Fietsvakanties: tips voor het plannen van je eerste vakantie op twee wielen

De eerste, en meteen de moeilijkste stap voor het plannen van elk avontuur is de vraag “waarheen?” en vooral als de hele wereld lonkt… Hoe onverschrokken je ook bent, het is onwaarschijnlijk dat je op je eerste fietsvakantie meteen op de onbereden bergwegen van Kirgizië terechtkomt, maar ondanks je gebrek aan ervaring kun je best heel wat avonturen beleven. Fietsvakanties zijn niet alleen voor de extreem fitten of dapperen onder ons, iedereen kan het. Volg deze eenvoudige stappen en begin maar met trappen.

Een vertrekpunt kiezen

Maak een plan, maar hou je hier niet altijd evenzeer aan, en wie weet geniet je dan van dit uitzicht

Maak een plan, maar hou je hier niet altijd evenzeer aan, en wie weet geniet je dan van dit uitzicht

Maak een verlanglijstje en stel jezelf een aantal vragen, zoals: steden of wildernis? Gemakkelijk, of hard doortrappen? Warm of koud? Zodra je een aantal prioriteiten hebt gesteld kies je een vertrekpunt en bepaal je waar je van daaruit naartoe gaat.

Andere manieren om het aan te pakken zijn: ergens heen vliegen en dan terug naar huis fietsen, of een route kiezen op basis van een passie, bijvoorbeeld je door de wijngaarden van Zuid-Frankrijk heen proeven, of de Underground Railroad-route fietsen van Ohio naar Ontario.

Als je maar weinig tijd hebt, zorg er dan voor dat je reis eindigt op een vliegveld, zodat je gemakkelijk naar huis kunt, maar wees niet te streng tijdens de route zelf. Geniet van de vrijheid, het buiten zijn en een beetje verdwalen onderweg. Of zoals de Schotse fietsavonturier Alastair Humphreys het stelt: “Just go”. Dit is langzaam reizen op zijn best.

Wildkamperen, je creditcard aanspreken of improviseren

Zoek het beste uitzicht en zet je tentje op

Zoek het beste uitzicht en zet je tentje op

Je weet misschien welke kant je ongeveer opgaat, maar van waaruit bel je elke avond naar huis? In verschillende landen vind je voorzieningen voor verschillende soorten fietsvakanties. Fietsers in Schotland, Scandinavië en een klein aantal andere Europese landen mogen volgens de wet vrij kamperen. Dit betekent dat je je tentje bijna overal waar je wilt kunt opzetten: op het strand, op een klif of in het bos, mits je je aan de regels van dat land houdt. De regels verschillen in ieder land een beetje, zorg er dus voor dat je dit checkt voordat je aankomt.

In de overige landen is vrij kamperen technisch gezien niet mogelijk. Kies om te voorkomen dat je door een boze boer van zijn land gejaagd wordt voor een camping, deze zijn gemakkelijk te vinden in landen waar veel mensen met de caravan naartoe gaan, en de tarieven voor kampeerders met alleen een tent zijn doorgaans laag.

Heb je liever een warme douche en een donzig dekbed? Houd je bagage licht en spreek je creditcard aan voor de reis. Op veelbereisde routes worden vermoeide fietsers onthaald door herbergen en pensions. Kijk eens op Warmshowers als je wel het comfort wilt, maar niet de kosten hiervoor – op deze site vind je mensen die fietsers thuis ontvangen.

Beperk je garderobe

Neem weinig mee – je benen zullen je dankbaar zijn!

Neem weinig mee – je benen zullen je dankbaar zijn!

Er is niets vervelender dan je koffer aan het eind van een lange vakantie uitpakken en beseffen dat je de hele vakantie dezelfde drie setjes hebt gedragen. Op een fietsvakantie is het van levensbelang om de spullen die je niet nodig hebt thuis te laten, met name wanneer je je kleding, eten en bed met je mee moet dragen.

