Hoe word je een digital nomad: expert tips van een fulltime reiziger

momondo spreekt Felicia Hargarten, oprichtster en initiator van de wereldwijde beweging Digital Nomad DNX, over de wereld rondreizen en overal vandaan werken.

Felicia en Marcus, digital nomads, op een van hun werkplekken

Felicia Hargarten en Marcus Meurer, fulltime digital nomads, op een van hun vele "werkplekken"

Categorie Tips & tricks

Datum 27/07/2016

Velen van ons brengen de tijd op het werk al dagdromend starend uit het raam door, de dagen tellend totdat we wegvliegen op die vakantie die we al zo lang geleden geboekt hebben. Wat als er nu een manier was om te werken op je vakantie? Wat als je nu de wereld rond kon reizen … terwijl je werkt? Lijkt het je wat? Hoe word je een digital nomad, misschien ben jij er wel een in de dop.

De digital nomad lifestyle, het reizen rond de wereld en overal vandaan werken, dat klinkt behoorlijk aantrekkelijk, maar waarom zijn er maar zo weinigen die dit doen? Om beter te begrijpen wat een digital nomad eigenlijk is, wat deze precies doet en hoe jij er ook een kunt worden, maakten we een praatje met Felicia Hargarten.

Felicia en haar partner Marcus Meurer zijn de oprichters en initiatiefnemers van de wereldwijde Digital Nomad DNX beweging. Zij begonnen samen het grootste evenement voor locatie-onafhankelijke ondernemers, het jaarlijkse DNX – Digital Nomad Congres en ze organiseren regelmatig zogenaamde Coworking and Coliving DNX CAMPS, speciale kampen waar mensen samen leven en werken, op enkele van de mooiste plekken ter wereld. Dit jaar is er bijvoorbeeld zo’n kamp in Jericoacoara, Brazilië (voor internationale/Engelstalige seriereizigers).

Wat is een digital nomad?

Digital nomads zijn mensen die graag rondreizen over de wereld en die overal vandaan werken. Het enige dat zij nodig hebben is een laptop en een stabiele internetverbinding. Maar let op, je kunt ze niet op een hoop gooien met backpackers en mensen op wereldreis: digital nomads reizen langzaam, leven als de lokale bevolking – en ja, ze werken ook echt.

Digital nomads kun je verdelen in drie groepen: freelancers (ze werken voor cliënten en ze wisselen tijd en geld uit); ondernemers (die veelbelovende, veelal digitale, producten en diensten leveren, maar die op elke plek kunnen werken); en afstandwerkers (gewone werknemers, maar met banen waarmee ze overal vandaan kunnen werken).

Hoe kun je een digital nomad worden, en wat zijn typische banen die daarbij horen?

Marcus' digital nomad inventaris.
Marcus’ digital nomad inventaris. Lees meer hier

Je moet beschikken over vaardigheden zoals het maken van websites en landingspagina’s, kennis hebben van SEO, social media, online adverteren, content marketing, ecommerce, sales funnels, e-mail marketing, het opbouwen van gemeenschappen en het creëren van producten en diensten. Natuurlijk kun je uitbesteden waar je zelf niet goed in bent, of wat je niet zo leuk vindt. Afhankelijk van je vaardigheden kun je starten als een freelancer of je kunt beginnen jouw eigen product of dienst te verkopen en vergeet ook niet aandacht te besteden aan je website zodat deze optimaal is ingericht om potentiële cliënten te bereiken.

Heb je helemaal geen idee hoe je kunt beginnen, probeer dan de volgende lijst met vragen te beantwoorden:

  • Over welke vaardigheden beschik ik? Waar ben ik goed in?
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Zijn er problemen waar andere mensen mee zitten die ik zou kunnen oplossen?

Wat was jouw “eureka” moment toen jij je realiseerde dat de digital nomad lifestyle iets voor jou was?

Alweer een zware dag op het werk.
Alweer een zware dag op het werk

Het was nooit vooraf gepland – meer een fortuinlijke samenloop van omstandigheden. Ik studeerde Event Management & Toerisme, waarna ik lange tijd een 9-tot-5 baan had in de zakenwereld in Düsseldorf en Berlijn. Mijn vriend werkte in de start-up scene in Berlijn, iets wat hem altijd inspireerde – tot hij op een punt kwam dat hij voor zichzelf wou beginnen. Ik wilde meer reizen en op een dag tijdens een trip, beseften wij dat we niet alleen vanuit waar dan ook konden werken, maar dat onze vaardigheden een perfecte combinatie vormden.

We besloten om samen te gaan werken en ook door te gaan met reizen. We begonnen vier jaar geleden als freelancers waarbij we cliënten haalden uit ons uitgebreide netwerk in de wereld van de start-up en online marketing waar wij actief werkzaam in waren.

Waren er problemen bij het aanpassen aan dit nieuwe leven?

