Vakantie Corsica: een roadtrip op een Frans eiland

Diepe dalen, hoge kliffen, wilde dansclubs en heerlijke cocktails – Corsica heeft het allemaal. Doe ook eens een vakantie Corsica, want elke zomer stijgt de interesse voor deze Franse parel. Bekijk de heuvelachtige filmdiva eens van dichtbij met ons reisschema voor een mooie roadtrip.

Le Cap Corse

Cap-Corse-vakanties-in-corsica-bastia-corsica-vakantie-corsica

De Torra d’Agnellu, een Genuese toren aan de noordoostelijke punt van de Cap Corse © gaikokujinkun

Verrassend onaangetast door toerisme is de Cap Corse een van de meest authentieke regio’s van het eiland. De natuurlijke schoonheid, de diverse stenen torens en de kleine vissersdorpjes zijn de aantrekkelijke Corsicaanse bezienswaardigheden van het gebied, dat toegankelijk is per auto, op de fiets of te voet vanaf Bastia.

Een van de mooiste routes is die van de Sentiers des Douaniers, een wandeltour van 8 uur over een pad dat ooit door douaniers was aangelegd en dat je door de dorpjes Centuri, Tollare, Barcaggio en Macinaggio brengt. In plaats van de gehele route te lopen kun je deze ook halveren door eerst de nacht door te brengen in Macinaggio met het indrukwekkende uitzicht en je terugreis per pendelbus naar Barcaggio te doen, ondertussen uitgebreid genietend van het Corsicaanse landschap.

Saint-Florent

Saint-Florent-vakanties-in-corsica-beste-stranden-in-corsica-vakantie-corsica

Saint-Florent, een resort aan zee met een rijk historisch erfgoed

Saint-Florent is waar het allemaal gebeurt en waar iedereen dus ook naar toe stroomt in de zomerse piekmaanden. Je kunt het getouwtrek om een zitplaats met uitzicht op zee in de vele bars en restaurants vermijden door hier in juni of september te komen, dan is het wat rustiger. Saint-Florent is een oeroude Genuese stad en beschikt over een geweldig strand, perfect voor een stukje cultuur en om te zonnebaden dus. Bezoek de kathedraal van Santa Maria Assunta en de citadel voor onbetaalbare uitzichten over de Golf van Saint-Florent.

Saint-Florent is een zeer geschikte plek om te starten als je een wijnproeverij-tour rond Patrimonio op je planning hebt, maar ook om afgelegen Corsica stranden te ontdekken, zoals Loto dat alleen per boot of te voet bereikbaar is.

Calvi

Calvi-vakanties-in-corsica-dingen-te-doen-in-corsica-vakantie-corsica

De haven van Calvi en de citadel

Historisch geïsoleerd door de citadel, is Calvi tegenwoordig een van de meest bezochte steden op het eiland. Via steil oplopende straatjes bereik je de citadel waar een prachtig uitzicht van bovenaf over de baai en het lager gelegen deel van de stad je beloning zijn na de klim. Echte aanraders zijn het Oratorium van de Broederschap van Sint Antonius, de Calvi Kathedraal en het oude paleis van de Genuese gouverneur. Ga je richting de waterkant voor een drankje, stop dan ook even bij het vermeende oude huis van Christoffel Columbus.

Had je een wandeltocht in gedachten? Trek dan over de heuvels vol sprankelende beekjes naar het La Revellata gebied aan de rand van het eiland, langs de kust met de witte zandstroken en het turquoise water. Heb je trek in een uitdaging, klim dan naar het hoogste punt van de stad, naar de kapel Notre Dame de la Serra voor nóg weer een prachtig uitzicht over de stad en de baai.

Calvi on the Rocks

calvi-on-the-rocks-corsica-festival-vakantie-corsica

Calvi on the Rocks is hét feestje bij uitstek op Corsica © Matthew Oliver

Verruil je wandelschoenen voor sandalen! Begin het seizoen met het beste feestje dat Calvi te bieden heeft – Calvi on the Rocks. Het glamour-feestje met elektronische muziek trekt elk jaar duizenden rijkeluis-feestgangers gedurende zes dagen van feest, feest en nog eens feest.

Stel je eens voor dat je tot je knieën in het water staat op een feestje bij zonsondergang, een mimosa in de ene hand, je sandalen in de ander. Wie weet maak je ook nog een demonstratie van Corsicaans meerstemmig gezang mee. Je volgende gelegenheid om het feestje mee te maken is van 8 tot 13 juli.

Wil je vast een voorproefje? Luister dan naar onze Calvi on the Rocks playlist:

Calanche di Piana

Calanche-vakanties-in-corsica-corsicaanse-plaatsen-vakantie-corsica

Een rotsformatie vol liefde in Piana © Anna & Michal

De klippen van Calanche di Piana kun je het beste zien bij zonsondergang, wanneer alles een diep-oranje tint krijgt. Je kunt de klippen bewonderen vanaf de weg van Porto naar Piana, of wandelend over de routes die langs de kust lopen. De route Chateau Fort duurt 40 minuten en leid je over een pad op de klippen, met uitzicht over de berg Monte Cinto, de Golf van Porto en het Scandola-reservaat (dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat). Je kunt ook de uitdaging aangaan met een wandeltour naar de Turghiu-toren.

