Uitgaan in Brussel? Pubs, restaurants, clubs … onze selectie

Pubs, een poppentheater of pittige DJ-sets: wat heeft je voorkeur? Eén ding is zeker, in de Belgische hoofdstad zal jij je niet vervelen

Uitgaan in Brussel

À La Mort Subite is een plek die je niet mag missen als je uitgaat in Brussel © liquene

Categorie Eten en drinken Stedentrips

Datum 24/01/2017

Brussel is een van de mooiste Europese hoofdsteden om te bezoeken. Gedurende de dag kun je in de museums ronddwalen en de bijzondere architectuur bekijken en ’s avonds ga je niet vroeg naar bed, want er is nog veel te doen! Of je nu alleen een biertje of een uitgebreide gastronomische maaltijd wilt, er zijn duizend en één uitgaansgelegenheden in Brussel. Om je te helpen tussen de bomen het bos te zien, hebben we de 21 beste adressen van de Belgische hoofdstad voor je uitgezocht. Schrijf maar op!

Kroegen, pubs, taveernes: Bier!

Wat je niet mag overslaan zijn de biercafé’s, die vormen absoluut een integraal onderdeel van de Belgische cultuur. Velen daarvan dateren uit de 18e eeuw en zijn nog steeds onveranderd, met alle uitstraling en sfeer uit die tijd. De mensen komen om te genieten van enkele van de honderden biersoorten die men kent in België, of om een wijntje te pakken bij een bord met verschillende vleeswaren.

Poechenellekelder

Waar ga je uit in Brussel? De Poechenellekelder
De hele vreemde inrichting van Poech’ © Smabs Sputzer

Ga nou niet een van de meest pittoreske kroegen van de stad overslaan, alleen maar omdat het zo’n moeilijk uit te spreken naam heeft. “Poech”, zoals men deze tent pleegt te noemen, ligt namelijk vlakbij Manneken Pis en is dus een uitstekende plek om samen te komen onder het genot van een heerlijk pilsje.

Informatie: Poechenellekelder

Waar: Rue du Chêne / Eikstraat 5, 1000 Brussel, België

Monk

Monk is een typisch Vlaamse bar met een retro-décor en een prettige, ouderwetse sfeer. Het ligt op slechts een steenworp afstand van de St. Katelijnekerk, en een beetje uit de buurt van de bars waar de hordes toeristen uithangen. Het bier is hier prima natuurlijk, maar Monk heeft ook een uitstekende kaart met andere drankjes en je kunt er genieten van lekkere snacks. Je kunt een bord met verschillende vleeswaren bestellen, of als je echt hongerig bent kun je de specialiteit van het huis bestellen: spaghetti.

Informatie: Monk

Adres: Rue Sainte Catherine / Sint-Katelijnestraat 42 – 1000 Brussel

Moeder Lambic

Waar ga je uit in Brussel? Moeder Lambic
Moeder Lambic is het paradijs voor bieramateurs © marco_44

Bier van de tap, sommige soorten die je nergens anders vindt of waar je nog nooit van gehoord hebt en veel obers om je te helpen bij het maken van je keus. Dit is een excentrieke plek en het wordt nog niet veel bezocht door toeristen. Hier kun je biersoorten proberen onder het genot van wat stukjes worst en je kunt ook een paar gerstkorrels proeven.

Informatie: Moeder Lambic

Waar: Place Fontainas / Fontainasplein 8, 1000 Brussel

Le Barboteur

Hier is de menukaart al even gevarieerd als bij Moeder Lambic, de eigenaars zijn heel vriendelijk en het is ook gewoon een hele mooie tent. Le Barboteur is de eerste bierotheek van Schaarbeek. In de zomer ligt het terras er fraai bij. Het ligt een beetje uit het centrum, maar het is de moeite waard om erheen te gaan. Als een extraatje zie je dan meteen een van de mooiste lanen van Brussel

Informatie: Le Barboteur

Adres: Avenue Louis Bertrand / Louis Bertrandlaan 23, 1030 Brussel

À la Mort Subite

Waar ga je uit in Brussel – À La Mort Subite
Het interieur van À La Mort Subite is zeer de moeite waard © ActiveSteve

Nog zo’n typisch Brussels instituut is een hele gezellige bar, waar het op een vrijdagavond met wat vrienden goed toeven is: À La Mort Subite, ook zo’n plek die je niet mag overslaan. Alleen het décor al, in de ouderwetse stijl met veel hout, geeft een prachtige aanblik. Natuurlijk hebben ze er ook uitstekend bier, gecombineerd met de beroemde trappistenkaas Chimay.

Informatie: À La Mort Subite

Waar: Rue Montagne aux Herbes Potagères / Warmoesberg 7, 1000 Brussel

De restaurants

Hoewel bekend om de mosselen met friet en om de wafels, is dat niet het enige wat de Belgische gastronomie je voorschotelt. Dankzij de vele restaurants in Brussel, kun je een heleboel geweldige gerechten leren kennen, rijkelijk beïnvloed door de Nederlandse en Franse keuken.

