Strandleven: Europa’s beste stadsstranden

Het is zomer, de zon schijnt en overal veranderen steden hun stadse waterkanten in paradijsjes. momondo leidt je langs onze favoriete stadsstranden.

Lekker luieren in de zon aan de Paris Plages.

Paris Plages. © frozenchipmunk

Categorie Stedentrips Strand en natuur

Datum 13/06/2014

Doe je zwemkleding aan, zet je meest sjieke zonnebril op en smeer flink wat zonnebrandcrème. Hier zijn de 9 beste stadsstranden van Europa, waar je kunt genieten van de leuke kanten van het leven in de grote stad en tegelijk ook een dagje heerlijk kunt luieren aan de kust – en dat allemaal in hartje stad!

Paris Plages, Parijs

Mensen liggen in hangmatten wat te lezen op de Paris Plages langs de Seine.
Paris Plages. ©Paris Tourist Office – Fotografe : Amélie Dupont

Neem duizend ton zand, een aantal palmbomen, ligstoelen, glimmende lijven en alomtegenwoordige ice cream verkopers – en je hebt de Paris Plages. De ‘Parijse Rivièra’ strekt zich uit over 3 kilometer langs de rechteroever van de Seine, vanaf het Louvre tot Pont Sully.

Tijdens de zomer zijn bepaalde delen van de waterkant afgesloten voor verkeer en dan kun jij je bij de duizenden Parijzenaars en toeristen voegen die genieten van de nogal surrealistische ervaring van het midden op straat te liggen, gehuld in slechts een bikini of Speedo’s en een hoed. Let op, want g-strings, topless meisjes en nudisten zijn verboden op het strand, tenzij je uit bent op een bekeuring!

Het Paris Plages is een uiterst populaire, vrije ‘aangelegenheid’, in 2002 gestart door het stadsbestuur. Oorspronkelijk werd het beschouwd als een toevluchtsoord voor de duizenden Parijzenaars die het zich niet konden permitteren om met vakantie te gaan, maar het project werd onmiddellijk door de gehele stad met open armen ontvangen en nu bezoeken elke zomer miljoenen mensen het strand naast het gemeentehuis.

Islands Brygge Harbour Bath, Kopenhagen

Zomer in Kopenhagen, waarbij mensen zwemmen in de Island Brygge Harbour Baths.
Island Brygge Harbour Bath. © Webjay

Strandleven in de binnenstad Kopenhagen! Voor velen klinkt dit waarschijnlijk niet erg aanlokkelijk, wellicht zelfs onmogelijk. Het strandleven in de Deense hoofdstad is echter springlevend en bruisend (tenminste op de spaarzame dagen in de zomer dat de zon schijnt).

De meest populaire plek om een duik te nemen is Islands Brygge, een voormalig industrie- en havengebied dat door de plaatselijke gemeente werd opgeknapt. Tegenwoordig is het de hotspot van Kopenhagen, waar de lokale jeugd bijeenkomt om indruk te maken op het andere geslacht met hun fitte lijven, de nieuwste badmode en allerlei duikkunstjes.

Hoewel het alleen toegestaan is om te zwemmen binnen het zwembadgebied, wagen velen graag langs de gehele oever de sprong het water in. ’s Avonds zijn de grasvelden langs de waterkant vol met mensen die barbecueën, naar muziek luisteren en zich tegoed doen aan van alles dat maar alcohol bevat.

Hidropark, Kiev

Een bomvol Hidropark Beach met het stadspanorama van Kiev op de achtergrond.
Hidropark Beach. © stephanemartin

Door de controversiële Russische annexatie van De Krim verloor Oekraïne enkele van haar meest ongerepte stranden. Er is echter nog een strandleven in Oekraïne – zelfs in Kiev honderden kilometers van de zee.

Op warme zomerdagen trekt men massaal naar Hidropark, dat op een kort metroritje van het stadscentrum ligt. De stranden langs de rivier Dnipro zijn volgepakt met lokale bewoners die genieten van een potje beachvolleybal, zwemmen en heerlijke kebabs van de grill. In het gebied tref je ook een casino, een nudistenstrand, een stranddiscotheek en de grootste openlucht-gym ter wereld. Wat wil je nog meer?

South Bank Beach, Londen

Mensen genieten even van de rust op de smalle zandstrook die bekend staat als South Bank Beach.
South Bank Beach. © ChodHound

In Londen strandleven … met een beetje fantasie. Als je op zoek bent naar echt zand, dan moet je overwegen om naar de zuidelijke oever van de Theems te gaan: het is een getijdenrivier, wat betekent dat het water op gezette tijden van de dag wegebt, waardoor er wijde stroken van vrij vies zand boven komen te liggen.

Dit ontmoedigt de fanatiekelingen echter niet – vaak genoeg zal je mensen zich een weg zien banen over het zand en de kiezelstenen. Teenslippers worden echter afgeraden, gezien de hoeveelheid troep die in de rivier ronddrijft, waarvan sommige dingen best interessant zijn en andere weer ….. eeh, niet dus.

