Wat te doen in Beiroet – gids van de Libanese hoofdstad

Van Mediterrane kustlijnen en topklasse skiresorts tot ongeëvenaarde clubs: Beiroet heeft voor elk wat wils. Hier is onze stadsgids van de Libanese hoofdstad

Gids van Beiroet: Bezoek Hamra, een van de bloeiende wijken van Beiroet, om te proeven aan het kleurrijke nachtleven van de stad

Bezoek Hamra, een van de bloeiende wijken van Beiroet, om te proeven aan het kleurrijke nachtleven van de stad

Categorie Stedentrips

Datum 16/03/2017

Op haar best tegenstrijdig, is Beiroet een stad vol onoverzichtelijke kruispunten waar je supersnel op afstevent.

Het is een plaats met een fascinerende mengelmoes van geloofsovertuigingen, van Druzen tot Islam en een reeks Oriëntaalse invloeden samengepakt in een mooie, bruisende, soms overweldigende stad. We presenteren hier een korte gids van Beiroet.

Wat te doen in Beiroet

Slenter langs The Corniche

Begin je ochtend met een lekker wandelingetje langs de Mediterrane kust
Begin je ochtend met een lekker wandelingetje langs de Mediterrane kust

Beiroet’s Corniche is voor Libanon wat Havana’s Malecón is voor Cuba. Gebouwd tijdens het Franse Mandaat van Syrië en Libanon, is deze 4,8 kilometer lange promenade de scheiding tussen de golven van de Middellandse Zee en de straten van Beiroet. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht op de toppen van de Libanonberg in de verte.

Je kunt er wandelen, joggen of rolschaatsen of je kunt gewoon de oude vissers gezelschap houden die hun lijnen in het onstuimige water uitzetten. Kijk of je de twee fraaie pigeon rocks natuurlijke rotsformaties in zee kunt zien, in de buurt van Raouché.

Volg het hippe publiek – verken Gemmayzeh en Mar Mikhael

In Mar Mikhael zie je diverse straatkunstwerken, zoals deze gekleurde trappen
In Mar Mikhael zie je diverse straatkunstwerken, zoals deze gekleurde trappen

Zoek je een verzetje, dan is Gemmayzeh de juiste plek. Opgeknapt, maar niet snobbistisch, ongepolijst, maar wel toegankelijk, bestaat Gemmayzeh uit diverse smalle straatjes en historische architectuur. Het is ook een gebied dat rijk is aan straatkunst.

Als je Gemmayzeh verder noordwaarts intrekt kom je in de buurt Mar Mikhael, met heel veel bars en café’s waar je uit kunt kiezen. Breng wat kleur aan in je verblijf in Beiroet met een bezoekje aan de befaamde gekleurde trappen nu je toch hier bent.

Ontspan je in de Sfeir Semler Gallery

“Geen toestand is permanent” – een werk uit een eerdere tentoonstelling in galerie Sfeir Semler @ Saima Mir

Galerie Sfeir Semler richt zich op moderne kunst met de nadruk op conceptuele en minimalistische kunst en doet dit men om vooral Arabische kunstenaars een podium te bieden.

Het tempo zit er goed in, in deze straten en als de drukte je te veel wordt is de galerie een prima plek voor een stapje terug, een gelegenheid om alles goed te overdenken, omringd door iconische kunstwerken.

Inzicht verkrijgen in vluchtelingenkamp Shatila

Bezoek Shatila en verkrijg inzicht in uitdagingen waarmee Libanon te maken heeft
Bezoek Shatila en verkrijg inzicht in uitdagingen waarmee Libanon te maken heeft @ GAME Lebanon

Het zal niet vaak voorkomen in een stedengids van Beiroet, maar een bezoek aan Libanon zou niet compleet zijn zonder een trip naar een van haar vluchtelingenkampen, die onderdak bieden aan duizenden Palestijnen, Syriërs en andere Arabische nationaliteiten die oorlogen en conflicten in hun landen van herkomst zijn ontvlucht. Dit is ook een stuk Beiroet, naast al de andere kwaliteiten waarover de stad beschikt.