Onze primaire problemen waren toch wel om de juiste infrastructuur op te zetten in een nieuwe locatie en tegelijkertijd toch productief te zijn. Tegenwoordig zijn we daar heel snel en bedreven in: Waar kunnen we werken? Waar kunnen we wonen? Waar ontmoeten we andere mensen? Waar kunnen we een lokale SIM-kaart krijgen? Waar kunnen we gezond eten halen en waar kunnen we sporten?

Om de productiviteit een handje te helpen hebben we een dagelijkse routine ingebouwd en gebruiken we diverse apps en hacks (die we delen op onze Duitse DNX Podcast, Life Hackz).

Besteed je veel tijd aan het plannen van reizen of kies je gewoon een plek uit en ga je erheen?

Ik kies gewoon een plek uit en ga erheen. Maar ik plan wel vooruit en ik pas mijn planning aan wanneer dat nodig is. De nomad lifestyle kan behoorlijk onstabiel zijn, dus het is belangrijk om tot op zekere hoogte te plannen, anders kun je snel uitgeblust raken.

Wat is qua inspiratie, maar ook praktisch gezien, een goede bestemming voor een digital nomad?

Power banks voor je mobieltje betekenen dat je vanuit vrijwel overal kunt werken
Power banks voor je mobieltje betekenen dat je vanuit vrijwel overal kunt werken

Zoals ik het zie is een afgelegen plek een geweldige bestemming, zoals een eiland – niet een grote stad dus. Ik wil graag dicht bij de zee zijn en ik ben dol op kitesurfen. Ik ben ook veganist, dus ik moet voldoende opties hebben om gezond te eten en uiteraard moet de internetverbinding ook stabiel zijn. Ik vind het prettig als ik omringd ben door mensen met dezelfde ideeën maar ook mensen die ingeburgerd zijn in de lokale gemeenschap.

Hoe heeft het leven als een digital nomad je gestimuleerd om contact te leggen met locals tijdens je reizen?

Je zal als digital nomad zeker meer en nauwer contact hebben met locals dan dat toeristen dit zullen hebben. Omdat je meer tijd doorbrengt op een plek leer je de mensen die er wonen echt beter kennen. Wat voor cultuur hebben ze? Wat zijn de problemen waar ze mee worstelen? Wat is hun kijk op de wereld? Wat hebben we gemeen?

Hoe is het leven in een gemeenschap van digital nomads?

Een DNX-ontmoeting in Griekenland
Een DNX-ontmoeting in Griekenland

Digital nomads vormen een hele sterke gemeenschap, wat vooral te zien is op onze DNX – Digital Nomad Congressen en DNX CAMPS. Het is een heel actieve en creatieve gemeenschap, vol geweldige mensen die elkaar graag helpen en hun kennis met elkaar delen.

Wat heeft de lifestyle je geleerd over de wereld?

Ik heb geleerd dat er veel mensen daarbuiten rondlopen die “wakker” zijn. Zij begrijpen dat onze oude systemen niet meer functioneren voor de mens. Zij zijn bereid te werken aan een toekomst waarin de wereld de innerlijke balans weer terugkrijgt en een vredige plaats wordt. We moeten niet alleen onze manier van werken veranderen, maar zoveel meer: onderwijs, religie, bankieren, gezondheid, wetenschap en het bestuurssysteem.

We kunnen allemaal onze eigen realiteit creëren – alles dat bestaat is ook maar door iemand gemaakt, ook wij zouden iets kunnen maken. Je hebt bij elke actie die je onderneemt een keuze. Er zijn een heleboel mensen die echt geweldige dingen doen, we moeten gewoon leren hoe we in contact met elkaar kunnen komen en samenwerken om veranderingen te bewerkstelligen.

Wat heeft het leven als digital nomad je geleerd over jezelf?

Het heeft mij bewuster gemaakt – niet alleen over de verschillende aspecten van het leven, maar ook bewuster van mezelf. Wie ben ik? Wat zijn mijn dromen? Waartoe ben ik in staat?

Wat is het meest belangrijke dat je hebt geleerd dankzij jouw lifestyle?

De mensen van de hele wereld komen allemaal uit hetzelfde universum. Zij worstelen met dezelfde problemen en ze hebben dezelfde angsten en dezelfde dingen waar ze naar uitkijken. De wereld is zoveel meer vredig en meer respectvol dan de media beweren, zo kunnen we allemaal een gemeenschappelijke connectie vinden met de mensen die wij onderweg tegenkomen.

Kijk naar DNX Global voor tips en trucs over hoe je aan een digital enomad lifestyle kunt beginnen. Dit interview hielden wij als onderdeel van momondo’s lopende “purpose movement”, om diversiteit, reizen en een meer open wereld aan te moedigen. Kijk voor meer informatie op de Let’s open our world website.

Originele publicatie

27/07/2016