Lees ook: alles over de Belgische keuken – speciale gerechten en drankjes

Le Rabassier

Een geweldig restaurant, waar je warm onthaald wordt bij speciale gelegenheden of gewoon voor wanneer je wat vertier zoekt. De truffel wordt in alle sauzen verwerkt, het is een ware traktatie en de borden zien er fraai versierd uit. Dit is gewoonweg een van de beste restaurants in Brussel.

Informatie: Le Rabassier

Waar: Rue de Rollebeek / Rollebeekstraat 22 – 1000 Brussel

Belga Queen

Het moge duidelijk zijn, mensen komen hier ook voor de uitzonderlijk mooie decoratie. De Belga Queen is gevestigd in een oude bank en de ruimte is niet helemaal zoals je van een restaurant zou verwachten. De kelderbar staat waar vroeger de kluis van de bank zich bevond en in de toiletten kom je enkele grappige verrassingen tegen. Maar laten we vooral niet voorbijgaan aan het feit dat het eten hier gewoon goed is.

Informatie: Belga Queen

Adres: Rue du Fossé aux Loups / Wolvengracht 32 – 1000 Brussel

Les Brassins

Waar ga je uit in Brussel? Restaurant Les Brassins
Ga maar naar binnen, je zal er geen spijt van krijgen! © Francisco Antunes

Een leuke, kleine tent waar je de traditionele Belgische keuken kunt herontdekken: stoemp worst, witlof gratin, gehaktballen en stoofpot. De service is efficiënt en aangenaam en de sfeer is ontspannen. Een brasserie waar je je al gauw thuis voelt.

Informatie: Les Brassins

Adres: Rue Keyenveld / Keyenveldstraat 36 – 1050 Brussel

La Porteuse d’Eau

Gelegen in de buurt van het St. Gillesplein, is La Porteuse d’Eau een plaats vol ongewone charme, met een glazen dak en uitzonderlijke trap. De veelbelovende buitenkant maakt de binnenkant helemaal waar, met de grote zaal in Art Nouveau-stijl. Heerlijk hoor, die mosselen en die uitstekende stoofpot.

Informatie: La Porteuse d’Eau

Adres: Avenue Jean Volders / Jean Volderslaan 48 – 1060 Sint Gilles

El Fontan

Niet echt uniek, want El Fontan is gewoon een tapas bar, maar het is een leuke plek voor een avondje Brussel. Het wordt veel bezocht door Spaans sprekende gasten, dus dat is een goed teken! Om er te komen moet je je door de wijk de Marollen weten te wurmen en je moet een kleine honger kunnen weerstaan.

Informatie: El Fontan

Adres: Rue Haute / Hoogstraat 179 1000 Brussel

Muziekbars en nachtclubs

Of het nu voor het drinken van de gouden dronk met schuimkraag is, of om de hele nacht op de dansvloer door te brengen, in Brussel valt er genoeg plezier te beleven in de avonduren. De wijk Saint Gery staat bekend om de bars en nachtclubs, maar deze vind je ook overal elders in de stad.

Bonnefooi

Waar ga je uit in Brussel?
Le Bonnefooi is een muziekbar in Brussel die tot het ochtendgloren geopend is © uploaded

Wat je niet mag missen van het nachtleven in Brussel is de kleine muziekbar Bonnefooi. Het is geopend tot het ochtendgloren en je kunt er naar muziek luisteren en zelfs hele concerten bijwonen. De tent is zodanig ingericht dat het ideaal is voor vergaderingen en het bier is uitstekend.

Informatie: Bonnefooi

Adres: Rue des Pierres / Steenstraat 8, Brussel 1000, België

l’Épicerie Moderne

Een kleine hybride bar, in de buurt van de Grote Markt, die een paar avonden per week wordt getransformeerd tot een club. Het interieur is minimalistisch, maar het voelt goed, en vooral de sfeer en muziek zijn erg vriendelijk. Een ander pluspunt is dat de bagels en cappuccino overheerlijk zijn!

Informatie: l’Épicerie Moderne

Waar: Rue des Chapeliers / Hoedenmakerstraat 30, 1000 Brussel

Dali’s Bar

Dali’s Bar ligt ook in de buurt van de Grote Markt, is een van de oudste en zeker ook een van de beste muziekbars van Brussel. Mensen komen hier om te luisteren naar Electro in een surrealistische omgeving en om te genieten van diverse shooters.

