Gezien door lokale ogen: een stadsgids van Dublin

Plan je een bezoek aan de Ierse hoofdstad? Wij hebben het zware werk voor je gedaan en een verzameling gemaakt van de beste dingen om te zien en doen, met deze stadsgids van Dublin

Stadgids van Dublin: Dublin is de perfecte bestemming voor je volgende uitstapje

Dublin is de perfecte bestemming voor je volgende uitstapje

Categorie Stedentrips

Datum 14/03/2017

Dublin, de hoofdstad van Ierland en één van de oudste steden van Europa, is een perfect uitje voor vele vakantiegangers. Ongetwijfeld denk je dan meteen aan Paddy’s Day, maar de stad heeft beslist nog veel meer te bieden dan dat.

De stad ligt op een half uurtje reizen met de trein verwijderd van diverse prachtige stranden en wandelroutes, dus Dublin is nooit ver van de meest oogstrelende landschappen die het Smaragden Eiland te bieden heeft. In de stad zelf heerst een vriendelijke, internationale en uitnodigende sfeer, waardoor je je meteen thuis zal voelen. Die befaamde Ierse charme is beslist geen fabeltje.

Achter de historische bezienswaardigheden gaan boeiende verhalen schuil, het gehele jaar door worden er allerlei evenementen georganiseerd, de sjieke winkelwijken zijn een paradijs voor shoppers, het uitgaansleven is druk en gezellig. Redenen te over voor elke reiziger om Dublin een plek op de to-do-list te geven. Deze stedentrip hebben we iets anders aangepakt door op pad te gaan met lokale schrijver Edward Bolton en samen bieden we jou deze lijst van zorgvuldig uitgekozen dingen die je kunt zien en doen in de Ierse hoofdstad.

Evenementen in Dublin

Cultuurnacht

Het Dublin Fringe Festival staat voor gewaagde ideeën, dappere optredens en avontuurlijk publiek
Het Dublin Fringe Festival staat voor gewaagde ideeën, dappere optredens en avontuurlijk publiek © Mike Nolan

Eén van de leukste – zeker ook voor je bankrekening – manieren om een nacht in Dublin door te brengen, is Culture Night. De Cultuurnacht is een gratis festival dat zo’n beetje alles omvat wat deze stad zo uniek maakt. Het vindt plaats op een vrijdag in midden-september en hoewel het kosteloos is, moet je voor sommige evenementen wel vooraf reserveren.

Dit is een festijn waarbij de meest invloedrijke muziek van het land ten gehore wordt gebracht, gebouwen die doorgaans nauwelijks toegankelijk zijn worden geopend voor het publiek, zoals Freemason’s Hall, en er zijn geweldige live optredens. De Cultuurnacht biedt jou Dublin aan op een presenteerblaadje en het is de beste manier om de atmosfeer van deze geweldige stad in één enkele nacht te absorberen.

Wanneer: 16 september
Waar: diverse gelegenheden door de gehele stad

Het Audi Dublin International Film Festival

Gedurende twee weken midden in de maand februari, is het Dublin International Film Festival een perfecte gelegenheid voor elke filmliefhebber. Onder de gasten hier zijn grote namen als Al Pacino, Mark Wahlberg en Danny DeVito niet ongewoon en er zijn vele verschillende screenings, interviews met sterren en workshops. Dit alles speelt zich af binnen een straal van 2 kilometer van het centrum van de stad.

Tegen een heel schappelijke prijs kun je een seizoenskaart kopen, waarmee je zoveel films of evenementen kunt bijwonen tijdens het festival als maar mogelijk is. Van de galavoorstellingen die worden bijgewoond door de top van Hollywood, tot geheime screenings waarbij je blijft gissen naar welke film er vertoond zal worden tot de film begint te draaien. Op het Dublin International Film Festival komt zelfs de meest doorgewinterde filmfanaat die alles al gezien denkt te hebben nog aan zijn trekken.

Wanneer: 16-26 februari
Waar: diverse bioscopen

Laya City Spectacular

Op het Laya City Spectacular kom je vast meer dan één straatartiest tegen. Laat je niet gek maken
Op het Laya City Spectacular kom je vast meer dan één straatartiest tegen. Laat je niet gek maken

Twee van de meest populaire winkelstraten van de stad zijn Grafton Street en Henry Street, en als je daar doorheen wandelt, wordt je vrijwel zeker welkom geheten door een hele schare straatartiesten. In juli gaat Dublin echter nog een stapje verder, met het nu jaarlijkse City Spectacular.