Blijburg aan Zee, Amsterdam

Op de afbeelding zie je een groot bord waarop staat “Blijburg” en in de achtergrond zie je Blijburg aan Zee en de zonsondergang.
Blijburg aan Zee. © amsfrank

Blijburg aan Zee is het excentrieke nomadische strand van Amsterdam. Dit is het echte Amsterdammers-strandpaviljoen met een landelijk, organisch, ontegenzeggelijk eilandgevoel, ingegeven door een ontspannen, Boheems, Havana Nights sfeertje. De creatieve, met de hand gemaakte kenmerken geven Blijburg haar natuurlijke stranduitstraling.

Sinds de opening in 2003 is Blijburg het meest populaire stadsstrand in Amsterdam, en het heeft drie verschillende locaties langs de oostkant van de IJburg-eilanden. Het is zo geliefd dat bezoekers het strand blijven volgen, waar het ook heengaat. Ze zijn simpelweg blij met Blijburg. Wie zou dat nou niet zijn?

Vreugdevuren, festivals, live muziek, themafeesten, zomerse drankjes, vegetarische en biologische gerechten vanuit de gehele wereld. En *tromgeroffel* … zwemmen is officieel toegestaan!

Yaam, Berlijn

Afbeelding van een kleine jongen die in het zand loopt bij Yaam.
Het nieuwe Yaam strand, Berlijn. © Yaam Beach

Ruig, regenachtig en ver van de oceaan – Berlijn is niet de meest voor de hand liggende plek om een strandbar te treffen. Desondanks zijn er in de stad verscheidene langs de rivier de Spree, waar kunstpalmbomen staan opgesteld en zand uit bouwputten van de stad of vanuit de Baltische kust wordt aangevoerd per vrachtwagen en waardoor de Duitse hoofdstad wordt omgetoverd in een (soort) tropisch paradijs op een warme zomerdag.

Een van de meest populaire – en zeker een van de meest relaxte – strandbars van de stad is Yaam in Friedrichshain. Dit is een van de beste ambassadeurs van reggae en andere Caribische deuntjes en de bar heeft ook een keur van Caribische gerechten en dranken op het menu.

Het is echter niet allemaal relaxen in het zand wat de klok slaat bij Yaam, er worden ook concerten en verschillende sportactiviteiten georganiseerd en er is een ruimte speciaal voor kinderen.

Žluté lázně, Praag

Žluté lázně
Ontspannen in Žluté lázně. © Žluté lázně

Het feit dat je midden in een hoofdstad bent van een centraal Europees land dat nergens aan zee grenst, wil nog niet zeggen dat je er niet van het strandleven kunt genieten. Tenminste, niet in Praag.

Het grootste strand van Praag langs de Vltava rivier biedt een recreatieruimte voor tafeltennis, voetbal, volleybal, petanque, klimmen of lekker lui een tukkie doen in een hangmat. Er is een kinderbadje dat een goede balans biedt tegenover het strandrestaurant (met biertuin) , WiFi-verbinding, muziek van Dj’s en, ja, er is zelfs een nudistengedeelte. Gelegen aan de oostelijke oever van de Vltava (onder prachtige beboste klippen) op slechts enkele tramhaltes ten zuiden van het kasteel Vysehrad, heeft Žluté lázně iets cools te bieden voor een ieder die het warm heeft.

Naast dit leuke stadsstrand is er in Praag natuurlijk nog meer te doen. Lees er alles over in ons artikel over een stedentrip Praag.

Brussel Bad, Brussel

Kinderen spelen onder de douche bij Brussel Bad.
Brussels Bad. © Flikkesteph

Waar gaan de leden van het Europees Parlement, diplomaten en EU-personeel heen om af te koelen na een lange en warme dag op het werk? Het antwoord is Brussel Bad.

Tijdens de warme maanden worden de bestrate kades langs het Brussels kanaal omgetoverd tot een strand, met behulp van ingevoerd zand, palmbomen en ligbedden. Het is de plek bij uitstek om een potje beachvolleybal te spelen, gevolgd door een gekoeld fruitdrankje onder een parasol.

Långholmen Beach, Stockholm

De afbeelding toont mensen die kijken naar de zonsondergang over Långholmen Beach.
Långholmen Beach. © Jess Pac

Zweedse zomers zijn niet warm en vochtig; ze zijn relatief koel en aangenaam, net als de sfeer van de hoofdstad, Stockholm, waar mensen gretig gebruik maken van de extreem lange zonnige Scandinavische dagen, door een duik te nemen in de schone wateren van de verbluffend mooie archipel van Stockholm.

Een van de meest populaire en meest bekende stadse stranden van Stockholm is Långholmen Beach op het eiland Långholmen, even ten noorden van een voormalige gevangenis. Tijdens warme weekeindes wordt het aardig druk met families die picknicken op het gras en met drukke jongeren die het zwemplatform bezetten.

Het is de perfecte plek om te ontspannen en te zonnebaden—afkoelen kun je heel eenvoudig doen bij de nabijgelegen ijskoopman.

Originele publicatie

13/06/2014