Slapen of sidderen? Breng de nacht door in de engste spookhotels ter wereld

Zin om een beetje onvoorspelbaarheid toe te voegen aan je reis? Boek dan een kamer in één van deze acht huiveringwekkende spookhotels!

Het First World Hotel – Genting Highlands, Maleisië

's Werelds grootste hotel, het First World Hotel in Maleisië heeft ruimte voor allerlei soorten gasten, inclusief spoken

‘s Werelds grootste hotel, het First World Hotel in Maleisië heeft ruimte voor allerlei soorten gasten, inclusief spoken © 2014 Genting Malaysia Berhad

Het First World Hotel heeft een beetje van alles wat. Inderdaad, dit bombastische resort bovenop het Maleisische Titiwangsa-gebergte heeft dan wel een exotisch tropisch regenwoud, een winkelcentrum, een bowlingbaan en een pretpark op haar terrein, het meest afschrikwekkende van alles is echter de uit de pan rijzende paranormale activiteit. Er zijn verhalen waarin wordt gesuggereerd dat bezoekers van dit op drie na grootste hotel van de wereld slapeloze nachten hebben gekend, vanwege de rusteloze klopgeesten die rondspoken in de 6118 kamers. Deze luidruchtige nachtbrakers zijn de geesten van serieuze gokkers die een eind aan hun leven maakten nadat ze zwaar verlies hadden geleden in de dag en nacht geopende casino’s van het resort. De meeste hotels waar het spookt, hebben vaak slechts één vervloekte en verboden kamer, maar het First World Hotel beschikt over een hele spook-etage. Volgens de geruchten slaat de lift de 21e etage over vanwege de angst die deze inboezemt.

Vind een kamer in dit hotel

Hotel Burchianti – Florence, Italië

In de jaren ’30 van de vorige eeuw was het een populair onderkomen voor dichters, kunstenaars en…Benito Mussolini, maar Hotel Burchianti is ook berucht omdat het één van de meest spookachtige plekken van Florence is. Als je door de fraaie kronkelende gangen van het Burchianti doolt krijg je het gevoel alsof je steeds slechts een hoekje om verwijderd bent van een ontmoeting met een ondode. Gasten beweren de gedaante van een oude vrouw te hebben waargenomen, die op een stoel in de lobby zat te breien. Ook zou de spookverschijning van een kamermeisje gezien zijn die in de vroege ochtend kamers ging schoonmaken. Voor de grootste bangeriken is het niet aan te raden om de Fresco Room te reserveren, waar een angstaanjagend mooi gedecoreerd plafond alleen maar overtroffen wordt door de griezelige entiteiten die door de kamer rondspoken. De dappere reizigers die wel de nacht hebben doorgebracht in deze paleisachtige graftombe vertellen hoe ze het gevoel hadden alsof ze de gehele nacht werden gadegeslagen door een onbekende verschijning en alsof hun gezichten door ijzig koude lippen gekust werden. De close encounters hebben de uitstekende beoordelingen van het Burchianti echter niet gestuit.

Vind een kamer in dit hotel

Dragsholm Castle – Odsherred, Denemarken

Slot Dragsholm is een idyllische locatie overdag en een spookachtige in de nacht

Slot Dragsholm is een idyllische locatie overdag en een spookachtige in de nacht. © Henrik Saxgren

Overdag is dit 800 jaar oude fort één van de fraaiste plekken aan de kust van Denemarken. Als het donker wordt, vult het Slot Dragsholm zich met mysterie, loerende schaduwen en een flinke dosis spoken! Het slot wordt vaak betiteld als het ergste spookkasteel van Europa, naar wordt beweerd dolen er maar liefst honderd geesten rond op het terrein en in de restaurants van Dragsholm. Het is maar goed dat de demonen het uitstekende eten niet hebben bedorven. De drie meest opmerkelijke onder deze dode bewoners zijn de Grey Lady, een voormalige werkster die erom bekend staat de gasten te helpen met het uitpakken van hun bagage, de Earl of Bothwell, een Schotse graaf en voormalig gevangene hier, die over de binnenplaats rijdt met zijn paard en de meest tragische van allen, de White Lady, een jongedame van adel die voor eeuwig in haar kamer werd opgesloten nadat haar kwaadaardige vader erachter kwam dat ze verliefd was geworden op een eenvoudige dienstknaap. Tijdens een hoognodige restauratie van het slot in de dertiger jaren van de vorige eeuw ontdekten bouwvakkers tot hun afschuw een skelet gekleed in een witte jurk, ingegraven in een van de kasteelmuren …eng!

Vind een kamer in dit hotel

Het Russell Hotel – Sydney, Australië

Houd een oogje in het zeil voor het Russell Hotel’s beruchte spookachtige matroos

Houd een oogje in het zeil voor het Russell Hotel’s beruchte spookachtige matroos © Het Russell Hotel

Ervaar Sydney’s spookachtige kant met een overnachting in het Russell Hotel. Het is gelegen in de oudste wijk van de stad, The Rocks, dat ooit werd bezocht door ruige zeelui die een plek zochten om uit te rusten van de vermoeienissen. Later, bij de builenpest-epidemie van begin 1900, werd het een noodhospitaal. De epidemie ver achter zich gelaten, is het Russell Hotel sindsdien omgeturnd tot een Bed & Breakfast boetiekhotel. Toch hangt er nog altijd een zweem van het zeevaartverleden in de gangen van het Russell, met de geest van een zeeman die in kamer 8 verblijft en erop toeziet dat zijn medegasten een veilige nachtrust hebben.