Informatie: Dali’s Bar

Adres: Petite Rue des Bouchers / Korte Beenhouwersstraat 35 1000 Brussel

La Machine

Waar ga je uit in Brussel?
Het eclectische en warme interieur van La Machine © La Machine

Gelegen midden in het bruisende Saint Gery, is La Machine een muziekbar die net ietsje anders is dan wat je doorgaans ziet. De inrichting is in Steampunk-stijl, kijk maar naar de toiletten, de kluisjes en rokersruimte beneden!

Informatie: La Machine

Adres: Place Saint Gery / Saint-Geryplein, 2, Brussel 1000

Fuse

Waar ga je uit in Brussel
Fuse – Het absolute bolwerk van de electro in Brussel © Fuse

Fuse is al meer dan 20 jaar de meest toonaangevende electroclub in Brussel, waar de grootste internationale dj’s regelmatig hun gezicht laten zien. Het is een grote tent, de zaal is enorm en de entreeprijs is gerechtvaardigd door de kwaliteit van de programmering.

Informatie: Fuse

Adres: Rue Blaes / Blaesstraat 208 1000 Brussel

Mirano

Gehuisvest in een oude bioscoop, is de opzet van Mirano werkelijk subliem. De sfeer is cool, je kunt er op gympen maar ook met hakken binnenlopen en het is een plek waar de meisjes uit kunnen gaan zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze zich zullen vervelen. Bovendien klinken Hip Hop en R & B uitstekend.

Informatie: Mirano

Adres: Chaussée de Louvain / Leuvense Steenweg 38 1210 Saint-Josse-ten-Noode

Madame Moustache

Waar ga je uit in Brussel - Madame Moustache
Een explosieve ambiance in Madame Moustache © Alexia Machet

Nog een geweldige plek om uit te gaan in Brussel is Madame Moustache, een eigenzinnige tent waar je de avond lekker kunt doorbrengen met funk-, disco- of rockmuziek. De rookruimte is erg leuk en er worden de hele week thema-avonden georganiseerd.

Informatie: Madame Moustache

Adres: Quai au Bois à Brûler / Brandhoutkaai 5-7, 1000 Brussel

Shows en films

Ontdek de tradities van het oude Brussel, maar ook de entertainment en de concerten van hoge kwaliteit in de meest beroemde theaters, maar ook andere, meer intieme aangelegenheden.

Botanique

De “Bota” is een Mekka van Brusselse cultuur, een plaats die tegelijk chic, elegant en eclectisch is. Dit is de voormalige botanische tuin van Brussel, met een serre en een museum. Heel bijzonder zijn de twee zalen waar concerten worden gegeven: de Rotonde en de Orangerie. De setting is subliem, vooral in het voorjaar, wanneer de “Nuits Botanique” worden gehouden.

Informatie: Botanique

Adres: Rue Royale / Koningsstraat 236 1210 Saint-Josse-ten-Noode

Koninklijk Poppentheater Toone

Waar ga je uit in Brussel - Theater Toone
Het is absoluut essentiëel dat je tijdens een weekendje Brussel een show in Toone bijwoont © archer10 (Dennis) 84M Views

Een plaats die de traditie van de Brusselse marionetten in ere houdt en waar je de geur van het oude Brussel kunt opsnuiven. De shows zijn in het Brusselsdialect en men heeft hier de sfeer en inrichting van weleer weten te behouden. Bovendien hebben ze er ook een taveerne die heerlijk bier serveert.

Informatie: Koninklijk Poppentheater Toone

Adres: Impasse Sainte Pétronille 66 rue du Marché aux Herbes / Grasmarkt 66 1000 Brussel

Sounds Jazz Club

Een hele mooie, of liever gezegd, hele toffe jazzclub achter het Fernand Cocqplein. De inrichting is schitterend, vrij donker, met een echte jazzie sfeer en de club heeft een rijke geschiedenis. Er zijn elke avond concerten behalve op zondag en je kunt er ook eten, vooral Italiaanse huisgemaakte gerechten – de keuken is tot heel laat nog open.

Informatie: Sounds Jazz Club

Adres: Rue de la tulipe / Tulpstraat 28, 1050 Brussel

Flagey

Waar ga je uit in Brussel - Flagey
Een cultureel danscentrum in een historisch gebouw © Flagey

Het Mekka van de Belgische geschiedenis, was Flagey de plek van waar de eerste TV- en radioprogramma’s werden uitgezonden. Tegenwoordig is het een belangrijk cultureel centrum, met een uitzonderlijke akoestiek. Mensen komen hier voor een jazzconcert of klassieke muziek, maar ook om een film te zien.

Informatie: Flagey

Adres: Place Sainte-Croix / Heilig-Kruisplein 1050 Brussel

Vluchten naar Brussel zoeken Hotels in Brussel zoeken

Heb je behoefte aan nog meer inspiratie ? Kijk dan eens wat je allemaal voor gratis activiteiten hebt in Brussel of ga eens voor een weekendje op bezoek in Brugge en Gent

Originele publicatie

24/01/2017