Een bezoek aan Shatila zal niet geheel zonder gevaar zijn, dus mocht je besluiten erheen te gaan, zorg dan dat je vooraf grondig onderzoek doet en neem contact op met een van de vele NGO’s die in het gebied werkzaam zijn, zodat je het bezoek via hen kunt plannen. Benader de bewoners met respect wanneer je er bent en vraag mensen eerst toestemming voordat je foto’s neemt.

Ga wandelen in Horsh Beirut

Ontspan je in het weelderige Horsh Beirut – het grootste groengebied van Beiroet
Ontspan je in het weelderige Horsh Beirut – het grootste groengebied van Beiroet @mayolight

Ga lekker de benen strekken in Horsh Beirut, het grootste openbare park van de stad, dat na lange tijd weer werd opengesteld voor het publiek in 2015. Het park onderging een langdurige reconstructie na de Libanese burgeroorlog. Ooit was dit een bosrijk gebied met een enorme omvang, maar Horsh Beirut heeft daar flink op moeten inleveren en vandaag de dag is het park veel kleiner. Toch is het een heerlijke plek om de batterij even op te laden.

Het verhaal van 2 gebouwen — Het Ei en de Mohammad Al-Amin Moskee

Beirut kent vele juxtaposities, zoals Het Ei en de Mohammad Al-Amin Moskee
Beirut kent vele juxtaposities, zoals Het Ei en de Mohammad Al-Amin Moskee

De Libanese burgeroorlog heeft zijn sporen nagelaten in Beiroet. Dit is nergens zo duidelijk zichtbaar dan bij de restanten van een project in het stadscentrum dat werd gebombardeerd terwijl het nog in aanbouw was.

Temidden van de ruïnes ligt Het Ei – dat een enorme bioscoop had moeten worden, maar dat nu een verschrompelde hoop beton is. Je kunt niet naar binnen in Het Ei, maar je kunt er wel dichtbij komen, zodanig dat je de gemengde sfeer van melancholie, schoonheid en dubbelzinnigheid kunt proeven die er vanaf straalt.

Het Ei is een favoriet onder de lokale bevolking en velen zijn er voorstander van dat het een permanente plek krijgt in het architectonische landschap van Beiroet. Voor het moment staat het fier en uitdagend overeind, in de schaduw van de Mohammad Al-Amin moskee, met een onzekere toekomst in het vooruitzicht, dat ook nog eens wordt opgeschud door potentiële reconstructieplannen.

De grote moskee (waarvan de inauguratie in 1998 was) siert de skyline van de Libanese hoofdstad met de 72 meter hoge blauwe minaretten en het is een symbool van de herrijzing van het land na de burgeroorlog van de jaren 1970. Het is gebouwd naar het voorbeeld van Istanboel’s Hagia Sophia Moskee uit het Byzantijnse tijdperk en het is indrukwekkend van de buitenkant en weelderig gedecoreerd aan de binnenkant.

Schilder Beiroet rood

Bouw een feestje in een van de beroemde clubs van Beiroet, O1NE Beirut
Bouw een feestje in een van de beroemde clubs van Beiroet, O1NE Beirut

De club-scene in Beiroet kent zijn gelijke niet, want deze stad is behoorlijk liberaal voor wat betreft het uitgaansleven, vergeleken met het grootste deel van de rest van het Midden-Oosten.

Er zijn zoveel bars en clubs om uit te kiezen, maar de reusachtige, op een graftombe gelijkende club B 018 springt met kop en schouders boven de rest uit. Dit is de beste plek voor een nachtje stappen in Beiroet en hier treden ook de grootste namen uit de elektronische muziek avond aan avond op.

Neem het er even van en wees getuige van de opkomende zon, het dak van de ingekelderde club ontvouwt zich en laat het licht van de dageraad binnen.

Een rivaal van B 018 ligt in Beiroet’s centrale wijk is ook de moeite waard om te bezoeken: O1NE Beirut is net zo indrukwekkend van binnen als dat het van buiten is. De iconische gevel is getooid met kleurige straatkunstwerken.

Voor een wat gematigder avondje uit kun je de kleinere bars en pubs rond de Hamra-straat aandoen. Hamra is een van Beiroet’s hoofdboulevards, waar je overdag ook terecht kunt om uitgebreid te winkelen of een café te pakken.

