9 Vegetarische restaurants in Amsterdam die je niet mag missen

Vegetarisch eten in de hoofdstad? De populairste food bloggers van Nederland delen hun favoriete vegetarische restaurant in Amsterdam en een vega recept met ons.

Meneer De Wit Heeft Honger, Amsterdam

Categorie Stedentrips

Datum 28/07/2016

Food bloggers zijn de nieuwe restaurantcritici. Ze hebben echter meer invloed en bereik – met slechts één share, tweet, blog of Instagram foto kunnen ze een restaurant maken of kraken. We vroegen negen van de populairste food bloggers van Nederland naar hun favoriete vegetarische restaurant in Amsterdam. Ook deelden ze een lekker vleesloos recept met ons. Kies er een uit of probeer ze allemaal. Scroll snel naar beneden en smullen maar!

1. Keukenbrein Pauline Weuring

Pauline is het geniale keukenbrein achter uitpaulineskeuken.nl, een populaire foodblog met makkelijke en gezonde recepten. Pauline begon vijf jaar geleden met het delen van haar recepten op haar blog en kreeg al snel tienduizenden volgers die dagelijks hun culinaire inspiratie bij haar opdoen. ‘Live, Love, Eat!’ is haar levensmotto en dat is terug te proeven in haar recepten. Ze is de schrijfster van de bestseller “de Voedselzandloper” en heeft ook al een tweede boek op haar naam staan. Een voedsel expert van de bovenste plank dus! Welk vegetarisch restaurant in Amsterdam raadt zij ons aan? Lees het hieronder.

Pauline, wat is je favoriete vegetarische restaurant in Amsterdam? “Lavinia good food is mijn favoriete restaurant in Amsterdam. Het is niet per se een vegetarisch restaurant maar je hebt wel veel vega mogelijkheden. Alles wordt zelf gemaakt van enkel de beste ingrediënten en dat proef je terug op je bord.”

Je kunt dagelijks bij Lavinia terecht van het ontbijt tot aan het avondeten op de Kerkstraat 176. Wees wel op tijd, want het restaurant sluit zijn deuren al om 18:00 uur. Vers, puur en eerlijk eten in een gezellige omgeving, dat is waar het om draait. Aanraders zijn de 100% spelt pizzetta, de gazpacho van cantaloupe meloen met basilicumolie en de veganistische carrot cake.

Paulines favoriete vegetarische recept is courgette pasta uit de oven, een gezond en lekker gerecht dat iedereen kan maken! Klik hier voor het volledige recept.

2. Keukenmeid Leonie ter Veld

Bezoek SNCKBR op de Van Woustraat 34-36 in de Pijp
Verantwoord snacken bij SNCKBR op de Van Woustraat

Leonie ter Veld is de trotse eigenaar van foodblog gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, een blog die studenten wegwijs maakt in de keuken. Leonie, een ex-student uit Amsterdam, laat zien dat het ook voor studenten mogelijk is gevarieerd en lekker te koken. Geen excuses meer dus voor pizza en tosti’s elke avond! Hoewel ze erg van koken houdt, hoeft het allemaal niet te moeilijk en zonder uren in de keuken te staan kun je ook heerlijke maaltijden klaarmaken. In 2014 bracht ze haar eigen kookboek uit “Gewoon wat een studentje ’s avonds eet” en ze is al bezig aan haar tweede! Bovendien is Leonie ook Chef Food van Viva.

Er zijn vele vegetarische restaurants in Amsterdam, wat is volgens jouw de lekkerste?

“Ik ben niet zo heel erg thuis in de vegetarische restaurants in Amsterdam… Ik ga wel vaak uit eten en bestel ook vaak vegetarisch, maar dan gewoon bij restaurants waar ze een vega optie op de kaart hebben. Een leuk restaurant met heel veel vega-opties is SNCKBR, dat zit in de Pijp bij de van Woustraat 34-36. Het is vooral een heel trendy restaurant; wat betreft de inrichting, maar ook de kaart. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. Ik heb er nog maar één keer gegeten, maar was echt fan van de frikadel die gemaakt werd van zoete aardappel. Een soort verantwoorde snackbar dus. Leuk!”

SNCKBR is de enige snackbar in Amsterdam waar je kunt eten wat je wilt zonder je de rest van de avond schuldig te voelen. Healthy cheating. Matig in vet, vrij van geraffineerde suikers en, waar mogelijk, glutenvrij, koolhydraatarm, vegetarisch of veganistisch. Bloemkoolpizza met zalmsnippers en gepofte quinoa, gezonde sandwiches, heerlijke cocktails en fantastische toetjes.