Normaal wordt het gehouden tijdens het eerste volle weekend van de maand en op het festival komen ‘s werelds beste straatartiesten samen in het prachtige Merrion Square park. Het ligt in hartje stad en het festival is gratis, maar omdat het park beperkte capaciteit heeft zou het best kunnen dat je in de rij moet staan om de vuurspuwers te kunnen bewonderen.

Wanneer: 7-9 juli
Waar: Merrion Square, Dublin 2

Dublin Fringe Festival

Dublin is een stad die bol staat van de diversiteit en nergens is dat beter te zien dan op het Fringe Festival. Er zijn vele verschillende shows en evenementen, het festival maakt van elke vierkante meter in de stad gebruik om haar cultuur, geschiedenis en schoonheid tentoon te stellen. Als je in de maand september in Dublin verblijft moet je niet vreemd opkijken van pop-up muziekoptredens, een professionele worstelwedstrijd of zelfs zo nu en dan een toneelstuk in een lijnbus.

Sommige shows zijn gratis, voor andere moet je – een toch nog redelijke prijs – betalen en als je er niet uitkomt zal het vriendelijke personeel bij het theater je graag wegwijs maken over wat de moeite waard is om te zien. Op het Fringe Festival komen gedurende enkele weken de vele verschillende aspecten van de stad bijeen en het is een van de beste manieren om alles wat Dublin te bieden heeft in één keer te ervaren.

Wanneer: 9-24 september
Waar: diverse gelegenheden door de gehele stad

Bram Stoker Festival

Macnas Twilight Procession tijdens het Bram Stoker Festival in Dublin
Macnas Twilight Procession tijdens het Bram Stoker Festival in Dublin © William Murphy

Wellicht de meest gelezen schrijver uit het horrorgenre, is Bram Stoker slechts één van vele literaire grootheden afkomstig uit het mooie Dublin. Vanwege zijn roem wordt de schepper van Dracula gevierd tijdens de meest geschikte tijd daarvoor op de kalender: Halloween.

Doorgaans bestrijkt het festival de vier dagen tot aan 31 oktober en je wordt dan getrakteerd op horrorfilms, optochten, her en der opduikende Victoriaanse pretparken en tentoonstellingen over alles wat maar met monsters te maken heeft. Het vindt plaats door de gehele stad en het Bram Stoker festival is voor elke horror-fan een perfecte manier om Halloween te vieren.

Wanneer: 28-31 oktober
Waar: diverse gelegenheden door de gehele stad

Historische bezienswaardigheden in Dublin

G.P.O.

Hou je van geschiedenis? Ga dan zeker naar The General Post Office
Hou je van geschiedenis? Ga dan zeker naar The General Post Office

The General Post Office, of G.P.O, is een van de belangrijkste gebouwen van Dublin’s veelbewogen historie. Tijdens de opstand van 1916 was het een hoofdkwartier van de rebellen en het postkantoor staat nog steeds met dezelfde pilaren overeind als 100 jaar geleden, maar de kogelgaten resteren nog wel als stille getuigen van de strijd die toen werd geleverd.

Onlangs werd er een nieuwe toer geïntroduceerd door de kelder van het gebouw. Je gidst jezelf interactief door de ware gebeurtenissen die zich in de stad afspeelden tijdens Pasen 1916. De toegang is niet duur, maar zorg wel dat je 5 minuten voor je gereserveerde tijd aanwezig bent.

Waar: O’Connell St Lower, North City, Dublin 1

Kilmainham Gaol

Deze gevangenis is vooral bekend omdat de leiders van de Ierse Opstand van 1916 hier opgesloten waren voordat ze werden terechtgesteld. Tegenwoordig kun je voor een heel schappelijke prijs Kilmainham Gaol bezoeken; toeristen mogen dit echt niet missen.

Het werd gebruikt bij de verfilming van bijvoorbeeld ‘In the Name of the Father’ en ‘Michael Collins’, en de gevangenis is misschien bekend bij bezoekers, maar het is vooral de fascinerende geschiedenis van wat zich hier heeft afgespeeld waardoor Kilmainham Gaol zo’n grote trekpleister is. Het is sterk aanbevolen om ruimschoots vooraf te reserveren, want de toers zijn weken tevoren al volgeboekt.

Waar: Inchicore Rd, Kilmainham, Kilmainham, Dublin 8, Co. Dublin

Christ Church

Christ Church is het spirituele hart van Dublin
Christ Church is het spirituele hart van Dublin

Een echte blikvanger is Christ Church, waar er nog stoffelijke resten van St. Valentijn zijn opgebaard. Dit is het spirituele hart van Dublin en in de kathedraal vind je een van de grootste crypten in Ierland. Een tip voor degenen die zoveel mogelijk het gehele plaatje van Christ Church willen ervaren: het zeer gewilde kerkkoor zingt hier zes keer per week.

