OntdekTips & tricks

Koningsdag 2019: Deze 7 feestjes wil je niet missen

Wat is Koningsdag?

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd. In het hele land worden markten, evenementen en feesten georganiseerd en veel mensen trekken oranje kleding of kostuums aan. De koninklijke familie bezoekt elk jaar een andere stad om daar de verjaardag van Koning Willem Alexander te vieren. 

Wanneer is Koningsdag 2019?

Koningsdag 2019 vindt plaats op zaterdag 27 april. Koningsdag valt dit jaar ongunstig voor de mensen die normaal gesproken vrij krijgen op deze dag. In 2018 viel Koningsdag op vrijdag 27 april en in 2020 valt de Nederlandse feestdag op maandag 27 april.

Is Koningsdag een nationale feestdag?

Koningsdag is officieel een feestdag in Nederland, maar dit betekent niet dat elke werknemer automatisch vrij is. In de wet staat Koningsdag niet als een verplichte vrije dag vermeldt. Of een werknemer verplicht moet werken op deze feestdag hangt af van de CAO, de arbeidsvoorwaardenregeling of de individuele arbeidsovereenkomst.

Waar komt de koning in 2019 op bezoek?

Zoals elk jaar brengt de koninklijke familie een bezoek aan een stad in Nederland. Waar koning Willem Alexander vorig jaar nog zijn verjaardag vierde in het hoge noorden, staat dit jaar Amersfoort op de planning. De stad zal volgens traditie de week voorafgaand aan Koningsdag en op de dag zelf uitgedost zijn in oranje en zichzelf van haar beste kant laten zien. 

Wat te doen op Koningsdag en Koningsnacht 2019? Het is een vraag die elk jaar weer gesteld wordt naar aanloop van een van de grootste en kleurrijkste evenementen die in Nederland gehouden wordt. Om je op weg te helpen hebben we de vetste Koningsdag activiteiten, festivals en feestjes in verschillende steden voor je op een rij gezet. 

Bekijk Koningsdag vliegdeals vanuit Amsterdam >>

1. Koningsdag 2019 Amersfoort

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Heb jij het stralende koningspaar altijd al eens van dichtbij willen bewonderen? Zorg er dan voor dat je Koningsdag 2019 in Amersfoort bent. Amersfoort is dit jaar de uitverkorene stad en zal zich van haar beste kant laten zien op 27 april. Koning Willem-Alexander maakt samen met Koningin Máxima en zijn familie een grote wandeling door de stad vanaf de Kleine Haag tot aan het Eemplein. De thema’s ontmoeting, duurzaamheid en saamhorigheid zullen centraal staan deze dag, maar wat er precies aan activiteiten en evenementen gepland staat, is nog een verrassing. Verwacht in ieder geval live muziek, poppenkasten, Oudhollandse spelletjes, een klimwand en kleedjesmarkten. Check de laatste updates hier.

Vind hotels in Amersfoort

2. Koningsdag 2019 Amsterdam

Mensen vieren Koningsdag op de grachten van Amsterdam.

Mensen vieren Koningsdag op de grachten van Amsterdam.

Zoals elk jaar kleuren de straten en grachten van Amsterdam weer oranje met Koningsdag. De hele stad viert feest en er is maar een mogelijkheid: meedoen met de gezelligheid. Dj’s nemen plaats achter de draaitafels, bands spelen bekende hits en stands verkopen eten en drinken vanuit alle hoeken van de wereld. Struin over de verschillende rommelmarkten, beland op een spontaan feestje op een boot of bezoek een van de vele festivals die in de hoofdstad plaatsvinden. Een van de populairste elektronische festivals op Koningsdag is Loveland van Oranje in het Oosterpark (41,50 euro, van 12:00 tot 0:00 uur). Voor een te gek (gratis) feestje pak je het pondje naar het NDSM-Werf. Hier geniet je twaalf uur lang van muziek, creativiteit en gezelligheid op het festival Vrijhaven.

Bekijk hier een overzicht van alle vakantiedagen in Nederland in 2019.

Vind hotels in Amsterdam

3. Koningsdag 2019 Alkmaar

Ondertussen een begrip op Koningsdag is het legendarische SLAM! Koningsdag feest, wat ook in 2019 weer gehouden wordt in Alkmaar. Een absoluut knalfeest met een gevarieerde line-up van house, urban en hardstyle artiesten. De eerste namen voor 2019 zijn inmiddels bekend: Bassjackers, Jay Hardway, La Fuente en Lucas & Steve nemen in ieder geval plaats op het podium. Houd de website in de gaten voor verdere updates. Het evenement begint om 12:30 uur en gaat door tot 22 uur. Kaartjes kosten 25 euro, en een busticket vanaf NS Station Alkmaar naar het festival kost 5 euro. Voor de echte feestbeesten gaan er ook partybussen vanuit verschillende steden in Nederland.

Vind hotels in Alkmaar

Toch liever de drukte vermijden dit jaar? Boek dan een weekendje weg en vind hier de beste vliegdeals!

4. Koningsdag 2019 Groningen

Kom met Koningsnacht en Koningsdag 2019 naar Groningen en ervaar de stad in volle glorie.

Kom met Koningsnacht en Koningsdag 2019 naar Groningen en ervaar de stad in volle glorie.

Groningen is een echte studentenstad, en die weten als geen ander hoe je een goed feestje moet bouwen. Kom met Koningsnacht en Koningsdag 2019 naar Groningen en ervaar de stad in volle glorie. Van Oudhollandse spelletjes als koekhappen en zaklopen tot grote podia die tot in de late uurtjes de best artiesten laat zien. De grachten kleuren oranje met versierde boten die door de binnenstad varen en de straten worden gevuld met vrolijke tunes en heerlijke geuren. De Vismarkt heeft zoals elk jaar een uitgebreid gratis programma voor zowel Koningsnacht (van 19:00 tot 1:00 uur) als op Koningsdag (13:00 tot 21:30 uur) vol optredens, activiteiten en verrassingen. Blijf hier up to date over de line-up.