Vind een kamer in dit hotel

The Queen Anne Hotel – San Francisco, VS

Houd een oogje in het zeil voor het Russell Hotel’s beruchte spookachtige matroos

Houd een oogje in het zeil voor het Russell Hotel’s beruchte spookachtige matroos . © Smallbones

Begonnen als de Miss Mary Lake’s School voor meisjes, wordt er van dit gezellige Bed & Breakfast hotel in San Francisco’s pittoreske wijk Pacific Heights beweerd dat het er spookt en wel door niemand minder dan het strenge, voormalige hoofd van de school. Omdat de school tegen haar wil werd verkocht, verblijft ze tot op heden nog in het buitengewone Victoriaanse optrekje, zichzelf voor de spiegels opdirkend en af en toe pingelend op de toetsen van de oude Victoriaanse piano.

Ze is in het geheel niet eng, Miss Mary Lake’s verblijf geeft juist een beetje ouderwets Victoriaans elan aan The Queen Anne, dat zo bol staat van antiek meubilair en waar traditiegetrouw het ritueel van sherry en koekjes voor de gasten elke middag terugkeert. Als je een geestervaring van de eerste rang wenst in het Queen Anne, zorg er dan voor dat je kamer 410 reserveert, het voormalige verblijf van Miss Mary Lake, waar zij maar al te graag je kussens zal opkloppen en je ‘s avonds in bed zal stoppen.

Vind een kamer in dit hotel

Het Fairmont Le Château Frontenac – Quebec, Canada

Het Fairmont Château Frontenac is rijk aan historie maar ook aan paranormale activiteit.

Het Fairmont Château Frontenac is rijk aan historie maar ook aan paranormale activiteit. © Citizen59

Het is het middelpunt van de oude stad en dit statige Quebecse kasteel – een geroemde Werelderfgoedsite van UNESCO – kent een rijk en hartverscheurend verleden.

Het hotel draagt de naam van een gouverneur van Nieuw-Frankrijk uit de 17e eeuw, Louis de Buade de Frontenac. Er wordt gezegd dat de oude baas is overleden op deze plek, toen bekend als Chateau St-Louis, in 1698. Hoewel de exacte doodsoorzaak onbekend is, zijn er de hopeloze romantici onder ons die beweren dat het wellicht te maken had met het verdriet om zijn vrouw, die toen vertrokken was met bestemming Parijs. Meer dan driehonderd jaar later beweren gasten van het Château Frontenac de gouverneur nog altijd te zien dwalen door de gangen, op zoek naar zijn zielsverwant. Als ouderwetse romantiek je niet kan bekoren, wie weet dat dit andere, opdringerige spookbeeld van het Quebecse instituut meer jouw ding is. De zogenaamde Woman in White is een dame die de reputatie heeft om, geheel in het wit gekleed, het bed in te klimmen met haar aardse gasten.

Vind een kamer in dit hotel

Het Stanley Hotel – Colorado, VS

Ga op een georganiseerde spokenjacht in het Stanley Hotel in Colorado.

Ga op een georganiseerde spokenjacht in het Stanley Hotel in Colorado. © Jennifer Kirkland

Als dit enorme, afgelegen resort in Colorado zelfs horrorschrijver Stephen King de stuipen op het lijf jaagt, dan weet je dat jou heel wat griezelen te wachten staat.

Het was de bron van inspiratie voor de bestseller-roman The Shining en het Stanley Hotel doet er alles aan om te voldoen aan haar angstaanjagende reputatie. Gasten worden uitgenodigd mee te doen aan vijf uur durende spokenjachten en kille nachtwandelingen over het terrein van het hotel. Als je er echter de voorkeur aan geeft om alleen rond te wandelen, kijk dan uit naar de jonge giechelende bakvisjes die op de vierde etage ronddartelen. Als hun gekkigheid en aanhoudende spelletjes je teveel worden, dan kun je altijd naar beneden gaan om de luidruchtige fuif in de balzaal bij te wonen. Schrik er echter niet van wanneer je daar aankomt en het feestje alleen toegankelijk blijkt voor spoken…

Vind een kamer in dit hotel

Het Tequendama Falls Hotel – Bogotá, Columbia

Aan de rand van Bogotá staat dit enge kleine wonder op de klippen. Het ooit zo luxueuze Hotel del Salto werd geopend in 1928 als een plaats waar rijke toeristen heerlijk konden uitrusten, nadat ze vol bewondering hadden genoten van het uitzicht over het ravijn en de watervallen van de Tequendama.

De eigenaars van het hotel hadden nooit durven dromen dat er een vloek rustte op deze plek! Niet alleen is het water besmet geraakt, maar de fatale afgrond van 160 meter werd ook een favoriet stekje voor hen die uit dit aardse leven wilden stappen, hun geesten dolend door de hotelgangen achterlatend.

Twintig jaar lang stond het er als bouwval bij, maar het werd nieuw leven ingeblazen en in 2012 teruggebracht in de oude staat van glorie, in de vorm van een museum. Je kunt er niet overnachten, maar het spectaculaire uitzicht over de Bogotá-rivier, de culturele tentoonstellingen en het vooruitzicht op uiterst angstaanjagende schimmen, maken het reisje van een half uur buiten de stad absoluut de moeite waard.

Bekijk deze Halloween horrors en hun origines voor meer spookachtige verhalen en geniet van de rare maar prachtige 9 unieke hotels.