10 Oktoberfest feiten waarvan je waarschijnlijk niet op de hoogte was

Beroemd vanwege baarden, mollige meiden en grote pullen pils, maar er schuilt veel meer achter het Oktoberfest van München. Doe je lederhosen aan en doe mee!

Een close-up van drie halfvolle bierpullen.

Proosten op het Oktoberfest. © Thomas Sauzedde - idirectori

Categorie Eten en drinken Uncategorised

Datum 12/09/2017

Het wordt slechts één keer per jaar gevierd en wanneer het zover is, is iedereen vrolijk. Wat zou dit anders kunnen zijn dan München’s zo vaak nagebootste Oktoberfest?!

Ter ere van het zuipfestijn dat deze week aanvangt zijn hier 10 feiten op een rij over dit legendarische Duitse evenement, waar zeker op gedronken moet worden.

1. Het is geen bierfestival

‘Watte??? Ik ben helemaal in shock! Vreselijk!’, hoor ik je al uitroepen. In tegenstelling tot wat men over het algemeen denkt is het Oktoberfest – of ‘Wiesn’, zoals het lokaal bekend staat – niet een bierfestival, maar de jaarlijkse viering van het huwelijk tussen de Beierse kroonprins Ludwig en zijn vrouw, Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Toen de geliefden elkaar het ja-woord gaven in 1810, vierde het koninklijk stel dit met een volksfeest waarbij er geen druppel van het vloeibare goud werd vermorst!

In 1819 werden de paardenrennen vervangen door bierventers. Ondanks hun aanvankelijke terughoudendheid, zal je nog altijd monarchisten vandaag de dag een pul (‘krug’ in het Duits) zien heffen, ter ere van de oude heer en dame die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

2. Op het Oktoberfest wordt geen bier geserveerd…

Duizenden bierzuipers verzamelen zich hier om zich te laven aan het Oktoberfest-bier in een van de grote dranktenten.
Een Oktoberfest-tent vol met groentjes. © PFNKIS

Een ander feit dat moeilijk te bevatten is, is dat er tijdens het festival geen gewoon bier wordt geserveerd, maar het toepasselijk genaamde ‘Oktoberfest-bier’.

Het wordt geserveerd in 13 enorme dranktenten en gebrouwen door slechts zes in München gevestigde brouwerijen. Deze speciale pils is een uniek verschijnsel bij het evenement en om het anders te noemen dan bij de naam die het heeft meegekregen zou wel eens tot problemen kunnen leiden met de toegewijde lokale feestgangers.

3. Er is een alternatieve kant aan…

Geloof het of niet, het is niet alleen alcohol waar het om gaat bij het Oktoberfest. Muziek speelt ook een grote rol bij de festiviteiten en in elke alcoholtent is er wel een brass band die een mix van populaire hits van bands als de Black Eyed Peas ten gehore brengt, naast de traditionele Duitse hoempapa-klassiekers.

Mocht je het niet zo zien zitten met zang en dans, ga dan naar de tent genaamd Armbrustschützenzelt. In dit populaire paviljoen komen lokale en internationale bezoekers bijeen om te genieten van het Oktoberfest-bier van de Paulaner brouwerij en om een sappig stuk varkensvlees te verorberen. Je kunt er ook je pijl-en-boog capaciteiten op de proef stellen in de jaarlijkse kruisboogcompetitie.

4. De sterksten overleven

Vier pullen Oktoberfest-bier wachten op hun dorstige eigenaren.
Prost! © James Almond

Niet alleen genieten zij exclusiviteit op dit feestje, deze zogeheten VIBs (Very Important Beers) hebben flink wat power in huis. Geserveerd in de klassieke 1-liter bierpul, bevat een gemiddeld Oktoberfest-biertje een alcoholpercentage van maar liefst 6%! Hiermee zijn deze goud-amberkleurige lagers sterker dan je gemiddelde brouwseltje.

Desondanks wordt dit sterke bier gedronken in hoeveelheden waar je een Olympisch zwembad mee zou kunnen vullen. Op het feest van vorig jaar werd er 6,4 miljoen liter van het goedje verkocht.

5. Verboden te drinken zonder toestemming

Je zou denken dat bij een bierfestijn van dergelijke proporties alle remmen helemaal los gaan, maar dat is dan wel een misvatting. Op het Oktoberfest mag er pas gedronken worden wanneer de ceremoniemeester – de burgemeester van München – het eerste vat bier openbreekt en aankondigt: ‘O’ zapft is’ (‘Het is getapt!’).