En voor de liefhebbers van SNCKBR is er goed nieuws: een nieuwe SNCKBR zal eind augustus openen in de Kinkerstraat!

“Een van mijn eigen favoriete vegetarische recepten is Tikka Masala zonder kip, met kikkererwten en een spinazie mango salade, die letterlijk binnen een kwartier op tafel staat. HEERLIJK!” Klik hier voor het recept

3. Isabel de hippe vegetariër

Isabel gaat verder dan de voorspelbare vegetarische lasagnes. Ze heeft vernieuwende, hippe, vleesloze ideeën die zelfs de grootste meetlovers gelukkig zullen maken. Koken is haar met de paplepel ingegoten en dat merk je in het uitgebreide en gevarieerde repertoire van haar gerechten. Behalve recepten schrijft ze onder andere over vleesvervangers, documentaires, boeken en de nieuwste vega hotspots. Isabel deelt haar talent sinds drie jaar met veel enthousiasme en creativiteit met haar smullende lezers op dehippevegetarier.nl en in haar gelijknamige boek die je sinds kort kunt bestellen!

Als Isabel een vegetarisch restaurant in Amsterdam zou willen aanraden, dan is dat Choux. “Een restaurant dat groente echt een hoofdrol geeft in het menu en een volledig vegetarisch 5-gangen menu serveert. Ze toveren daar met groente en weten me iedere keer te verrassen. Daarnaast is de bediening super vriendelijk en hebben ze een sfeervol interieur met een goede knipoog.”

Choux kun je vinden op de Ruijterkade 128 in Amsterdam.

Wat is je favoriete vega recept?

“Mijn blog en in mijn boek de hippe vegetariër staan natuurlijk vol met vegetarische recepten die ik het delen waard vind. Ik houd ervan mijn eigen draai te kunnen geven aan recepten en te werken met wat er nog in de koelkast of het keukenkastje ligt. Daarom geef ik in mijn boek ook recepten die gemaakt zijn om te variëren. Een mooi voorbeeld daarvan is mijn notenbrood waarin je alle soorten noten en groente kunt verwerken, waar jij zin in hebt.” Kijk hier voor haar inmiddels beroemde notenbrood recept.

4. Kook guru Stasja Kapitonov

Bezoek Meneer de Wit op de Witte de Withstraat 10 in de Baarsjes
Bij Meneer de Wit zit je goed als je van groenten houdt

Na een paar jaar voor verschillende magazines te hebben gewerkt, heeft op en top foodie Stasja Kapitonov haar droombaan gevonden. Sinds een jaar is Stasja redacteur van ELLE Eten, een magazine en website waar ze haar lezers dagelijks nieuws voert over voedsel en koken; foodtrends, recepten, cocktails, hotspots, restaurants, pop-ups, food-events en kookboeken. Aziatisch koken is haar specialiteit, maar eigenlijk zijn al haar creaties uit de keuken een sensatie voor de zintuigen. ELLE Eten wordt al 16 jaar gelezen door iedereen die van koken, maar vooral van eten houdt.

Een lekker vegetarisch restaurant in Amsterdam is volgens Stasja Meneer de Wit Heeft Honger. “Zelf ben ik geen vegetariër, maar als ik met vrienden uitga die dat wel zijn neem ik ze mee naar Meneer de Wit Heeft Honger in de Baarsjes. Er staat wel vlees en vis op de kaart, maar groenten nemen bij Meneer de Wit absoluut de leiding. Een ding is een feit: chef Simo maakt heerlijk mediterraans eten klaar, of je nu wel of geen vlees eet.”

Bij Meneer de Wit bestaat de menukaart voor 75 procent uit groentegerechten. Je kiest zes of vier keer een groente gerecht en, indien wenselijk, een selectie van vlees of vis – dit alles om te delen. Alleen de voorafjes van deze tent doen je smaakpupillen al op hol slaan. Buratta met atlassalade en avocadodressing, in zoethout en steranijs gepocheerde venkel of aubergine met granaatappel en fetakaas. Simo laat je in zijn open keuken meekijken naar de magie die hij daar uitvoert.

Het vegetarische recept dat Stasja met ons wilt delen is haar mac’n cheese met paddenstoelen. “Beroemd, berucht en Italian American: de mac ’n cheese is de godfather onder de pasta’s. Deze variant van Tal Maes – met paddenstoelen en spinazie – is onweerstaanbaar.” Lees hier het hele recept

5. Vegadutchie Jolijn Pelgrum

Jolijn Pelgrum houdt sinds 2011 de foodblog vegadutchie.nl bij – een blog met vegetarische gerechten die zelfs de grootste karnivoor doet watertanden. Groentelasagne met pompoenhummus, meloen en bieten smoothies of een sobanoedel salade, Jolijn inspireert tienduizenden lezers met haar gezonde, vegetarische recepten. In juni 2015 bracht ze haar eerste boek Vegadutchie: verleidelijke recepten voor een puur & gezond leven uit, waar je met aanlokkelijke foto’s, persoonlijke verhalen en fantastische recepten verleid wordt om de vleesetende wereld achter je te laten. De vega-guru onthulde haar twee favoriete vegetarische restaurants in Amsterdam en haar lekkerste recept aan ons.

