Buiten de geijkte paden: 12 geheime bezienswaardigheden in Parijs

Er is zoveel te zien in Parijs – de Eiffeltoren, het Louvre Museum, de Notre Dame. De lijst gaat maar door en door.

Er zijn echter meer dan genoeg plekken waar je de toeristenmenigtes uit de weg kunt gaan. Hier zijn 12 minder bekende bezienswaardigheden in Parijs, zorgvuldig gekozen uit onze Parijse stadsgids, momondo places. Download het nu gratis!

Gaîté Lyrique

1-La-Gaite-Lyrique-museum-in-Parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

Bezoek het Gaîté Lyrique museum in Parijs

De focus ligt op kunst en creativiteit in een digitaal tijdperk en La Gaîté Lyrique is een museum in Parijs voor zowel volwassenen als kinderen. Het is gevestigd in een voormalige 19e eeuwse muziekzaal, waar de klassieke Barokke architectuur in fraai contrast staat met de hypermoderne stukken die er tentoongesteld worden.

Evenementen variëren van interactieve concerten tot workshops, van het vertellen van fantasieverhalen tot tekenen en dansoptredens en nog veel meer. Er zijn ook verschillende activiteiten voor kinderen, dus aarzel niet om de kleintjes mee te nemen.

De futuristische, gratis bibliotheek op de eerste verdieping is voor iedereen toegankelijk en de moeite waard om even in rond te neuzen. Naast een uitgebreide collectie boeken en culturele publicaties zijn er ook een aantal consoles beschikbaar voor de liefhebbers van videogames.

Waar: 3 bis Rue Papin, 3rd arr.
Tel: +33 1 53 01 52 00
Station in de buurt: Réaumur Sébastopol

La Pagode

2-La-Pagode-bioscopen-in-Parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

La Pagode – dit zal dan één van de mooiste bioscopen in Parijs moeten zijn, nee hoor, het is gewoon absoluut de mooiste!

In Parijs is men dol op de bioscoop. Dat gezegd hebbende, er is maar één enkele bioscoop in het 7e arrondissement, maar in ruil voor die exclusieve positie is het dan ook meteen de allermooiste van de hele stad.

La Pagode is een echte Japanse pagode (een trapsgewijs gebouwde toren), waar de muren in de grootste ruimte behangen zijn met zijde, de kandelaars worden vastgehouden door draken en olifanten en het plafond is getooid met prachtige schilderwerken van krijgers gereed voor de strijd.

Er is ook een schitterende Aziatische tuin die een beschermde status geniet vanwege de schoonheid. Hier kun je onder het genot van heerlijke ginseng thee en voortreffelijke gebakjes nog wat nakeuvelen over de film die je net gezien hebt.

Zoek het schema van de voorstellingen op de website van de bioscoop of koop de wekelijkse gids Pariscope.

Waar: 57 bis Rue de Babylone, 7e arr.
Tel: +33 1 45 55 48 48
Station in de buurt: Saint-François-Xavier

Le Marché de Belleville

Pak voordeelprijzen op Le Marché de Belleville voedselmarkt in Parijs

Pak voordeelprijzen op Le Marché de Belleville voedselmarkt in Parijs

De geur verwelkomt je al: specerijen, vis, olie en vreemde, eetbare aardvruchten, de stalletjes met yamswortels en vers geroosterde kip.

De markt in Belleville is één van de meest populaire en etnisch diverse van Parijs en in een enkele ochtend kun je hier een reis om de wereld maken. Chinese, Orthodox-Joodse, Arabische en Afrikaanse vrouwen doen hun inkopen voor de week en doen daar wat ditjes en datjes bij.

De klandizie op deze markt behoort niet tot het rijkere volk, in feite is dit één van de armste wijken van de Franse hoofdstad, wat tot gevolg heeft dat de prijzen laag zijn. Als jij je een weg kunt banen door de drukte zal je vast wat goeie koopjes kunnen vinden op de markt van Belleville, Parijs.