Begeleide toers duren ongeveer een uur en worden doorgaans drie keer per dag gehouden. Ze zijn echter niet altijd even frequent dus zorg dat je er tijdig bij bent. Het luiden van de klokken op elk heel uur zal je stiptheid daarbij ondersteunen.

Waar: Christ Church, Christchurch Pl, Wood Quay, Dublin 8

Glasnevin Cemetery & Museum

Met meer dan een miljoen mensen die hier begraven liggen, is Glasnevin Cemetery de uitgelezen plek om meer te weten te komen over de mannen en vrouwen die Ierland’s verleden en heden vorm hebben gegeven. Er is een algemene rondleiding mogelijk, maar de begraafplaats voorziet ook in specifieke privétoers, zoals een WOII-toer, een literaire toer, een toer gewijd aan James Joyce en een speciale vrouwentoer over de beroemde vrouwen die hier begraven liggen.

De begraafplaats ligt net buiten de stad, dus pak een bus om erheen te gaan. Die rijdt regelmatig en is goedkoop. Ook voor dit uitje niet vergeten vooraf te reserveren, want je zal echt niet de enige hier zijn.

Waar: Glasnevin Cemetery, Finglas Road Finglas Rd, Botanic, Dublin 11

Activiteiten in Dublin en omgeving

Op slechts 30 minuten buiten de stad, in Howth, wachten wandelroutes en verbijsterend mooie uitzichten je op
Op slechts 30 minuten buiten de stad, in Howth, wachten wandelroutes en verbijsterend mooie uitzichten je op

Een wandeling in Howth

Ierland is wereldberoemd vanwege de prachtige natuur en een bezoek aan Dublin hoeft niet alleen maar een stedentrip te zijn. Op 30 minuten rijden met passagierstrein The Dart vanuit Dublin kom je in het dorpje Howth. Daar heb je hele mooie uitzichten over het landschap met een zeer gevarieerde natuur. Neem je wandelschoenen mee en ga op in de spectaculaire wildernis van het Smaragdeneiland.

Bij terugkeer in Howth na je wandeling, kun je kiezen uit diverse restaurants en pubs om weer energie bij te tanken die je op je trektocht hebt verbrand. Elk jaar in april is er ook een Prawn Festival, dat we warm kunnen aanbevelen voor liefhebbers van vis.

Waar: 22 Balscadden Rd, Howth, Co. Dublin

Viking Splash Tour

Dublin heeft ook genoeg te doen voor jongere generaties, zowel de wat kleinere als de wat grotere kinderen. Een van de beste ervaringen is de Viking Splash Tour, waarbij een persoonlijke gids je wegwijs maakt door de stad, en dat kan zowel op wielen als op water.

Er wordt vooral gekeken naar hoe Dublin werd gesticht door de Vikingen en het is heel leuk om de oudste wijken van de stad te bezichtigen. De toer verstrekt vanaf de kant van St. Stephen’s Green en de kaartjes zijn wel wat aan de prijzige kant, maar de interactieve ervaring is zeker aan te bevelen, omdat het de geschiedenis van Dublin vanuit een andere invalshoek belicht.

Waar: St Stephens Green North, Dublin 2

Fietstocht door Phoenix Park

Het Phoenix Park huisvest enkele van de favoriete bezienswaardigheden van Dublin – zoals de residentie van de president van Ierland
Het Phoenix Park huisvest enkele van de favoriete bezienswaardigheden van Dublin – zoals de residentie van de president van Ierland

Het Phoenix Park is het grootste ommuurde park in Europa en huisvest Ierland’s meest favoriete toeristische sites. Hier zie je bijvoorbeeld de Dublin Zoo, de residentie van de Ierse president, de woning van de Amerikaanse ambassadeur en talloze, vrij rondlopende damherten. Dit park is enorm groot en het zal niet gemakkelijk zijn om het in één ruk te voet af te leggen.

Het is aan te raden, en waarschijnlijk nog leuker ook, om een fiets te huren en te genieten van de omgeving en alles wat er te zien en te horen is op deze uitgestrekte lap grond. Er is een fietsenverhuurder bij de hoofdpoort, die het dichtst bij het stadscentrum ligt, maar je kunt ook een driedaagse ticket boeken om gebruik te maken van Dublin’s systeem van deelfietsen, met stations verspreid over de hele stad.