Jolijn: “Ik heb er eigenlijk twee! De eerste is de Golden Temple, hier ga ik altijd met mijn vriend Sjoerd naartoe als we iets te vieren hebben. De curry’s zijn geweldig en ze hebben de allerlekkerste chai. Een tentje waar ik ook heel veel kom is The Meets. Je kunt er ontbijten met een Acai bowl en probeer ’s avonds zeker de Sri Lankan Curry Bowl. De smoothies, matcha latte en bieten & chocoladetaart zijn ook een aanrader.”

Het vega restaurant Golden Temple is te vinden op de Utrechtsestraat 126 en The Meets op de Cornelis Troostplein 3 in de Pijp.

Ook deelde Jolijn haar favoriete vegetarische recept met ons: cranberry & havermout koekjes. “Deze gezonde snack kun je makkelijk maken op een zondag, zodat je de hele week een tussendoortje hebt dat je lichaam voedt.” Klik hier voor het volledige recept!

6. Culinair journalist Janneke Vreugdenhil

Bezoek YAY op de Gerard Doustraat 74 in de Pijp
Ga voor het ontbijt of de lunch naar YAY en geniet van gerechten gemaakt van pure en eerlijke ingrediënten

Janneke Vreugdenhil is een culinair journalist, die vier jaar lang vijf dagen in de nrc.next stond met een column die afsloot met een recept. Daarnaast maakte ze kookfilmpjes voor nrc.tv en heeft ze drie kookboeken op haar naam staan. Nu heeft ze haar eigen foodblog etenenzo, waar al haar ervaring in de culinaire wereld naar voren komt. Daarnaast neemt ze je in haar recent gepubliceerde boek ‘I love groente’ mee op een culinaire reis waar groente de hoofdrol speelt.

Janneke, als je één vegetarisch restaurant in Amsterdam zou moeten aanraden, welke zou dat zijn?

“Ik vind één restaurant kiezen altijd heel moeilijk. Maar er zit een veganistisch tentje bij de Albert Cuyp waar ik graag lunch, het heet Yay. Ik ben zelf helemaal geen vegetariër, laat staan veganist, maar ik vind het eten hier echt goed. Zelfs hun raw chocolate mousse is ontzettend lekker.”

yAy food store is een hippe hang-out in de Pijp (Albert Cuypstraat 101-103) waar je fantastisch kunt ontbijten en lunchen. In de open keuken kun je meekijken hoe de ervaren chefs alleen gebruik maken van pure en eerlijke ingrediënten. Op het menu staan ook verse sapjes, shots en gezonde taartjes en je kunt alles meenemen voor take-away.

Een van Jannekes favoriete recepten is bloemkool tabouleh. Heerlijk als een gezonde lunch of als een voorafje. Kijk hier voor het recept.

7. Food lover Ianna Niemeijer

Bezoek The Lobby Nesplein op de Nes 49 in het hartje van Amsterdam
Schuif aan in de tuin of in het binnenrestaurant van The Lobby Nesplein © The Lobby Nesplein

Ianna Niemeijer inspireert op haar foodblog beginspiration.nl dagelijks duizenden lezers met gezonde recepten, culinaire reizen en de lekkerste restaurants. Als ze niet met haar neus in de kookboeken zit, kun je haar vinden op de biologische markt op zoek naar de beste ingrediënten of, waar anders, in de keuken. Ze kookt waar mogelijk biologisch, vaak vegetarisch, maar altijd lekker!

Het favoriete vega restaurant van Ianna is The Lobby. “Je kunt hier goed eten (van ontbijt tot diner), de bediening is zeer vriendelijk en er is een fijn terras – en dat midden in het centrum! Het is geen vegetarisch restaurant, maar ze hebben vele lekkere vega opties.”

The Lobby bevindt zich in hartje Amsterdam op het Nesplein. Je kunt jezelf nestelen in de gezellige tuin of in het sfeervolle binnenrestaurant, beginnen met flammkuchen met feta, gegrilde paprika, rucola en pijnboompitten gevolgd door een saffraan tortilla met witte asperges en knapperige Parmezaanse kaas en een mango dessert toe. Een ding is zeker: je gaat rollend, maar gelukkig naar huis.