Of je nu voor drie weken of drie maanden gaat, je draagt waarschijnlijk dag in, dag uit dezelfde gemakkelijke fietskleding. Was kleding in riviertjes, op een camping of in de wasbak in de toiletruimte van een tankstation, hang het aan je bagage en laat het aan de lucht drogen terwijl je verder fietst. Houd regenkleding bij de hand bovenin je bagage, als het weer plots omslaat kun je deze snel uit je tas pakken.

Als je gaat kamperen heb je natuurlijk meer nodig dan een paar laagjes kleren. Een warme slaapzak en een matje zijn een must voor een goede nachtrust.

Er is echter geen goede of slechte manier om een fietsvakantie aan te pakken. Je bestemming en persoonlijke voorkeur bepalen voornamelijk wat er in je tas gaat – als je echt niet zonder die paar extra T-shirts kunt, gooi ze er dan gewoon in.

Ken je fiets

Hoe meer zielen hoe meer vreugd – met een tandem kan het hele gezin mee op fietsvakantie

Hoe meer zielen hoe meer vreugd – met een tandem kan het hele gezin mee op fietsvakantie

Als er een paar spaken breken halverwege een bergpas in de Himalaya en de dichtstbijzijnde fietsenwinkel bevindt zich in het vorige land waar je doorheen bent gefietst, is het cruciaal dat je weet hoe je iets kunt repareren als het allemaal volledig misloopt.

Als je fietsreparatiekennis te wensen overlaat is er nog steeds een lange lijst met landen waar je de velgen, nippels en spaken gewoon aan de professionals kunt overlaten. Als je bijvoorbeeld door Nederland of Denemarken fietst, vind je in bijna elk dorp wel een fietsenwinkel, en als je weet hoe je een lekke band repareert of een binnenband vervangt is dat genoeg om de vakantie probleemloos door te komen.

Net als bij het kiezen van je bagage, is het soort fiets waarop je rijdt ook afhankelijk van de route, je voorkeur en je budget. Er zijn meerdere modellen die specifiek zijn gericht op lange tochten –algemeen bekend als langeafstandstoerfietsen – deze zijn speciaal ontworpen om veel gewicht te kunnen dragen en op alle soorten ondergronden te rijden. Verder heb je de keus uit lichte toerfietsen, mountainbikes, hybride fietsen, ligfietsen, verlengde bakfietsen en zelfs tandems. Als je er een bagagedrager op kunt monteren, zit je op de goede weg.

Geef jezelf de tijd

Met de woorden van de filosoof Martin Buber: “Alle reizen hebben een geheime bestemming, waar de reiziger niet van op de hoogte is”. Houd dit bij het plannen van een tocht in je achterhoofd. De ware essentie van een fietstocht ligt in het laten gaan en je te laten leiden door de omstandigheden – het weer, het terrein, de mensen die je ontmoet en de wegen waarover je fietst. Geef jezelf genoeg tijd, zodat je je niet hoeft te haasten om je eindbestemming te bereiken, waardoor je misschien al het moois onderweg helemaal mist.

Begin met plannen

Nu je de belangrijkste dingen hebt besloten, geven we je hier vier fietstoertochten om je aan het trappen te krijgen. Of je nu op zoek bent naar een bergbeklimavontuur of een tocht vol cultuur, er is een fietstocht voor jou.

Van Londen naar Parijs, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Zin in een kleine omweg? Probeer eens naar Mont Saint-Michel in Normandië te fietsen

Zin in een kleine omweg? Probeer eens naar Mont Saint-Michel in Normandië te fietsen

Van Londen naar Parijs is een geweldige keus voor iedereen die voor het eerst een lange fietstocht maakt. Je begint en eindigt in een fantastische Europese hoofdstad. Dit is een veelgefietste route, met een hele hoop fietsvriendelijke accommodatie en eetgelegenheden onderweg.