Vind hotels in Groningen

5. Koningsdag 2019 Den Haag

Zowel tijdens de Haagsche Koningsnacht als op Koningsdag zelf wordt de binnenstad omgetoverd tot een groot gratis muziekfestival met live optredens.

Zowel tijdens de Haagsche Koningsnacht als op Koningsdag zelf wordt de binnenstad omgetoverd tot een groot gratis muziekfestival met live optredens.

Een van de gezelligste steden om Koningnacht en Koningsdag 2019 te vieren is Den Haag. Zowel tijdens de Haagsche Koningsnacht als op Koningsdag zelf wordt de binnenstad omgetoverd tot een groot gratis muziekfestival met live optredens, speciale Koningsdag activiteiten en een hoop eten en drinken. Natuurlijk is ook de traditionele Koningskermis er weer op het Malieveld. Het Life I Live Festival vindt op Koningsnacht plaats van 19:00 tot 23.30 uur en op Koningsdag van 12:00 tot 18:00. De openlucht podia zijn verspreid over diverse plekken in de stad en zullen zowel nationale als internationale helden verwelkomen. De namen Kraak & Smaak, Hunee en La Chiva Gantiva zijn inmiddels bevestigd!

Vind hotels in Den Haag

6. Koningsdag 2019 Twente / Enschede

Een optreden tijdens Kingsland Festival.

Een optreden tijdens Kingsland Festival.

Heel Twente viert feest op Koningsdag 2019. Er zijn maar liefst twee grote festivals die plaatsvinden op 27 april dit jaar: een voor hardstyle liefhebbers en een voor fans van elektronische muziek:

Hardfest wordt georganiseerd op het terrein van de Universiteit van Twente: hier spelen de grootste namen van de hardstyle en hardcorde scene. Op maar liefst drie podia wordt het dak er letterlijk vanaf geblazen. o.a. Angerfist Live vs Warface Heavy Artillery en Radical Redemption pronken in de Line-up.
Tijden: 12:00 tot 00:00 uur
Tickets: 21,50 euro excl. service kosten

Kingsday Land organiseert op Koningsdag vijf festivals in vijf verschillende steden in Nederland. Naast Twente wordt het feest ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Groningen gehouden. Meer dan 150 dj’s zullen op deze dag de oranje menigte opzwepen met elektronische beats op de verschillende locaties. De eerste bevestigde namen in Twente zijn Afrojack, Broederliefde en BLASTERJAXX.
Tijden: 12:00 tot 23:00 uur
Tickets: v.a. 36 euro

Vind hotels in Twente

7. Koningsdag 2019 Rotterdam

Deel van de haven van Rotterdam.

Deel van de haven van Rotterdam.

Zoals je weet heeft Rotterdam zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de hipste steden van Nederland. Ook tijdens Koningsdag 2019 is de stad weer van de partij met de leuke feestjes, gratis evenementen en de meest hilarische Koningsdag activiteiten voor jong en oud. Er zijn twee festivals die speciale aandacht verdienen. Oranjebitter in het Euromastpark (van 12:00 tot 23:00 uur, kaartjes vanaf 27 euro) met maar liefst vijf podia met verschillende muziekstijlen als house, techno en hiphop en een karaoketipi voor de nachtegaaltjes onder ons. De tweede is het Kralingse Bos Festival (van 13:00 tot 23:00 uur, kaartjes vanaf 28 euro), met een line up om van te smullen. Onbeperkt dansen op de tunes van Duitse technohelden Chris Liebing en Sven Väth, huilen van het lachen bij Najib Amhali of mee-bouncen op de beats van de Rotterdamse rapper HEF. Het motto: alles kan, niets moet!

Vind hotels in Rotterdam

8. Koningsdag 2019 stedentrip

Liever een lang weekend weg tijdens Koningsdag 2019? Ruil de drukke menigte in voor een paar dagen strand, zee en zon op Palma de Mallorca of voor een weekend cultuur snuiven in Berlijn of Wenen. Hieronder hebben we 15 populaire bestemmingen opgesomd met relatief goedkope vliegtickets in het weekend van Koningsdag. Bon voyage!

Aanbiedingen retour vanaf Amsterdam

Bestemming Prijs p.p. Reisdata
Boek vluchten
Boek hotel
Vluchten Londen € 75 25 apr – 29 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Genève € 145 25 apr – 30 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Parijs € 114 24 apr – 27 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Bazel € 124 25 apr – 01 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Kopenhagen € 147 24 apr – 29 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Berlijn € 139 26 apr – 01 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Wenen € 142 26 apr – 01 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Palma de Mallorca € 149 25 apr – 30 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Dublin € 149 24 apr – 29 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Nice € 178 24 apr – 28 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Praag € 164 24 apr – 29 apr
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Malaga € 236 26 apr – 01 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten New York € 366 24 apr – 02 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Peking € 461 26 apr – 06 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Cairo € 506 25 apr – 02 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Miami € 532 25 apr – 02 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Johannesburg € 755 22 apr – 02 mei
Boek vlucht
Boek hotel
Vluchten Bangkok € 629 27 apr – 06 apr
Boek vlucht
Boek hotel

Blijf je in Nederland en lijkt het je leuk om een nachtje aan Koningsdag vast te plakken? Neem dan een kijkje bij ons grote aanbod aan comfortabele hotels in Nederland. Bekijk ook onze vliegtickets naar Nederland als je vanuit het buitenland komt.