Het favoriete recept van Ianna is op dit moment haar polenta gerecht met tomaatjes uit de oven. “Mega lekker en comforting”. Lees hier het gehele recept.

8. Levensgenieter Kelly Camfferman

Bezoek GIN NEO op de Noorderstraat 19III in de Jordaan
Smul van kleine seizoensgerechten gepaard met de beste wijnen bij GIN NEO

Kelly Camfferman is altijd al een echte foodlover geweest en dat proef je in haar gerechten. Kelly is een echte levensgenieter die het liefst bezig is met goed eten, drinken en mooie reizen. Sinds drie jaar deelt ze de lekkerste recepten, de nieuwste hotspots, de beste beauty tips en de meest jaloersmakende reisverhalen met ons. Met verleidelijke foto’s en leuke verhalen duurt het niet lang voordat goodfoodlove in je favorieten staat!

Kelly, wat is jouw favoriete vegetarische restaurant in Amsterdam en waarom?

“Oei wat lastig kiezen dit! Er zijn zoveel leuke en goede zaken in Amsterdam. Toch kies ik voor Gin Neo Bistro, wat mij betreft dé verrassing van 2015. Super goed en culinair, maar in een hele relaxte setting. Ze serveren écht origineel eten, ik hou ervan!”

Gin Neo is te vinden in de Jordaan (Noorderstraat 19). Het menu wisselt elke maand en je kunt kiezen uit 6 of 7 kleine seizoensgerechten gepaard met de beste wijnen. Lokale producten gecombineerd met oosterse invloeden, een uitgebreide wijnkaart en daarnaast 14 verschillende soorten gin op de drankkaart.

Heb je een lekker vegetarische recept die je zou willen delen?

“Ja genoeg! Ik ben gek op salades en die zijn vaak het lekkerst vega. Dit is mijn ultieme favoriet voor de zomer: een zomersalade met gegrilde groenten, geitenkaas en verse aardbeien. Gezond genieten!” Bekijk hier het recept.

9. Voedselexpert Marlies Batelaan

Bezoek de Kas op de Kamerlingh Onneslaan 3 in Watergraafsmeer
Schuif aan in de Kas en geniet van gerechten gemaakt van zelf gekweekte kruiden en groenten

Marlies is een doorgewinterde foodie. Voordat ze haar eigen blog marliesbatelaan.nl begon, schreef ze al ruim twintig jaar over eten en drinken. Tien jaar lang was ze werkzaam bij het tijdschrift Tip Culinair en nog eens tien jaar was ze verantwoordelijk voor alle culinaire items van het tijdschrift Libelle. Op haar site kun je terecht voor eerlijke, gezonde en originele recepten, boeken, restaurants, pure producten en eerlijke wijnen. Een foodie met deze expertise kom je niet vaak tegen!

Marlies, welk vegetarisch restaurant in Amsterdam zou je ons aanraden?

“Mijn favoriete restaurant om vegetarisch te eten is De Kas in Amsterdam. Dit is niet strikt een vegetarisch restaurant, ze serveren ook vlees en vis. Maar groenten spelen hier een grote rol, de belangrijkste rol eigenlijk. Elke dag maakt dit restaurant een speciaal vegetarisch menu.

Wat mij bijzonder aantrekt is de kwaliteit van de ingrediënten, in de kassen en tuinen naast het restaurant worden kruiden en sommige groenten zelf gekweekt, verser kan het niet. De koks van de Kas zijn ware groentekunstenaars; ze weten als geen ander hoe je deze mooie natuurproducten het beste laat smaken. Daarom krijg je ook vaak verschillende groentebereidingen op je bord; geroosterd, gesauteerd, gekookt, gegratineerd; ze kiezen de bereiding die het beste past.”

Restaurant De Kas is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926.

Welk vega recept wil je met ons delen?

“Op mijn website staan heel veel vegetarische gerechten en daarnaast ook nog veel gerechten onder het kopje ‘zonder vis en vlees’. Een van mijn favoriete vegetarische gerechten is broccolicurry met sobanoedels. Sobanoedels zijn zeer smakelijke Japanse noedels gemaakt van boekweitmeel.
De toko of de natuurvoedingswinkel verkoopt ze. Dit is een gerecht waarmee je veel kunt variëren. De broccoli kun je vervangen door bloemkool of door pompoen.” Klik hier voor het recept.

 

Is een avond niet genoeg in deze mooie stad en wil je er een weekendje Amsterdam van maken, boek dan een bijzondere overnachting in een van deze hotels. Zoek je het liever wat verder op en wil je veganistisch eten in de Big Apple, lees dan onze blog over Vegan in New York.

Originele publicatie

28/07/2016