Vertrek zo vroeg mogelijk op je wandeltocht om de warmste uren van de dag te vermijden en neem voldoende water mee voor onderweg – er is nauwelijks schaduw te vinden.

Als je een fraaie toegang vanuit zee tot de calanques wilt hebben, ga dan met de pendelboot. De vanuit Porto naar Scandola varende boot brengt je dan naar deze deels in zee ondergedompelde, diepe valleien en inhammen. Maak gebruik van de stop in Girolata om het dorp te bezoeken en een lokaal Pietra-biertje te proberen.

Ajaccio

Ajaccio-vakanties-in-corsica-bezoek-ajaccio-vakantie-corsica

Ajaccio, de Corsicaanse hoofdstad, tevens de stad van koraal

“Keizerlijke stad”, “stad van koraal”, geboorteplaats van Napoleon en een inspiratiebron voor Matisse: de hoofdstad Ajaccio is een noodzakelijke pitstop als je een vakantie Corsica pakt. Bezoek je het centrum, ga dan langs bij Atelier Chrysolite, een van de laatste lokale koraalwerkers (het meeste werk wordt nu uitbesteed aan Italië). Het Fesch museum is voor de kunstliefhebbers een feestje, met werken van Botticelli, Titiaan of Veronese.

De Route des Sanguinaires is wellicht een route die jou zal bevallen. Vanaf deze route ga je over op de Sentier des Douaniers route, met uitzicht op de Sanguinaires eilanden, alvorens aan te komen op het strand van Capo di Freno. Pak een bootje naar de eilanden, waar het heel goed snorkelen is.

De Sartenais-Valinco

Valinco-vakanties-in-corsica-kaart-van-corsica-vakantie-corsica

Menhirs bij de prehistorische site Filitosa

Zoek je op Corsica bezienswaardigheden, dan moet je echt hierheen: de regio Sartenais-Valinco bied je cultuur, gastronomie en historie samen op één plek. Op weg naar Propriano, maak je een omweg langs Filitosa, waar je de eerste prehistorische plekjes van Corsica vindt, beroemd vanwege de megalieten uit ongeveer 7.000 v. Chr. Het is dan ook geen wonder dat het de bijnaam het “Oorspronkelijke Corsica” draagt.

Ga ook naar Sartène, wat volgens de Franse schrijver Prosper Mérimée de mooiste stad van Corsica is. Bij het toeristenbureau kun je een audiogids huren waarmee je een route door het stadscentrum kunt wandelen.

Let goed op, even ten zuiden van Sartène, ligt “De Leeuw van Roccapina”, een natuurlijke granieten sculptuur in de vorm van een leeuw, die waakt over de toren van Roccapina. De toren biedt uitzicht over het witte zandstrand.

De Lavezzi eilanden

Lavezzi-vakanties-in-corsica-eiland-zuiden-van-corsica-vakantie-corsica

Eindeloos turquoise wateren rond de Lavezzi eilanden

Geïsoleerde stranden en helder blauw water, de Lavezzi eilanden zijn een paradijs. Op de kaart van Corsica bekeken, liggen de eilanden ten zuiden van Bonifacio en met een boottochtje van een half uur bereik je dit wilde, puur-natuur-reservaat, waar je geen winkeltjes zult aantreffen om te shoppen. Neem een picknickmand, zonnebrandolie en genoeg water mee voor de gehele dag, zodat je lekker kunt luieren op de rotsen tussen de snorkelsessies door.

Er zijn wandelroutes in overvloed op het eiland en ze leiden je langs de graven van zeelieden, slachtoffers van de Franse boot Semillante, die in de 19e eeuw hier op de klippen te pletter sloeg. Als je de pendelboot terug neemt naar Bonifacio kun je genieten van de bezienswaardigheden van het eiland, zoals de Gouvernail de la Corse (een rots met een passage), de Grain de Sable (een rots genaamd zandkorrel), de uit de rots gehouwen Trap van de Koning van Aragon en uiteraard de witte klippen van Bonifacio.

Corsicaans eten

corsicaans-eten-vakanties-in-corsica-vakantie-corsica

Geniet van Corsicaanse kaas

Hoewel het geen fysieke mijlpaal op je roadtrip is, moet het toch bovenaan je lijst staan van dingen die je moet ontdekken in Corsica: het eten. De lokale delicatessen zijn onder andere lekkere hapjes van vooral varkensvlees, Brocciu (verse kaaswei), Maquis-honing met vleugjes cacao en karamel, Cap Corse quinquina (een wijnsoort), Mirto-likeur en kastanjebloem. Zit je buik vol, maak dan wat ruimte vrij in je koffer om het allemaal als souvenir mee te nemen naar huis, na je vakantie Corsica!

Als je in Bastia bent, ga dan langs bij Mattéi’s boetiek op het centrale plein voor een quinquina en voor andere wijnen van het hele eiland. Voor superieure kwaliteitsdelicatessen en kaas moet je naar de Corsica Colis, de gourmet levensmiddelenwinkel.

Vind een vlucht naar Ajaccio

Zoek je nog meer inspiratie op reis? Bereid je Corsicaanse uitstapje dan voor met onze 17 tips voor de perfecte roadtrip.
Gerelateerd
Grieks chic: 8 droomeilandvakanties
— 10 mins lezen

Grieks chic: 8 droomeilandvakanties