Waar: Phoenix Park, Dublin 8

Spookbustoer

Ben je in de stad voor het Bram Stoker Festival, dan past dit helemaal in je (donkere) straatje. Met een heuse spookbus – The Ghostbus – bezoek je enkele van de meest beruchte spookhuizen en dit is wel een toer voor mensen met stalen zenuwen. Een persoonlijke gids vertelt je allerlei paranormale verhalen over de stad, er wordt regelmatig gestopt op begraafplaatsen en ook de woning van Bram Stoker zelf passeert de revue, waarmee dit een van de meest unieke toers is die er beschikbaar is. De prijzen lopen uiteen, maar je kunt best wel goeie deals vinden online.

Waar: Dublin Bus Head Office, 59 Upper O’Connell Street

Openbare gelegenheden

Je kunt niet naar Dublin zonder een lokale pub te bezoeken. Kies er eens eentje die minder voor de hand ligt
Je kunt niet naar Dublin zonder een lokale pub te bezoeken. Kies er eens eentje die minder voor de hand ligt

Je kunt hier niet omheen: Ierland is bekend om haar pubs en haar uitgaansleven en als je in Dublin bent moet je daar toch minstens een keertje aan geloven. Er is meer dan genoeg keus, maar probeer een wat minder voor-de-hand-liggende tent te bezoeken. Je zal niet alleen een leukere avond hebben, waarschijnlijk zal je ook beter smakende pintjes kunnen krijgen.

Kijk op Publin, een handige site die niet alleen de beste openbare gelegenheden aanbeveelt, maar ook die waar je het meeste waar voor je geld krijgt. Ze proberen heel binnenkort ook een kroegentocht op touw te zetten, dus hou dit in de gaten.

Waar: zo’n beetje overal

Waar kun je eten in Dublin

Ga langs bij Chameleon voor de hedendaagse Indonesische keuken
Ga langs bij Chameleon voor de hedendaagse Indonesische keuken © William Murphy

Oké, nu hebben we je de evenementen en activiteiten laten zien, tijd om de culinaire ervaringen van Dublin met je door te nemen.

Er is een grote keus aan eethuizen in de stad, genoeg om elke smaakpapil tevreden te stellen. Chameleon zit vlak bij Temple Bar, en je kunt er heerlijk Indisch eten voor een redelijke prijs. Er zijn vaste menu’s die je met je gezelschap kunt delen in een intieme en romantische setting en het personeel is altijd bereid om je vragen over het menu te beantwoorden.

Brother Hubbard is voor wat de Dublinse keukens betreft het best bewaarde geheim van de stad. Het serveert heerlijke brunch/lunch menu’s en op bepaalde avonden hebben ze speciale keuzes van gerechten, dus check het menu eerst voordat je plaatsneemt. Voor de lunch moet je in gedachten houden dat het hier behoorlijk druk wordt.

Zoek je een wat rijkere maaltijd, Shanahan’s on The Green heeft de beste steaks in Dublin en wordt vooral bezocht door welgesteld publiek.

Waar logeren in Dublin

De Shelbourne is een uitstekende verblijfplaats voor iedereen die wat extra’s te besteden heeft
De Shelbourne is een uitstekende verblijfplaats voor iedereen die wat extra’s te besteden heeft

Wanneer het tijd is om even je hoofd op je kussen te leggen na een drukke dag of avond, dan heeft Dublin diverse opties, zowel wat de kosten als de locaties betreft.

Voor keuzes uit het wat duurdere segment heb je bijvoorbeeld hotel The Shelbourne, midden in het stadscentrum. Het heeft als décor gediend voor vele films en wordt alom geprezen voor de uitstekende service, dus als je portemonnee het aankan, dan moet je gewoon hier logeren.

Wil je liever een beetje uit de drukte van het centrum verblijven, dan is het Hilton bij het eerder genoemde Kilmainham Gaol ietsje schappelijker met hun prijzen, maar toch net zo comfortabel. Handig is dat er vanaf hier voldoende bussen en trams naar het centrum gaan en het Hilton biedt een ontspannen sfeertje, omgeven door een prachtige, onlangs opgeknapte wijk van Dublin.

Reizigers die liever op de centen letten kunnen kiezen voor het Clayton Hotel bij Leopardstown. Dit is een aanbevolen bestemming met redelijke prijzen, hoewel ze wel kunnen fluctueren afhankelijk van de tijd van het jaar, want het hotel ligt wel bij een paardenrenbaan.

Vind een vlucht naar Dublin
Verleng je reis en bezoek ook een van deze beste budgetvakantiebestemmingen, of bekijk deze filmlocaties van enkele van je favoriete TV-series

Originele publicatie

14/03/2017