Waar: Boulevard de Belleville, 11e arr.
Tel: niet beschikbaar
Station in de buurt: Belleville

Le Ballon de Paris

4-Le-Ballon-de-Paris-attracties-in-Parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

Je hebt een schitterend uitzicht vanaf Le Ballon de Paris

Voor kinderen en hoogvliegers is Le Ballon de Paris een heel goed alternatief voor de Eiffeltoren als je zoekt naar leuke attracties in Parijs. Waarom zou je in een dicht opeengepakte, ellenlange wachtrij gaan staan waar je maar gepord en geduwd wordt, terwijl je al zwevend door de lucht de gehele stad kunt overzien?

De ballon is zo hoog als een flat van 12 verdiepingen en je krijgt een duizelingwekkend gevoel als de ballonvaarder de kabel loslaat en het enorme ding de lucht in gaat. Plotseling ben je daar dan, 150 meter hoog, schommelend in de wind.

De ballon is permanent verankerd in het Parc André Citroën, wat op zich al een bezoekje waard is. Al bij de eerste tekenen van lente vult het park zich dagelijks met Parijzenaars die komen picknicken of een boek komen lezen of gewoon een beetje zonnebaden in het gras. Een speciale attractie is de fontein waar het water overvloedig uit spuit en waar kinderen graag doorheen rennen.

Waar: Parc André Citroën, 15e arr.
Tel: +33 1 44 26 20 00
Station in de buurt: Javel

Le Carreau du Temple

5-Le-Carreau-du-Temple-tentoonstellingen-parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

Bezoek cultureel centrum Le Carreau du Temple

Zoals de naam al suggereert neemt deze locatie een centrale plaats in de Franse geschiedenis in, met name de tijd van de Tempeliers en de Kruistochten.

Tegenwoordig is de grote markthal een openbaar cultureel centrum. Het is wel gesloten gedurende een maand in de zomer, maar Le Carreau du Temple maakt dat dubbel en dwars goed gedurende de rest van het jaar. Een bij-de-tijds programma van theater, concerten, tentoonstellingen, festivals en markten, met uiteenlopende thema’s als schoenen, straatvoedsel, dans, culturele identiteit, sport en jazz-muziek – maken dit tot een dynamische, stimulerende ruimte.

Je bent hier in een op de gemeenschap gerichte omgeving, die een ander beeld biedt dan de kleine kunstgalerieën en modewinkeltjes in het nabije Marais.

Waar: 4 Rue Eugène Spuller, 3e arr.
Tel: +33 1 83 81 93 30
Station in de buurt: Temple

Musée Rodin

6-Musee-Rodin-rodin-museum-parijs-tuinen-in-parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

De Denker, buiten bij het Rodin Museum in Parijs

The Het Musée Rodin is zonder twijfel het mooiste museum in Parijs dat aan een enkele kunstenaar is gewijd. Het is helemaal volgestouwd met de sensuele en ontroerende werken van de beroemde beeldhouwer, zoals De Denker, De Kus, De Poorten van de Hel en De Burgers van Calais.

Auguste Rodin begon al op 10-jarige leeftijd met tekenen en zijn talent was zo overduidelijk dat hij werd toegelaten tot een kunstschool op de nog jonge leeftijd van 14 jaar. Hij genoot faam en was berucht tegelijk en dat al vroeg in zijn carrière. Vaak vond men dat hij zijn tijd wat te ver vooruit was.

Bezoek het Rodin museum in Parijs op een zonnige dag, want de tuin is een belangrijk onderdeel van de ervaring. Buiten het museum zijn er reeksen van de meesterwerken van de kunstenaar, tussen de brede grasvelden, de overschaduwde lanen en de 2.000 rozenstruiken.

Waar: 79 Rue de Varenne, 7e arr.
Tel: +33 1 44 18 61 10
Station in de buurt: Varenne

Palais de Tokyo

7-Palais-de-tokoyo-tentoonstellingen-parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

Een Jean-Michel Basquiat muurschildering in het Palais de Tokyo in Parijs

Het Palais de Tokyo is een van de grootste sites voor eigentijdse en moderne kunst in Europa.

