Vlooienmarkten in Amsterdam: dit zijn de leukste

Koopjesjagers opgelet, want er worden wekelijks verschillende vlooienmarkten in Amsterdam georganiseerd. In dit artikel vertellen wij je welke de leukste zijn.

momondo letsopenourworld

Categorie Stedentrips

Datum 03/02/2016

Heb je een nieuw huis? Kan je huidige garderobe wel een opfrisser gebruiken? Dan zijn rommelmarkten vaak de beste manier om voor een prikkie de meest originele dingen aan te schaffen. Op de meeste markten staan particulieren die letterlijk van hun troep af moeten, maar dat kan voor jou zomaar iets heel moois opleveren.

Amsterdam staat vooral bekend om de maandelijkse IJ-Hallen en het Waterlooplein, waar dagelijks een vlooienmarkt georganiseerd wordt. Ook wij zullen ons in dit artikel aan deze twee klassiekers wijden, maar daarnaast vertellen we je welke rommelmarkten Amsterdam nog meer te bieden heeft.

Het urenlang doorspitten van andermans oude troep is niet voor iedereen weggelegd, maar als je dan voor een paar euro iets vindt wat je simpelweg nooit zou tegenkomen in een gewone winkel, is het de moeite toch meer dan waard. Kun je wel een extraatje gebruiken? Trek je eigen klerenkast eens open en ga na welke kleding je nooit meer aan hebt. Een dagje op de rommelmarkt staan kan een aardig bedrag opleveren. Struin je de markt liever zelf af? Lees dan verder voor de leukste vlooienmarkten in Amsterdam.

De IJ-Hallen in Amsterdam-Noord

De vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam
De IJ-Hallen in Amsterdam. © Nichon Glerum

De IJ-Hallenmarkt is met stip de leukste vlooienmarkt van onze hoofdstad. Niet alleen is de markt zelf één groot avontuur, de rit ernaartoe en de omgeving zijn ook goede ingrediënten voor een dagje uit. De markt bevindt zich op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waardoor je er vanuit het stadscentrum alleen met het pontje kunt komen. De 10 minuten lange overtocht biedt een leuk uitzicht op Amsterdam en is vooral in het donker een aanrader.

Als je op de NDSM-werf aankomt, vind je meteen een aantal leuke plekken om te lunchen. Nadat je een aantal uur op de vlooienmarkt hebt vertoefd, raden wij je aan om naar Noorderlicht te gaan. Hier heb je heerlijke biertjes, hapjes en een prachtig uitzicht over Amsterdam.

De markt zelf is slechts een paar minuten lopen vanaf de haven en de entreeprijs is € 4,50. Wat maakt de IJ-Hallen nou zo bijzonder? Ten eerste staan er in deze oude fabriekshal elk eerste weekend van de maand meer dan 800 kramen. Onder die kramen vind je het meest uiteenlopende aanbod aan spullen, van vintagekleding tot platen, meubels en handgemaakte producten. Hoewel er ook professionele kraampjes staan die winkels vertegenwoordigen, vind je de echte koopjes bij de particuliere verkopers, waarvan er gelukkig een stuk meer zijn!

Om het mislopen van de beste items te voorkomen, raden wij de echte schatzoekers aan om vroeg te gaan. De markt is om 9 uur geopend en niet zelden staat er dan al een rij enthousiastelingen te trappelen om naar binnen te gaan. Kijk voor alle praktische informatie op de website van de IJ-Hallen.

Het Waterlooplein

Het Waterlooplein is een van de bekendste vlooienmarkten in Amstedam
De vlooienmarkt op het Waterlooplein

Al in 1893 was het Waterlooplein, gelegen in de historische Joodse buurt van Amsterdam, een dagmarkt waar van alles werd verkocht. Aangezien het in die tijd een Joodse markt was, hield deze tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog op te bestaan. Pas na de wederopbouw, rond 1950, werden er langzaamaan weer markten georganiseerd op het plein. En bij het losbarsten van de hippietijd in de jaren ’60 en ’70 won de markt zijn populariteit terug.

Hoewel het Waterlooplein vanwege zijn interessante geschiedenis een vrij toeristische markt is, valt er heel wat moois te vinden. Er zijn talloze vintagekraampjes met de leukste kleding, maar ook grote stapels met kleding van slechts 2 tot 5 euro. Een topmarkt voor wie een goede outfit wil scoren voor een verkleedfeest, maar ook voor de echte vintagejagers. De markt op het Waterlooplein is elke dag, behalve zondag, geopend van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Kijk voor meer informatie op de officiële website van het Waterlooplein.

De Noordermarkt

De Noordermarkt in Amsterdam
De Noordermarkt

De meest lokale markt van dit rijtje is de Noordermarkt. Op deze markt, gelegen in het hartje van de Jordaan, kun je elke zaterdag terecht voor heerlijke delicatessen, boeken, kleding en bloemen. De markt is vrij klein en omringd met de leukste cafés en lunchtentjes.

