ‘Gebratene Reisbandnudeln’ – lekkere noedels met rundvlees. Will je een goede Pekingeend proeven, dan ben je bij Good Friends op het juiste adres. Deze jongens hebben niet zomaar de reputatie dat ze het beste Kantonese restaurant van de stad zijn. Het budgetvriendelijke XCC 369 is een klein restaurant, maar het serveert grote porties Sichuan-gerechten; je gaat hier met een voldaan gevoel weg, klaar om het er allemaal af te lopen in de stad.

Geheime schatten – Schöneberg

De bibimbap van IXTHYS is slechts een van de redenen waarom dit zo populair is bij de locals
De bibimbap van IXTHYS is slechts een van de redenen waarom dit zo populair is bij de locals © holger

Het is er rustig en groen, maar toch is Schöneberg bij lange na niet de meest populaire wijk van Berlijn. Toch zijn er een paar redenen waarom je mogelijk er van gehoord kunt hebben. Het stadhuis is waar John Kennedy zijn beroemde “Ich bin ein Berliner” speech hield in 1963. Daarnaast zijn tal van beroemdheden hier langsgekomen door de jaren heen, van Albert Einstein tot David Bowie. Tenslotte was dit gebied de inspiratiebron voor het boek en de daaropvolgende film Cabaret, omdat hier een levendige gay scene was in de jaren 1920 en 1930.

Minder bekend aan Schöneberg is de eetcultuur, maar die is meer dan okay. Enkele van de beste restaurants hier blijven daarom verborgen schatten, dus je hoeft niet in de rij te wachten op een tafel. Een voorbeeld is de Koreaanse Imbiss (kleine, lokaal gedreven tent met street food) IXTHYS – geliefd niet alleen vanwege de heerlijke bibimbap, maar ook dankzij het uiterst vreemde decor. Ze houden vast aan hun geloofsovertuiging en de muren van de kleine gelegenheid zijn vanaf de vloer tot het plafond beschreven met bijbelse teksten.

Martha's is de nieuwe ster
Martha’s is de nieuwe ster © Martha’s Restaurant & Bar

In tegenstelling tot alle andere aanbevelingen op de lijst bereiden ze bij het innovatieve Martha’s traditionele Duitse gerechten vermengd met elementen uit de Aziatische en Mediterrane keuken. Hier zwaait de Michelin-opgeleide chef Manuel Schmuck de scepter en het is absoluut het duurste restaurant op onze lijst, maar Martha’s ambitie gecombineerd met de kwaliteit van hun service maken dit tot een geweldige plek voor zowel locals als toeristen.

Vind een vlucht naar Berlijn
Zoek je meer over Berlijn? Kijk wat je er allemaal gratis kunt doen en waar je de beste vintage winkels kunt vinden. Voor meer dan 120 aanbevelingen van locals kun je onze stedengids-app downloaden, momondo places is in het Engels beschikbaar voor iPhone.

Originele publicatie

21/02/2017