Het is geen traditioneel museum, want het Palais de Tokyo noemt zichzelf een anti-museum. De tentoonstellingen stoeien een beetje met de vraag : “Wat is kunst?”, en je wordt uitgedaagd om deel te nemen aan het debat. Het is een ervaring waarbij je oog-in-oog komt te staan met enkele van de meest briljante kunstwerken van onze tijd. Kinderen zullen het vast ook heel spannend vinden.

Het naastgelegen restaurant, Tokyo Eat, is aanlokkelijk vanwege de inventieve keuken en de fraaie inrichting.

Waar: 13 Avenue du Président Wilson, 16e arr.
Tel: +33 1 81 97 35 88
Station in de buurt: Alma Marceau

Passage Brady

8-passage-brady-overdekte-passages-parijs-bezienswaardigheden-Parijs

Proef het echte leven in het Parijse Passage Brady

In een wijk die zo trendy en multicultureel is als Grands Boulevards, hoeft je opgewekte nieuwsgierigheid je slechts één hoekje om te doen gaan en je komt terecht in de kleine Passage Brady waar de Pakistaanse en Indiase gemeenschappen van Parijs floreren.

De passage dateert van 1854 en is bij lange na niet zo mooi als vele andere passages in Parijs, wat vooral te danken is aan slecht onderhoud en gaten in het glazen plafond, waar doorheen de regen op een slechte dag zelfs naar binnen sijpelt. De sfeer is echter 100% authentiek en je kunt er prachtige, kleurrijke saris kopen, de beste vindaloo-kip van de stad proeven en een traditionele New Delhi barbier en baardtrimmer bezoeken.

Passage de Pondichéry op no. 84 is ook een goeie plek om te eten, maar denk erom dat je wel de juiste kant opgaat als je zoekt naar de Passage: het is gescheiden door de Boulevard de Strasbourg en in het onoverdekte gedeelte vind je winkels waar je feestkleding en kostuums kunt huren, wat natuurlijk lang zo interessant nog niet is.

Waar: 33 Boulevard de Strasbourg, 10e arr.
Tel: niet beschikbaar
Station in de buurt: Strasbourg – Saint-Denis

Lees meer: Wat te doen in Parijs gratis en voor niks!

Fondation Cartier pour l’art contemporain

9-fondation-cartier-hedendaagse-kunst-bezienswaardigheden-in-Parijs

Breng een gedenkwaardig bezoek aan het centrum voor hedendaagse kunst van de stichting Fondation Cartier pour l’art contemporain

Met een goede neus voor hedendaagse kunst uit verschillende regio’s in de wereld, organiseert Fondation Cartier tot in de puntjes verzorgde speciale evenementen om de thema’s van haar tentoonstellingen extra luister bij te zetten. Van concerten tot radio-uitzendingen, van poëzielezingen tot dansvoorstellingen, er is voor elk wat wils.

Het gebouw is indrukwekkend opgetrokken in de vorm van een geheel glazen kubus en het museum is omringd door een prachtige tuin. Het is toegankelijk voor het publiek tussen juli en september.

Niet zeker of de kinderen de hedendaagse kunst zullen weten te waarderen? Fondation Cartier biedt ook tours en workshops aan, speciaal bestemd om dit centrum en de tentoonstellingen nader uit te leggen aan de jonkies.

Waar: 261 Boulevard Raspail, 14e arr.
Tel: +33 1 42 18 56 50
Station in de buurt: Raspail, Denfert-Rochereau

Restaurants op de vlooienmarkt

10-chez-louisette-bezienswaardigheden-in-Parijs

Chez Louisette bij de vlooienmarkt in Saint-Ouen

Moe van het rondsnuffelen tussen al het antiek? Neem even een lunchpauze om je batterijen weer op te laden. Er zijn een aantal uitstekende restaurants die verscholen liggen in de Parijse buitenwijk Saint-Ouen, waar je ook een hele leuke vlooienmarkt hebt, die van zaterdag tot maandag gehouden wordt.

