Top 10 festivals in Nederland dit jaar

Het festivalseizoen breekt straks weer aan en aangezien Nederland een enorm aanbod aan festivals kent, selecteren wij de leukste voor je.

Een groot publiek bij een optreden op een festival

Een optreden op een festival

Categorie Tips & tricks

Datum 03/02/2016

Er zijn maar weinig dingen zo onlosmakelijk met elkaar verbonden als de zomer en festivals. Zodra de zon begint te schijnen, wordt in ons kikkerlandje het festivalseizoen geopend en pas tegen het begin van de herfst komt daar weer een eind aan.

Nederland mag trots zijn op haar festivalcultuur. Met internationale hits als Lowlands en Best Kept Secret weten we jaarlijks muziekfans vanuit de hele wereld naar ons toe te trekken, maar ook voor liefhebbers van kleinschalige festivals valt er genoeg te kiezen. Of het nu gaat om theater, techno, pop of alternatieve muziek, er is voor ieder wat wils. Weet jij al waar je heen gaat dit jaar? Lees verder voor onze top 10 festivals in Nederland en ontdek welke het beste bij jou past.

Best Kept Secret Festival

Een podium op Best Kept Secret Festival
Best Kept Secret Festival. © Best Kept Secret

Met line-ups waar je u tegen zegt, is dit festival binnen zeer korte tijd (dit wordt het vierde jaar) tot de absolute favoriet onder muziekfans verkozen. De line-up voor dit jaar is nog niet volledig bekend, maar namen als Beck, Caribou en Two Door Cinema Club liegen er zeker niet om.

Zoals het zijn naam betaamt, bevindt dit festival zich niet op een open terrein, maar verborgen in de bossen van vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Door de prachtige ligging aan een groot meer heeft het festival een magische sfeer en het voelt met een relatief klein bezoekersaantal van 15.000 man ook een stuk intiemer aan dan andere popfestivals. Wil je dit meemaken? Koop dan snel je tickets. Je kunt slapen in een bungalow, kamperen op het terrein of een hotel in Hilvarenbeek boeken.

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 tot en met 19 juni.

Down the Rabbit Hole Festival

Mensen luisteren naar een optreden op een festival
Een optreden op een festival

Ook bij dit flower power-festival, dat vernoemd is naar het konijnenhol dat Alice naar Wonderland leidde, ligt het accent op de intieme sfeer en de alternatieve line-up. Met Down the Rabbit Hole wilde de organisatie van Lowlands een avontuurlijk, surrealistisch en bovenal nieuw evenement opzetten. Een evenement dat de gelegenheid zou bieden voor activiteiten en een sfeer waar Lowlands simpelweg te groot en te bekend voor is.

Qua muziek kun je er dit jaar rockhelden als PJ Harvey verwachten, maar ook Mac Demarco, Fresku en The Nationals maken er hun opwachting. Voor kunstliefhebbers is het hier goed vertoeven, want niet alleen is het terrein door allerlei creatievelingen aangekleed, er valt ook het een en ander aan kunstzinnige activiteiten te beleven. Zie jij een retourtje sixties wel zitten? Bestel dan gauw je tickets, voordat het te laat is.

Down the Rabbit Hole vindt dit jaar plaats in het weekend van 24 tot en met 26 juni.

Lowlands Festival

Lowlands Festival in Biddinghuizen
Lowlands Festival. © Arnoooo

Je kunt zeggen wat je wilt over Lowlands. Het is massaal, wordt steeds populairder en is daardoor zijn alternatieve charme een beetje verloren. Toch neemt dit niet weg dat Lowlands een van Nederlands topfestivals is. Al sinds 1993 wordt Biddinghuizen jaarlijks omgetoverd tot een waar rockparadijs waar de meest uiteenlopende mensen zich verzamelen.

Terwijl het vroeger vooral voor alternatievelingen was, is het met de komst van een wat populairdere line-up een festival voor iedereen geworden. En dat betekent drie dagen lang gezelligheid, eten, dansen en relaxen: het wordt niet voor niets een speeltuin voor grote mensen genoemd. A Campingflight to Lowlands Paradise boeken? Tickets zijn vanaf februari te koop op de officiële Lowlands-site. Slaap je liever niet op de camping tijdens het festival? Neem dan een kijkje bij onze deals voor hotels in Biddinghuizen.

Lowlands vindt dit jaar plaats in het weekend van 19 tot en met 21 augustus.

Where the Wild Things Are Festival

Een optreden op Where the Wild Things Are Festival
Where the Wild Things Are Festival. © Bart Heemskerk

Het festivalseizoen wordt goed afgetrapt met dit avontuurlijke feestje, dat zich afspeelt in bungalowpark Center Parcs de Eemhof in Zwolle. Hier kun je volop genieten van de gemakken van een bungalowpark, terwijl je luistert naar de lekkerste muziek en zelfs een sprong kunt wagen in het tropisch zwemparadijs. Op het programma van dit festival zul je veel nieuwe namen tegenkomen, waardoor het de perfecte plek is om nieuwe bandjes te ontdekken. Klinkt dit je als muziek in de oren? Koop dan snel je tickets.

Where the Wild Things Are vindt dit jaar plaats in het weekend van 4 tot en met 6 maart.

Solar Festival

Solar Festival in Roermond
Solar Festival. © Tom Doms

Bezoekers van Solar kunnen drie dagen lang het innerlijke kind in zichzelf naar boven halen. Met elk jaar een origineel thema, wordt iedereen op dit kunstzinnige festival uitgedaagd zich zo creatief en speels mogelijk uit te leven. Dit jaar staat het thema ‘ArtyFarty’ centraal, waarbij allerlei artiesten gevraagd worden op eigen wijze mee te werken aan de opbouw van dit jaarlijkse feestje.