6. Het begint niet in oktober

Een vrolijke menigte viert de opening van het Oktoberfest door bijeen te komen rond het Standbeeld van Bavaria.
De levendige Oktoberfest-Parade bij het Standbeeld van Bavaria. © sanfamedia.com

Wat doet de naam ertoe? Blijkbaar niet zo heel veel, aangezien dit legendarische najaarsevenement niet eens in oktober begint! Door de jaren heen is het steeds een beetje meer naar voren geschoven op de kalender, waarbij men hoopt op een wat zonniger start medio september. Het festival begint dit jaar al op 16 september en het eindigt op 3 oktober, wanneer 12 geweerschutters saluutschoten zullen afvuren op de trappen van het zo simpel genaamde Standbeeld van Bavaria.

7. Drink op je gezondheid!

Een volgepakt Hippodrom tijdens het Oktoberfest 2013.
De Hippodrom bierhal – slechts 30 minuten na de start van het Oktoberfest 2013! © Polybert49

De reden waarom het Oktoberfest zo’n belangrijke en populaire mijlpaal is geworden voor München heeft niets van doen met hedonisme, maar het was een pure noodzaak. Het zuiden van Beieren was ooit berucht vanwege het vreselijke gebrek aan schoon water, dus om cholera, de pest en andere vreselijke ziektes te voorkomen greep men hier maar naar het veiligere, misschien ook wel beter smakende alternatief: bier.

Waterzuivering is met rasse schreden vooruitgegaan sinds de 19e eeuw, maar het betekent nog niet dat sommige tradities het niet waard zijn om in stand gehouden te worden. Drink dus op je gezondheid, oftewel: ‘zum Wohl!’, zoals de lokale bevolking uitroept.

8. Paris Hilton is voor altijd verbannen van het Oktoberfest

Terwijl drinkers van zelfs 14 jaar jong mee mogen onder begeleiding van een volwassene, staat de beveiliging hier erom bekend dat ze heel serieus omspringen met het in goede banen leiden van de festiviteiten. Elk jaar worden er wel een aantal feestgangers die een slok teveel op hebben uitgesloten van het Oktoberfest, maar bovenaan de roemruchte lijst staat ongetwijfeld de erfgename van het hotelimperium.

Gekleed in een allerminst verhullende Beierse ‘dirndl’ (de traditionele klederdracht van het Oktoberfest), verscheen de Amerikaanse jet-setter ten tonele in 2006, om reclame te maken voor een bepaald merk wijn in blik, zonder daarover de nodige regelingen te treffen met de organisatoren van het Oktoberfest. Nadat ze enkele malen in behoorlijk beschonken toestand publiekelijk haar razernij tentoongesteld had, werd het haar verboden ooit nog terug te keren naar het feest.

9. Het is een verrassend kindvriendelijke zone

De gloed van het Oktoberfest schittert in de avond, terwijl duizenden een bezoek brengen aan de Oktoberfest-attracties.
Het Oktoberfest kermisterrein. © acren23

In de afgelopen jaren zijn de organisatoren van het festival ertoe overgegaan om het imago van ’s werelds meest populaire drankput achter zich te laten en meer de richting op te gaan van gezinsvriendelijke entertainment. Het carnavaleske kermisaspect heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op het Oktoberfest, maar tegenwoordig is dit grootser dan ooit, met een reuzenrad, achtbanen, allerlei spelen en de traditionele Beierse parades die nu toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden, soorten, maten en wisselende niveaus van beschonkenheid.

10. De afdeling “Gevonden Voorwerpen” is een ware spreekwoordelijke schatkist

Het spreekt voor zich dat bij een dergelijk beneveld spektakel, het Oktoberfest-kantoor voor gevonden voorwerpen elk jaar wordt overspoeld met duizenden achtergelaten spullen en het jaar 2013 heeft daarbij geschiedenis geschreven.

In het afgelopen jaar waren er naast de gebruikelijke items, zoals 1056 paspoorten, 520 portemonnees, 320 mobiele telefoons, 300 tassen en rugzakken en 50 camera’s, ook een paar uitzonderlijke vondsten, waaronder twee trouwringen, een gehoorapparaat, een vals gebit, een grafsteen in de vorm van een potlood en een Segway.

Onder de mensen die een verloren voorwerp kwamen aangeven was er ook een onfortuinlijke zuipschuit, die beweerde 50.000 euro in contanten te zijn kwijtgeraakt. We zullen maar aannemen dat hij het heeft opgedronken.

Heb je al dorst? Ga dan naar het Oktoberfest: 

Zoek goedkope vluchten naar München

Originele publicatie

12/09/2017