Bij Le Biron aan de Rue des Rosiers nr. 85 in Saint-Ouen heb je misschien het geluk om de Amerikaanse superster Lenny Kravitz of de Franse actrice Mireille Darc te treffen, terwijl zij zich tegoed doen aan artisjokken of kalfsvlees.

Aan de Avenue Michelet nr. 136 is de meest kitscherige eettent van de vlooienmarkt gevestigd – Chez Louisette heeft gekleurde lampen en de Yé-Yé (een typisch, Frans popmuziekgenre) galmt uit de geluidsboxen. Het eten hier dient bijna als garnituur. Intussen is Le Paul Bert de perfecte plek om met antiekhandelaren in contact te komen.

Waar: Marché aux Puces de Paris, 93400 Saint-Ouen
Tel: +33 (0)1 40 11 77 36
Station in de buurt: Porte de Clignancourt

Sainte-Chapelle

11-Sainte-Chapelle-parijs-bezienswaardigheden-in-parijs

Sainte-Chapelle’s unieke glazen mozaïek etaleert meer dan duizend scenes uit de Bijbel

Het is niet al te bekend en vele Parijzenaars zijn hier ook nog nooit geweest, maar Sainte-Chapelle is zonder twijfel de mooiste kerk van de Franse hoofdstad.

Het ligt weggestopt op de binnenplaats van het Paleis van Justitie, waar rechtbank en griffie gevestigd zijn. Je moet dan ook door de controle van de beveiliging en je tassen moeten worden doorzocht voordat je de kapel in kunt.

Van oorsprong was Sainte-Chapelle de privékerk van de Franse koningen en hoewel het minder spectaculair is dan de Notre Dame, is de sfeer hier gewoon magisch. In de kapel zijn er enorme glazen mozaïeken die er werkelijk betoverend mooi uitzien. Het licht schijnt door het glas en straalt op de meer dan duizend beelden uit de Bijbel, een rijk en kleurig schouwspel creërend.

Waar: 6 Bd. du Palais, 1e arr.
Tel: niet beschikbaar
Station in de buurt: Cité

Musée Eugène Delacroix

12-Musee-Eugene-Delacroix-museum-in-parijs-tuinen-in-parijs-bezienswaardigheden-in-Parijs

Bezoek het Eugène Delacroix Museum op een zonnige middag en ontspan je in deze alleraardigste tuin.

Musée Eugène Delacroix is een klein museum gevestigd in het appartement waar de schilder woonde en werkte tot zijn dood in 1863. Het museum ligt aan de Place Furstenberg, één van de meest romantische pleinen in Parijs met de Anna Paulownabomen en fraaie gebouwen.

Hoewel veel van zijn meest bekende werken in het Louvre hangen, is het toch een hele speciale ervaring om in de intimiteit van de roodgekleurde vertrekken van de kunstenaar rond te lopen en de sensuele schilderijen en tekeningen te bewonderen.

Het museum heeft een kleine tuin, waar ook Delacroix’s atelier staat. Tegenwoordig is de tuin opnieuw ingericht zoals het eruit moet hebben gezien in de dagen dat de schilder hier nog leefde.

Waar: 6 Rue de Furstenberg, 6e arr.
Tel: +33 1 44 41 86 50
Station in de buurt: St. Germain des Près

Klaar om de verborgen Parijse juweeltjes te ontdekken? Zoek een vlucht naar Parijs met momondo.

 

Download voor meer tips onze bijgewerkte stadsgids van Parijs waarin je meer dan 200 aanbevelingen van lokale bewoners aantreft.
Gerelateerd
Mensen van Alledag: Parijs als een local
— 8 mins lezen

Mensen van Alledag: Parijs als een local

Wat te doen in Parijs, gratis en voor niks!
— 7 mins lezen

Wat te doen in Parijs, gratis en voor niks!