Naast muziek staat Solar bekend om het spelen van spelletjes, waterpistoolgevechten, theater en heel veel schmink. Kortom, al het soort activiteiten waar in het serieuze, dagelijkse leven veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Klinkt dit als een festival waar jij je thuis zou voelen? Bestel dan je tickets. Als je kiest voor het weekendticket zonder camping, bekijk dan ons aanbod aan hotels in Roermond voor een comfortabele slaapplaats.

Solar Festival vindt dit jaar plaats in het weekend van 4 tot 7 augustus.

PITCH Festival

Het publiek geniet van een optreden op een festival
Het publiek geniet van een optreden

PITCH is een tweedaags festival met een overwegend elektronische line-up op een ideale locatie, namelijk hartje Amsterdam. Het Westergasterrein biedt met zijn vele concertzalen en grasvelden de perfecte gelegenheid voor een zomers festival, waar je zo van de ene naar de andere act rent en tussendoor kunt bijkomen op het gras.

Op PITCH kun je niet terecht voor een bed, maar in het midden van Amsterdam zijn er natuurlijk genoeg alternatieven te verzinnen. Rol je na een dag feesten het liefst zo je bed in? Kijk dan bij onze hotels in Amsterdam voor een overnachting.

PITCH Festival vindt dit jaar plaats in het weekend van 1 en 2 juli.

Pinkpop Festival

Mensen kijken naar een optreden op Pinkpop Festival
Pinkpop Festival. © Alfred Grupstra Photography

Nederlands oudste festival viert dit jaar alweer zijn 47e verjaardag. Pinkpop, dat voor het eerst werd georganiseerd op het hoogtepunt van de hippietijd, heeft met namen als Pearl Jam, Metallica en Bruce Springsteen bewezen populair te zijn onder grootse muzikanten. En dat merk je ook aan het publiek. Bij dit festival, dat zijn naam dankt aan het pinksterweekend waarin het jaarlijks wordt georganiseerd, gaat het puur en alleen om de muziek.

Met de roze hoedjes die het symbool vormen van saamhorigheid, wordt Pinkpop ook wel gezien als een van de vriendelijkste festivals die ons land kent. Grote bands die je er dit jaar kunt verwachten, zijn onder andere Red Hot Chili Peppers en Rammstein. Voor de echte rockfans is het dus sowieso de moeite waard om op 20 februari een ticket aan te schaffen!

Pinkpop vindt dit jaar plaats in het weekend van 10 tot en met 12 juni.

Indian Summer Festival

Mensen dansen met hun handen in de lucht tijdens een optreden
Mensen dansen tijdens een optreden

Op Indian Summer worden dance, pop en rock met elkaar gecombineerd. En voor degenen die naast muziek ook ander entertainment zoeken, zijn er activiteiten als een comedy café en allerlei spellen.

Het festival vindt plaats in recreatiegebied Geestmerambacht in Langedijk en heeft over het algemeen een ontspannen, vriendelijke en open-minded sfeer met zeer uiteenlopend publiek. Een aanrader voor wie niet zo van massale evenementen houdt en gewoon op zoek is naar een weekend vol gezelligheid. Koop je tickets op de website, en bekijk onze hotels in Heerhugowaard voor een comfortabele slaapplek in de buurt van het festival.

Indian Summer vindt dit jaar plaats in het weekend van 3 en 4 juni.

Milkshake Festival

Een van de podiums op Milkshake Festival
Milkshake Festival. © amsfrank

Bij dit festival in Amsterdam staat liberalisme centraal. De organisatie wilde af van de nog altijd heersende hokjesgeest en organiseerde het evenement om de diversiteit onder mensen een keer te vieren, in plaats van deze – zoals gewoonlijk – te bekritiseren. Wat je maat, huidskleur, geaardheid of religie ook mag zijn, op Milkshake wordt het allemaal geprezen. Dus ben je klaar met de perfectie die tegenwoordig van iedereen wordt verwacht? Dan is dit misschien wel het festival voor jou.

Aangezien het festival geen accommodatie biedt, kan het een goed idee zijn een hotelletje te boeken. Bekijk daarom onze deals voor hotels in Amsterdam.

Milkshake Festival vindt dit jaar plaats in het weekend van 30 en 31 juli.

DGTL Festival

Een van de podiums op DGTL Festival in Amsterdam
DGTL Festival in Amsterdam. © Hanna Norlin

Dit technofestival op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord is een van de eerste van het seizoen en biedt een haarfijne afspiegeling van het Amsterdamse nachtleven. Hier draaien de beste internationale dj’s en wordt er aan aanvullende activiteiten weinig aandacht besteed. Het festival trekt dan ook een publiek met een unanieme liefde voor de technoscene. Zoals de meeste festivals in Amsterdam, biedt DGTL geen accommodatie. Het boeken van een hotel in Amsterdam is dus een aanrader.

DGTL vindt dit jaar plaats in het weekend van 26 en 27 maart.

Of je nu van theater, rockmuziek, techno of gewoon van de gezelligheid van festivals houdt, met het grote aanbod aan festivals in Nederland is er altijd voor iedereen wat te beleven. Kom je uit het buitenland? Kijk dan hier voor de beste vliegtickets naar Amsterdam. Ga je liever naar een festival ergens anders in Europa? Lees dan ons artikel over Europese muziekfestivals.

Originele publicatie

03/02/2016