Alpenpistes en après-ski aan zee

Ski vanaf Mzaar naar het westen en begin je afdaling naar Beiroet
Ski vanaf Mzaar naar het westen en begin je afdaling naar Beiroet

Adrenaline-junkies en avonturiers hebben genoeg te doen in en rond Beiroet. Van december tot begin april kun je skiën en snowboarden op de pistes van de Mzaar Kfardebian bergketen, op slechts 50 km ten oosten van de stad.

Als het helder weer is geniet je van het uitzicht op Beiroet en de Middellandse Zee daarachter. Omdat het zo dicht bij de stad ligt kun je ‘s morgens skiën in Mzaar en ‘s middags relaxen op The Corniche.

Waar te eten in Beiroet

Cafe Em Nazih

Cafe Em Nazih is onderdeel van Saifi Urban Gardens, in het hart van de wijk Gemmayzeh. Het is een sjiek complex waarin een hostel, een dakterras met bar, een talenschool en zelfs kunstenaarsstudio’s zijn ondergebracht.

Lokale gerechten zijn een waar feest: gegrilde halloum (halloumi), msabaha (ontbijt-hummus) en gefrituurde kebbeh (vlees en bulgur-balletjes) en als je er toch bent, probeer dan zeker het gerecht van de dag voor een unieke Libanese culinaire ervaring.

Falafel Freiha

De Beiroetse ervaring is niet compleet zonder een uitstekende falafel of shoarma in een Spartaanse omgeving waar de focus vrijwel geheel bij het eten ligt. Zitten in de volgepakte ruimte tussen de voornamelijk lokale bevolking vormt een wezenlijk onderdeel van de bijzondere ervaring.

Zoals de naam al doet vermoeden is falafel de specialiteit, maar er zijn ook genoeg gewone broodjes met vlees en shoarma waar je voor een zacht prijsje van kunt genieten.

The Gathering

 Geniet van gastronomische hoogstandjes in de tuin van The Gathering
Geniet van gastronomische hoogstandjes in de tuin van The Gathering @ The Gathering

Men hecht aan een rotsvast geloof in organische producten hier in The Gathering, waar er een smakelijke mengeling van culinaire heerlijkheden wordt opgediend, voornamelijk van Italiaanse en Franse origine.

Er is volop gelegenheid om lekker te ontspannen met een goed glas wijn in de beschutting van een grote binnenplaats, waar in het midden een olijfboom staat.

Waar te verblijven in Beiroet

The Mayflower Hotel Beirut

Symbool van Beiroet's gouden tijden – ontspan je in de koelte van The Mayflower
Symbool van Beiroet’s gouden tijden – ontspan je in de koelte van The Mayflower

The Mayflower is een van de oudste particuliere hotels. In haar hoogtijdagen was dit een trekpleister voor grote drommen toeristen die van heinde en ver naar Beiroet kwamen aan het eind van de jaren 1950, begin jaren 1960. Je kunt teruggaan naar die goeie ouwe tijd met een bezoek aan de Duke of Wellington pub, waarvan het décor een kijkje biedt in de nostalgie van het verleden.

The Mayflower Hotel, kamer zoeken

Monroe Hotel

Bekijk het fraaie uitzicht van de Middellandse Zee vanuit je kamer in Beiroet's Monroe hotel
Bekijk het fraaie uitzicht van de Middellandse Zee vanuit je kamer in Beiroet’s Monroe hotel

Een ander centraal gelegen hotel is het Monroe Hotel, dat kamers heeft die gedeeltelijk of geheel uitzicht op zee hebben. Je overziet de baai en de daarachter gelegen Middellandse Zee. Trakteer jezelf op een bezoekje aan het solarium of de sauna en geniet in het hotel van de voortreffelijke internationale keuken van restaurant The Sanderson.

Vind een kamer bij Monroe hotel

 

Vind een vlucht naar Beiroet
Voor meer over het Midden-Oosten kun je bijvoorbeeld Iran bekijken op een bijzondere reis oostwaarts en je kunt je lokale kennis van deze ontluikende reisbestemming bijschaven met 12 leuke feitjes die je wellicht niet kende over Iran

Originele publicatie

16/03/2017