Als je echt op zoek bent naar vintage-items en oude spulletjes, kun je de markt beter op maandag bezoeken. Waar de Noordermarkt op zaterdag vooral een buurtmarkt is, wordt het plein op maandag namelijk omgetoverd tot vlooienmarkt. Beide dagen zijn echter aan te raden, want het heerlijk lokale, niet-toeristische sfeertje maken deze markt, die ook nog eens in een van de mooiste buurten van Amsterdam ligt, heel speciaal.

Van al dat slenteren word je moe, rust daarom tussendoor even uit bij een van deze leuke koffiebars in Amsterdam.

Jeltje’s Markt

Een kraam met spullen op een vlooienmarkt
Een kraam op een vlooienmarkt

In het steeds hippere Amsterdam-West, aan de Eerste Helmersstraat, bevindt zich Buurtsalon Jeltje. In deze “huiskamer en ontmoetingsplek voor de buurt” wordt elke laatste zondag van de maand een vlooienmarkt gehouden. Een vrij kleine ruimte, met een heel groot aanbod aan vintage- en tweedehandskleding en ook nieuwe kleding. Daarnaast vind je er boeken, platen, curiosa en heerlijke zelfgebakken taart.

De locatie is perfect, want naast Jeltje’s Markt heeft Amsterdam-West nog veel meer te bieden. Lees ook ons artikel waarin we je alles vertellen over de Foodhallen in Amsterdam-West. Of maak er een weekendje weg van en slaap in het nabijgelegen Hotel Not Hotel, dat we noemden in ons artikel over 10 bijzondere hotels in Amsterdam. De toegang tot Jeltje’s Markt is gratis en om mee te doen met de verkoop kun je contact opnemen met de organisatie.

Jaap Edenhal

Een vrouw gaat door een kledingrek op een vlooienmarkt
Een leuke vlooienmarkt

’s Winters functioneert de Jaap Edenhal in Amsterdam-Oost als ijsbaan, maar ook in de zomermaanden wordt de ruimte goed benut. Dan wordt er namelijk een maandelijkse vlooienmarkt georganiseerd. Hier kun je tussen oud speelgoed, kleding, boeken, lampen, meubels en nog veel meer op zoek naar de gouden vondst. Voor een hele dag speuren betaal je slechts € 3,00 entree en met een beetje geluk wordt de markt buiten georganiseerd (alleen bij mooi weer), waardoor je tegelijkertijd van het zonnetje kunt genieten.

De Jaap Edenhal is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Neem vanaf Amsterdam CS bijvoorbeeld tram 9 richting Diemen (uitstappen bij halte Kruislaan) of de trein naar Science Park, vanaf waar het slechts 5 minuten lopen is. Om op de hoogte te blijven van de eerstvolgende data raden wij je aan de Facebookpagina van de organisatie te volgen.

Mont Martre Curiosa

Een kraam op de Mont Martre Curiosa-markt
De Mont Martre Curiosa-markt

Op het Amstelveld, in het ‘Montmartre van Amsterdam’, vindt ’s zomers de Mont Martre Curiosa-markt plaats. In dit park, dat inderdaad wel wat weg heeft van de Parijse kunstenaarswijk, vind je een markt die volgens veel inwoners tot een van de gezelligste en meest authentieke rommelmarkten van Amsterdam behoort.

Net als op iedere vlooienmarkt, vind je hier oude meubels, serviesgoed, boeken, vintagekleding en antiek speelgoed aangeboden door particulieren. De perfecte activiteit voor een mooie zomerse dag en vanwege de centrale locatie goed te combineren met een dagje Amsterdam. Kom je uit het buitenland? Kijk dan bij onze deals voor vliegtickets naar Amsterdam om er een leuk weekendje van te maken. De eerstvolgende Mont Martre Curiosa staat gepland voor vrijdag 27 mei 2016. Meer informatie daarover vind je op de website van Meuk is Leuk.

Vlooienmarkt Zeeburg

Russische matroesjka’s op een vlooienmarkt
Matroesjka’s op een vlooienmarkt

In sporthal Zeeburg wordt ook regelmatig een grote vlooienmarkt georganiseerd. Hoewel deze markt het qua sfeer misschien niet haalt bij de IJ-Hallen of Noordermarkt, is de concurrentie hier minder groot, waardoor het een stuk makkelijker wordt om koopjes op de kop te tikken. Kom je aan op Amsterdam CS? Neem dan de trein naar station Muiderpoort. Vanaf daar loop je er binnen 10 minuten naartoe. Houd de website van organisatiebureau Mikki in de gaten voor de datum van de eerstvolgende vlooienmarkt in sporthal Zeeburg.

Met bovenstaande vlooienmarkten kunnen koopjesjagers hun geluk niet op in Amsterdam. Proef je liever cultuur op buitenlandse markten? Lees dan ons artikel over 10 bijzondere, traditionele markten rond de hele wereld. Maak je er graag een weekendje weg van? Kijk dan bij onze deals voor hotels in Amsterdam voor de leukste en voordeligste slaapplaatsen tijdens een verblijf in onze hoofdstad. Heb je honger gekregen van al dat vintage shoppen? Ga dan eten bij een van deze food hotspots in Amsterdam.

Originele publicatie

03/02/2016