Fiets voor de klassieke versie Londen uit via het zuiden van de stad en vervolgens door het glooiende heuvellandschap van Kent en Sussex, alvorens de ferry naar Dieppe te nemen. Deze doet er vier uur over. Geniet van je welverdiende nachtrust in een traditionele gîte in Normandië (vakantiehuisje), en vul je zadeltassen met stokbrood en Franse kaas voordat je verder rijdt door de felgele koolzaadvelden. Er zijn een aantal flinke klimmen aan beide kanten van het Kanaal, maar niets dat later niet wordt goedgemaakt door de ongelofelijk mooie uitzichten. Allez allez!

Een vlucht naar Londen zoeken

Bornholm, Denemarken

Wie is er bestand tegen de betovering van de idyllische dorpjes van Bornholm?

Wie is er bestand tegen de betovering van de idyllische dorpjes van Bornholm?

Het Deense eiland Bornholm is de perfecte plek voor een rustige fietstocht. Neem de ferry vanuit Køge (Denemarken) of Ystad (Zweden) naar het grootste plaatsje Rønne, en ervaar hoe het is om te leven op deze idyllische plek in de Oostzee.

Ondanks dat het eiland niet groot is, zijn er meer dan 250 km aan fietspaden op Bornholm die langs de prachtige zandstranden van de kust lopen of door velden vol wilde bloemen. De kustroute, met een lengte van 105 km, is op Bornholm het meest geliefd om rond het hele eiland te kunnen fietsen. Onderweg wachten kliffen, stranden, bossen en velden je op, net als kunstgalerijen, musea en het grootste middeleeuwse fort van Scandinavië. De meeste fietspaden zijn van de wegen gescheiden, waardoor dit een perfecte plek is om zorgeloos te kunnen fietsen met de wind door je haar.

Een vlucht naar Kopenhagen zoeken

De Lofoten-eilanden, Noorwegen

Stop in schilderachtige vissersdorpjes en geniet van het uitzicht

Stop in schilderachtige vissersdorpjes en geniet van het uitzicht

Op zoek naar blauwgroen water, enorme bergen en rustige vissersdorpjes? Boven de poolcirkel vind je voor de westkust van Noorwegen de Lofoten-eilanden, een reeks bergachtige eilanden die uit de Noordzee omhoogrijzen als de staart van een draak. Als je hier in de zomer naartoe gaat kun je 24 uur per dag met daglicht fietsen, door misschien wel het mooiste landschap van heel Scandinavië. Neem de ferry in Bodø naar de punt van de archipel in Moskenes, en begin je tocht over de weg naar het vasteland. Je slaapt in eeuwenoude vissershuisjes, met de bergtoppen op de achtergrond.

Een vlucht naar Tromsø zoeken

De Great Divide, VS en Canada

Er is geen gebrek aan adembenemende uitzichten op de Great Divide Mountain Bike Route, waaronder de Crested Butte in Colorado

Er is geen gebrek aan adembenemende uitzichten op de Great Divide Mountain Bike Route, waaronder de Crested Butte in Colorado

Ben je heel ambitieus? Er zijn een paar routes waarbij je “buiten de gebaande paden” fietst, zoals de Great Divide – een route van 4500 km vanuit Banff in Canada naar New Mexico, in de VS. Ongeveer 90% van de route gaat over onverharde wegen, over bergen, door rivieren en dichte bossen en over stoffige wegen, met een hoogteverschil van meer dan 61.000 m – dat komt ongeveer overeen met bijna zeven keer de Mount Everest opfietsen. Neem weinig bagage mee, kies voor een mountainbike, vertrek tijdens de zomermaanden en bereid je voor op de fantastische wilde natuur.

Een vlucht naar Calgary zoeken

Niet klaar voor een fietsvakantie? Ontdek deze fietsvriendelijke steden  op twee wielen of maak kennis met fietsavonturier Thomas Andersen
Gerelateerd